0
«Το Σύνταγμα μας δηλώνει ρητά ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στη χώρα», έλεγε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τον Νοέμβριο. 

Από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και ήδη το «πράσινο πιστοποιητικό» (ή πιστοποιητικό εμβολιασμού) ετοιμάζεται να μπει στις ζωές των Ευρωπαίων, ένα πιστοποιητικό για το οποίο έδωσε μάχες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μέσα από το οποίοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. 

Ήδη από το πρωί πρώτη είδηση είναι τα παραπάνω «προνόμια» τα οποία θα έχουν οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα! «Προνόμια» τα οποία εδώ και αρκετό καιρό και αποκρύβονταν από όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία χαρακτήριζαν ως «συνωμοσιολόγους» όσους υποστήριζαν κάτι τέτοιο. 

Έτσι λοιπόν η δυστοπική κοινωνία δύο ταχυτήτων παρουσιάζεται ως κάτι «φυσιολογικό» το οποίο θα βοηθήσει στο να μπει τέλος στην πανδημία. 

Όμως αυτό το οποίο δεν έχει αναφερθεί ιδιαίτερα, απλώς το ψελλίζουν και το κρύβουν ανάμεσα στις λέξεις είναι αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού για κάποιες κατηγορίες πολιτών (αρχικά υγειονομικούς), άλλωστε το είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δηλώσει πως από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία, καθώς δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Τις τελευταίες ώρες όμως διαρρέεται από το Μαξίμου πως αυτό (ίσως όχι στην αρχή) ίσως ισχύσει και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων (με το εμβόλιο ουσιαστικά να αντικαταστεί το self test). 

Μάλιστα οι ίδιοι διαρρέουν ότι ο λόγος που εξετάζεται κάτι τέτοιο είναι η χαμηλή προσέλευση των πολιτών για να εμβολιαστούν, όχι γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια ή δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα γι' αυτούς, αλλά γιατί δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. 

Έτσι η κυβέρνηση περιμένει να δει τι θα γίνει με τους 18 έως 30, οι οποίοι θα εμβολιαστούν από Ιούνιο και θα προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις συζητήσεις. 

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ποιο επίσημο, παρά μόνο διαρροές, αλλά δεν είναι διόλου απίθανο μέσα στους επόμενους μήνες να ξεκινήσουν και αυτές οι συζητήσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε την στοχοποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες προς τους υγειονομικούς. 

Σύμφωνος και ο Γεωργιάδης με το να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι εμβολιασμένοι

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος λειτουργεί ως «λαγός» του διαχωρισμού των Ελλήνων σε κατηγορίες, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε σύμφωνος με το να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι εμβολιασμένοι. Υπογράμμισε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και την πτώση της πανδημίας θα φύγουν σταδιακά και οι υπάρχοντες περιορισμοί.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το 98% των θυμάτων του κορωνοΐου δεν είχαν εμβολιαστεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει στοιχεία για το πόσοι από τα θύματα της πανδημίας, ήταν εμβολιασμένοι.

Την ίδια ώρα ξεκινούν οι συζητήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, να υποστηρίζει πως από τη νέα χρονιά ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών.

Ποια είναι τα «προνόμια» των εμβολιασμών 

Όπως ήδη σας τόνισε το pronews.gr σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την εβδομάδα τα οφέλη για εμβολιασμένους πολίτες θα συζητηθούν περισσότερο από τις αρμόδιες Επιτροπές. Οι ειδικοί προσανατολίζονται σε δραστηριότητες μεγαλύτερου κινδύνου, οι οποίες για αυτόν ακριβώς το λόγο μένουν τελευταίες στη σταδιακή επανεκκίνηση κοινωνίας και οικονομίας. Παραδείγματα τέτοιων είναι τα γυμναστήρια, οι συναυλίες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, συγκεκριμένου τύπου συναθροίσεις, τα ταξίδια.

Ήδη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν στις 17 Μαΐου, πρώτα για τους εμβολιασθέντες και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Οι προϋποθέσεις για να επωφεληθούν εμβολιασμένα άτομα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι υπό συζήτηση. Εάν δηλαδή τα οφέλη θα αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (και με τις δύο δόσεις) ή και σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση και έχει παρέλθει ένα ικανό διάστημα για το «χτίσιμο» ανοσίας, δηλαδή τριών εβδομάδων.

Η δεύτερη επιλογή δεν θεωρείται απίθανη από τη στιγμή που οι περισσότεροι νεότεροι πολίτες, που αποτελούν και την ομάδα-στόχο των «πριμοδοτούμενων» δραστηριοτήτων, βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης της πρώτης δόσης, με τη δεύτερη να αργεί.

Οι «ειδικοί» υποστηρίζουν, πάντως, ότι και η πρώτη δόση, αφού περάσουν τρεις εβδομάδες, δημιουργεί αρκετά ικανοποιητική ανοσία. Η εμπειρία από άλλες χώρες, μάλιστα, δείχνει ότι ένα τέτοιο πλάνο είναι εφικτό.

Ενδεικτικά, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε αναφερθεί στην Σαουδική Αραβία η οποία έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, η διαφορά μεταξύ Ελλάδας (Ευρώπης γενικώς) και Σαουδικής Αραβίας, τεράστιο. Παρόλα αυτά πολλά έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο... 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top