0
H πατρίδα μας μοιάζει να αφήνει πίσω της την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία του 2010, με τις περικοπές στα εξοπλιστικά. Από την συμφωνία για την προμήθεια των «γερακιών» Rafale, μέχρι το ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση νέων φρεγατών φαίνεται να κοιτάμε ξανά τους Τούρκους επί ίσοις όροις.

Καθώς οι εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζουν να αυξάνονται, με την Τουρκία να μην δείχνει πραγματικές προθέσεις να παραιτηθεί από την επιθετική στάση της κατά της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να αναβαθμίσει τη στρατιωτική της αποτροπή ως απάντηση στις τουρκικές απειλές.

Με την πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση των 18 μαχητών του Rafale που έχουν πλέον ολοκληρωθεί - μόνο οι τελικές υπογραφές μεταξύ των γαλλικών και ελληνικών υπουργείων Άμυνας παραμένουν για να σφραγίσουν τη συμφωνία - η ελληνική πλευρά επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενίσχυση και ενίσχυση όλων των κλάδων του στρατού της.

Η προτεραιότητα του ΥΠΑΜ Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι η συντήρηση και η αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και η προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας και τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες επηρέασαν αρνητικά τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η χώρα κατάφερε σε κάποιο βαθμό να διατηρήσει τη σχετική ανταγωνιστικότητα στην «κούρσα όπλων» με την Τουρκία και να διατηρήσει μια ομοιότητα ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά τον ισχυρό Rafale, αναβαθμίζοντας τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper, και θα λάβει ανταλλακτικά για το Mirage 2000-5. Η Ελλάδα έχει επίσης εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον για τα F-35 του Lockheed Martin.

Τι γίνεται με τις φρεγάτες

Το Ναυτικό βρίσκεται επίσης στη διαδικασία λήψης αναβαθμίσεων, καθώς η αγορά νέων φρεγάτων έχει αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία. Η Γαλλία αναμένεται να υποβάλει νέα βελτιωμένη πρόταση στην Αθήνα τον Ιανουάριο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επίσης υποβάλει προσφορά για την πώληση πολεμικών πλοίων. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα μετρήσει σύντομα όλες τις προτάσεις στο τραπέζι και θα φτάσει σε μια τελική επιλογή της χώρας που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη νέα ελληνική φρεγάτα.

H παραγγελία των ελικοπτέρων Romeo

Εν τω μεταξύ, η προμήθεια των περίφημων ελικοπτέρων της Romeo είναι υπό κατασκευή, που θεωρείται γενικά το πιο ισχυρό όπλο στον τομέα του αντιβυθικού πολέμου. Το MH-60R Romeo με το ψευδώνυμο Seahawk είναι ένα θαλάσσιο ελικόπτερο που χρησιμοποιεί τεχνολογίες των SH-60B και SH-60F, ενός κινητήρα με διπλό turboshaft, πολλαπλών αποστολών που βασίζεται στο Black Hawk των Ηνωμένων Πολιτειών Στρατού UH-60 και μέλος του Sikorsky Οικογένεια S-70. Είναι το πιο ικανό ναυτικό ελικόπτερο που διατίθεται σήμερα σχεδιασμένο για να λειτουργεί από φρεγάτες, καταστροφικά, κρουαζιερόπλοια και αεροπλανοφόρα. Το συνολικό κόστος της Romeo είναι 295 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, με την αγορά αυτών των ελικοπτέρων, η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα σαφές πλεονέκτημα στον «σιωπηλό πόλεμο».


Μια άλλη σημαντική συμφωνία για την Ελλάδα είναι η απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τον εκσυγχρονισμό μέρους των τορπιλών SUT της δεκαετίας του 1980.

Ο στρατός βρίσκεται επίσης στα σχέδια του υπουργείου για αναβάθμιση, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αντικατάσταση του παλαιού όπλου πεζικού και του οχήματος στρατιωτικού προσωπικού, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά από το ενεργό καθήκον και η θρυλική Mercedes να δίνει τελικά τη θέση της σε νέα οχήματα.

Τα ισραηλινά αντιαρματικά Spike

Ταυτόχρονα, ένα από τα οπλικά συστήματα για τα οποία το Γενικό Επιτελείο του Στρατού έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά πυραύλων Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται για τη νεότερη έκδοση, το Spike NLOS, το οποίο είναι πολλαπλών σκοπών όπλο και όχι μόνο αντιαρματικά, το οποίο αλλάζει την ισορροπία λόγω της μεγάλης εμβέλειας.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top