Πριν από λίγες εβδομάδες, είχε διαρρεύσει πως θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των drones.
Τι είχε αναφέρει ο Ν. Παναγιωτόπουλος:
Σχετικά με την παραγωγή drones, ο ΥΠΑΜ σημείωσε ότι «τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν προσπάθειες στον τομέα που αφορά το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με έτερες ελληνικές εταιρείες, με στόχο τη δημιουργία σχετικών προϊόντων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».
Τα νέα δεδομένα
Αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με την οποία εγκρίθηκε το διακρατικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα ερευνητικής και αναπτυξιακής συνεργασίας με τίτλο “Low Observable Tactical Unmanned Air System-LOTUS” για τη σχεδίαση και κατασκευή πρωτότυπου, καινοτόμου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους για αποστολές επιτήρησης σε τακτικό επίπεδο.
Με την ίδια απόφαση, η σύμβαση για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία με συντονιστή την ελληνική εταιρεία “Intracom DefenseSingle Member S.A.-IDE”. Παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε o γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή της σύμβασης του αναπτυξιακού προγράμματος, “Low Observable Tactical Unmanned AirSystem-LOTUS” μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της κοινοπραξίας ευρωπαϊκών οντοτήτων με συντονιστή την εγχώρια εταιρεία “Intracom Defense Single Member S.A.-IDE”.
Η κοινοπραξία αποτελείται από τις οντότητες:
– Intracom Defence Single Member SA (επικεφαλής) (Ελλάδα),
– Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (Ελλάδα),
– ALTUS LSA (Ελλάδα),
– Carbon Fiber Technologies(CFT) (Ελλάδα)
– Πανεπιστήμιο Πατρών(Ελλάδα),
– Signal Generix(Κύπρος),
– Cyric (Κύπρος)
-GeoImaging (Κύπρος),
– Embention (Ισπανία)
– RHEA(Ολλανδία) και
– Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών-Ηλεκτρονικών Μέσων(ΕΤΗΜ)της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το LOTUS – LOW Observable Tactical Unmanned System χρησιμοποιεί μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως:
-Στελθ ιδιότητες
-Ανεξάρτητες λειτουργικές δυνατότητες
-Αξιοπλοΐα και διαλειτουργικότητα με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ
-Αξιόπιστες επικοινωνίες
-Εκτεταμένη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
-Κυβερνο-ασφάλεια και δυνατότητα υποστήριξης πρόσθετων αποστολών
Το LOTUS θα βασίζεται σε προηγούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία στα drones HCUAV (σ.σ. έχει ήδη δοκιμαστεί με πτήση) και DELAER(σ.σ. αναμένεται να πραγματοποιήσει πτήσεις φέτος).
Η πρόταση “LOTUS” με συνολικό προϋπολογισμό 9.698.195 ευρώ, θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ το ποσό των 8.779.380 ευρώ. Το υπολειπόμενο ποσό, θα καλυφθεί, από κοινού, από την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ποσοστό 85% και 15%, αντίστοιχα. Η πρόταση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός σαράντα πέντε μηνών.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με Ισραηλινό ΜΜΕ, η Aerospace Industries (IAI) εκμισθώνει τα Herons στην Ελλάδα για περίοδο τριών ετών, με δυνατότητα αγοράς του συστήματος μετά την ολοκλήρωση της περιόδου μίσθωσης.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.