0
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ομονοούν πως η άμυνα της χώρας και η θωράκισή της απέναντι σε κάθε εχθρό που μπορεί να επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, είναι αδιαπραγμάτευτη. 

Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως πού και πότε υπηρέτησαν οι ίδιοι τη στρατιωτική τους θητεία; Εντάξει, εξαιρείται εννοείται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, οι ρεπορτάζ επιφυλάσσει εκπλήξεις. Υπάρχει εν ενεργεία πολιτικός αρχηγός που βρέθηκε σε… Τάγμα Ανεπιθυμήτων της νησιωτικής χώρας, άλλος που παραδέχεται πως έβαλε βύσμα και από τον Στρατό Ξηράς βρέθηκε ναύτης στο κτίριο του Πενταγώνου, επί της οδού Μεσογείων, ενώ ένας ακόμη απολύθηκε ως έφεδρος αξιωματικός.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τον στρατιωτικό φάκελο του καθενός.

Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός – πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας)

Σμηνίτης στη Νέα Αγχίαλο επί πρωθυπουργίας του πατέρα του

Παρουσιάστηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1991, σε ηλικία 23 ετών, την περίοδο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ήταν σμηνίτης στην 346 Μοίρα «Περσεύς», της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου, που τότε ήταν η μια από τις δύο μοίρες που διαθέταμε. Μάλιστα η «Περσεύς» έπαψε να λειτουργεί λίγους μήνες αργότερα, τέλη Ιουλίου του 1992 και τα αεροσκάφη της εντάχθηκαν πρωτίστως στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Διοικητής της Μοίρας ήταν τότε ο αντισμήναρχος (Ι) Θεολόγης Συμεωνίδης, μετέπειτα αντιπτέραρχος (Ι) και αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας. Ήταν ο πιλότος του διθέσιου μαχητικού με το οποίο πέταξε ως πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ο δεύτερος πρωθυπουργός που πέταγε με μαχητικό μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο κ. Συμεωνίδης έγινε αργότερα διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου.

Παίρνοντας το απολυτήριο, ο γιος του πρωθυπουργού ξαναφεύγει για Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποκτήσει masters στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις στο πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας, ενώ ακολούθως αποκτά και δεύτερο masters στο Harvard, πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Αλέξης Τσίπρας (τέως πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία)

Ναύτης στο Πεντάγωνο

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έλαβε την άνοιξη του 2003 το χαρτί, προκειμένου να παρουσιαστεί στον Στρατό Ξηράς. Ωστόσο ο 29χρονος τότε Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε μέσον, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, προκειμένου να μεταταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης «Παλάσκας», στο Σκαραμαγκά, κάνοντας τη σχεδόν δίμηνη εκπαίδευση μαζί με όλους τους άλλους κληρούχες. Ακολούθως, ήρθε η ώρα της μετάθεσης. Μπήκαν και πάλι τα… μεγάλα μέσα, καθώς ο τέως πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, που εδρεύσει στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί της λεωφόρου Μεσογείων (για την ιστορία, θυμίζουμε ότι υπουργός εκείνη την περίοδο είναι ο Γιάννος Παπαντωνίου).

Την άνοιξη του 2004, ο κ. Τσίπρας κάνει χρήση ενός νόμου του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, που έλεγε ότι εάν είσαι στο στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά τον εκλογικό σου αγώνα. Έτσι, απολύθηκε προσωρινά από το «Πεντάγωνο» κατεβαίνοντας υποψήφιος, και μετά τις εκλογές ξαναγύρισε στις τάξεις του Ναυτικού. Στο μεταξύ, η στρατιωτική θητεία έχει μειωθεί κατά 3 μήνες. Οπότε, εκεί που χρωστούσε 6 μήνες, υπηρέτησε 3. Δεν παρέλειψε ωστόσο το Μάρτιο του 2007 να γράψει, αρθρογραφώντας στην «Ελευθεροτυπία», ότι «ο στρατός παραμένει ένας χώρος όπου βουλευτές και πολιτευτές, κυβερνητικοί ή μη, μπορούν να κάνουν το ρουσφετάκι τους και τις εξυπηρετήσεις τους».

Δημήτρης Κουτσούμπας (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ)

Ξεκίνησε ως φαντάρος από το Μεσολόγγι, πέρασε από Κομοτηνή, απολύθηκε από Λήμνο

Ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. στράφηκε αποκλειστικά στην κομματική μέριμνα το φθινόπωρο του 1977 σε ηλικία 22 ετών, αναλαμβάνοντας γραμματέας αχτίδας, εν συνεχεία γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας και από το 1979 ήταν μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, με διάφορες χρεώσεις (όπως π.χ. υπεύθυνος της εργατικής συνδικαλιστικής δουλειάς, και καθοδηγητής Νομαρχιακών Οργανώσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας).

Στην πορεία αναλαμβάνει γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. Έχοντας αυτή την ιδιότητα θα παρουσιαστεί στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία για χρονικό διάστημα 21 ετών. Ως απλός φαντάρος, υπηρέτησε αρχικά στο Μεσολόγγι, ακολούθως πήρε μετάθεση για Κομοτηνή και πήρε απολυτήριο από τη Λήμνο. Εάν κρίνει κανείς από τα στρατόπεδα που παρουσιάστηκε, προφανώς και δεν έβαλε «βύσμα».

Κυριάκος Βελόπουλος (πρόεδρος Ελληνικής Λύσης)

Έφεδρος αξιωματικός σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και ηπειρωτική χώρα

Ανατρέχοντας κανείς το βιογραφικό του κ. Βελόπουλου που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Βουλής, στην πρώτη κιόλας πρόταση στην παράγραφο που αφορά τις πολιτικές και κοινωνικές του δραστηριότητες ο εν λόγω πολιτικός αρχηγός σου δίνει πληροφορίες για τη θητεία του. «Είναι έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης παρουσιάστηκε στις ένοπλες δυνάμεις αμέσως μόλις αποφοίτησε από το λύκειο Δενδροποτάμου. Έκανε το στρατιωτικό του και απολύθηκε με το βαθμό του έφεδρου αξιωματικού, πριν γραφτεί στη σχολή δημοσιογραφίας και ακολουθήσει την πορεία του.

Γιάννης Βαρουφάκης (γραμματέας ΜέΡΑ25)

Σε Τάγμα Ανεπιθυμήτων στη Σύρο

Η περίπτωση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη διαφέρει απ’ αυτή όλων των προαναφερθέντων πολιτικών αρχηγών καθώς ο ίδιος βρέθηκε σε… Τάγμα Ανεπιθυμήτων, κάτι που έχει παραδεχθεί ο ίδιος πριν από δέκα χρόνια, αλλά ελάχιστοι θυμούνται σήμερα.

Συγκεκριμένα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011 ήταν καλεσμένος στην πρωϊνή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alter. Ο οικοδεσπότης δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, τον ρωτάει που υπηρέτησε. Στην αρχή κάνει πως δεν ακούει. Ωστόσο τον ξαναρωτάει με το γνωστό κοφτό ύφος του «Πεζικό, Αεροπορία, φαντάρος πού;». Ο καλεσμένος απαντάει τότε πως υπηρέτησε το 1999, σε ηλικία σχεδόν 40 ετών, σε Τάγμα Ανεπιθυμήτων στη Σύρο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν τον ξαναρώτησε ένας χρήστης του Twitter το 2001, απάντησε με το εξής συνοδευτικό σχόλιο: «Τάγμα Ανεπιθυμήτων Σύρου 1999Δ. 4 μήνες ως σαραντάρης μετανάστης. Εκεί συμφώνησα με τους αναρχικούς: Ούτε ώρα στον στρατό»!

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top