0
Οι εταιρείες που τεχνολογικά αναπτύσσουν ρομποτικά συστήματα,  στόχο έχουν  τα ρομπότ, να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα στις χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού των χωρών  και να είναι αναμφίβολα, όλο και πιο σημαντικά τα επόμενα χρόνια. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο βρετανικός στρατός έχει ήδη ανακοινώσει το σχέδιο: αντιμέτωπος με μια συνεχή μείωση του εργατικού δυναμικού του , θα πρέπει να έχει μειώσει 72.500 άτομα έως το 2025, έναντι 82.000 επί του παρόντος και εξ αυτού βασίζεται στη ρομποτοποίηση, για να αντισταθμίσει τα αποτελέσματα αυτού του αποπληθωρισμού. 

Ως εκ τούτου,  τα πειράματα που διεξάγει αυτήν τη στιγμή στο πλαίσιο του προγράμματος Spiral, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο βρετανικός στρατός, προφανώς δεν είναι ο μόνος που έχει ξεκινήσει να περπατά σε αυτό το μονοπάτι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αμερικανικό ναυτικό σώμα [USMC] ενδιαφέρθηκε πολύ νωρίς για τις δυνατότητες που προσφέρει το "ρομπότ μουλαριών", με πειράματα που δεν ήταν πάντοτε πειστικά, όπως και με το τετραπλό μηχάνημα "AlphaDog" της Boston Dynamics.



Ωστόσο, η συσσωρευμένη εμπειρία κατέστησε δυνατό, τον προσδιορισμό των αναγκών του προγράμματος Squad-X και στη συνέχεια τον έλεγχο οπλισμένων ρομπότ.

Ο αμερικανικός στρατός επιμένει, με το έργο SMET [Small Multipurpose Equipment Transport], το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ρομπότ μουλαριού που προορίζεται για τις ταξιαρχίες του. 

Και ετοιμάζεται επίσης, να αξιολογήσει οκτώ πρωτότυπα οπλισμένων ρομπότ.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ανακοίνωσε τον Απρίλιο, τη δημιουργία μιας πλήρως ρομποτικής μονάδας, εξοπλισμένης με «πέντε Uran-9 ρομποτικά συγκροτήματα» [20 μηχανήματα συνολικά].

 Η αποστολή του, θα είναι να αναπτύξει δόγματα για την απασχόληση και να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς τους φορείς.

Ωστόσο, είναι δυνατόν, ορισμένες δυνάμεις εδάφους να είναι πιο προχωρημένες από άλλες, στον τομέα της στρατιωτικής ρομποτικής.

 Αυτή είναι η περίπτωση του Ισραήλ, ή ακόμη και της Εσθονίας, η οποία έχει ήδη αναπτύξει ένα μουλάρι ρομπότ THeMIS στο Μάλι.

Στη Γαλλία, και από τότε που η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού [DGA], ξεκίνησε το πρόγραμμα FURIOUS [Future Innovative Robotic Systems as TOOLS προς όφελος επιβατών και αποβιβαζόμενων μαχητών, το 2018, ο στρατός αυξάνει τις πρωτοβουλίες του, με στόχο να έχει λειτουργικά ρομπότ μέχρι το 2025.

Ακόμα περισσότερο, επειδή μπορεί να βασιστεί σε Γάλλους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα, σε αυτόν τον τομέα.

Τα επίγεια ρομπότ θα επιτρέψουν, "συγκεκριμένα τη δημιουργία μαζικών εφέ και την επιτάχυνση του λειτουργικού ρυθμού για την αύξηση της ισχύος της δύναμης, σε πεδία τόσο διαφορετικά όσο τα συστήματα παρακολούθησης, προστασίας, ανίχνευσης απειλών ή ροών εφοδιασμού", εξήγησε ο στρατηγός Charles Beaudoin όταν ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του γραφείου προγραμματισμού του προσωπικού του Στρατού [EMAT].

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο στρατός έχει πραγματοποιήσει αξιολογήσεις και πειράματα. 


Τον Φεβρουάριο, μέσω του «Battle Lab Terre», οργάνωσε μια αυτόνομη επίδειξη κομβόι στο Satory, ως μέρος του  έργου «  Μικρή συνοδεία σε επαφή » .

 Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, οι  υπολοχαγοί της Στρατιωτικής Σχολής Συνδυασμένων Όπλων [EMIA], υπό την αιγίδα του Saint-Cyr Coëtquidan School Research Center, δοκίμασαν τη λειτουργικότητα πολλών ρομπότ σε αστικά σενάρια μάχης.

Και, με την ευκαιρία της ανάπτυξής τους στο Μάλι, οι “Bisons” του 126ου Συντάγματος Πεζικού  του Brive, δοκίμασαν το ρομπότ “ROBOPEX”, τέσσερα μοντέλα των οποίων έχουν παραδοθεί από τη γαλλική εταιρεία Gaci Rugged Systems.  

Τέλος, το 1ο τάγμα  αλεξιπτωτιστών Hunter Regiment [RCP], το 17th Parachute Engineer Regiment [RGP] και το 13ο Alpine Chasseur Batalion [BCA] ορίστηκαν για να πειραματιστούν, με «παθητικούς εξωσκελετούς» που παρέχονται από την καναδική εταιρεία Mawashi.

Είναι προγραμματισμένο στις 10 Ιουνίου, στο Satory, η πρώτη «ημέρα ρομποτικής αέρα-εδάφους» και θα διοργανωθεί από τον Στρατό, τον όμιλο Nexter και την GICAT [Ομαδοποίηση των γαλλικών βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας εδάφους και εναέριας γης].


"Οι εταιρείες που ειδικεύονται στα χερσαία και αεροπορικά εδάφη ρομπότ και αεροσκάφη, θα εκθέσουν εξοπλισμό και θα πραγματοποιήσουν δυναμικές επιδείξεις", αναφέρει το Υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή τη μέρα, προσθέτει το τελευταίο, θα είναι "η ευκαιρία να ξεκινήσει το έργο Vulcain, αιχμή του δόρατος της ρομποτικής φιλοδοξίας του Στρατού, που αναφέρεται στο στρατηγικό όραμα" του στρατηγού Thierry Burkhard, αρχηγού κράτους.

Πράγματι, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ο στρατός θα έχει μια νέα μονάδα αφιερωμένη στη ρομποτική: το τμήμα Vulcan.

 «Αφιερωμένο στην εξερεύνηση και τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων, αυτή η ενότητα θα πειραματιστεί με ρομπότ αέρα-εδάφους, προκειμένου να αξιολογήσει τα λειτουργικά κέρδη της ρομποτικής και να ενημερώσει τις επιλογές του μελλοντικού εξοπλισμού», ανέφερε στο Terre Info Magazine.

Και για να προσθέσω: "Η δημιουργία της ενότητας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου: το έργο Vulcain, το οποίο στοχεύει να ρομποτοποιήσει τον στρατό έως το 2040.

Και κατέληξε λέγοντας «Πρέπει να προσδιορίσει τις δυνατότητες της ρομποτικής της μάχης, να επιτρέπει τακτικές καινοτομίες και να διατηρεί μόνο τις καλές λύσεις». 


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top