''Ηδυσμένεια της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμμαχίας της με Ρωσία και Ιράν, σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον ουσιαστικά το μοναδικό αξιόπιστο κράτος της συμμαχίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της'', αναφέρουν οι Αμερικανοί, ρίχνοντας ''βόμβα'' για τα F-35 και την Ελλάδα!
''Η Ελλάδα, είναι αναγκαίο να αποκτήσει ένα πιο προηγμένο μαχητικό για να αντιμετωπίσει πιθανές κινήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ένα τέτοιο μαχητικό αεροπλάνο θα είναι η κορωνίδα της συμμαχικής αεροπορικής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό καθιστά την απόφαση να πουλήσουν οι ΗΠΑ το F-35 stealth fighter jet στην Ελλάδα, επιτακτική'', αναφέρει το Νationalinterest.
Αναλυτικά το άρθρο:
''Λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές της ιδιαιτερότητες, η Αθήνα αυξάνει κατακόρυφα την αεροπορική της ισχύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αγοράζοντας μαχητικά αεροσκάφη Rafale γενιάς 4+ και αναβαθμίζοντας ογδόντα τέσσερα F-16 της σε Viper. Η αναβάθμισή τους θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το πεδίο των δυνατοτήτων της Ελλάδας μόλις αυτή αποκτήσει τα F-35.
Τον Νοέμβριο του 2020, αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην αγορά δεκαοκτώ έως είκοσι τεσσάρων F-35 και προέβλεπε ότι τα F-35 που θα παραδοθούν στην Ελλάδα, θα ήταν αυτά που αρχικά προορίζονταν για την Τουρκία.
Η Τουρκία εκδιώχθηκε από την κοινοπραξία F-35 μετά την αγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2017. Ωστόσο, η Τουρκία παραμένει μέρος του ΝΑΤΟ, γεγονός που εμποδίζει τον Πρόεδρό της να τρέξει στην αγκαλιά της Ρωσίας, της Κίνας ή το Ιράν.
Ακόμη και μετά την αγορά των S-400 από την Τουρκία, αυτή εξακολούθησε να συγκρούεται με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με το εύρος των ΑΟΖ τους. Η διεθνής κοινότητα όπως και η Ελλάδα, δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος των τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, το οποίο αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία παγκοσμίως, το οποίο προέκυψε μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά την προστασία του μεσογειακού χώρου του ΝΑΤΟ από τη ρωσική επιθετικότητα, η Τουρκία είναι μη αξιόπιστη. Η απόκτηση του F-35 είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, λόγω της ικανότητας του μαχητικού να αποφεύγει την ανίχνευση από τα ρωσικά ραντάρ ενώ συλλέγει πληροφορίες. Η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο είναι πλέον πραγματικότητα, ιδίως μετά την παρέμβαση και αποστολή δυνάμεών της στη Συρία.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ασκεί πίεση στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Υπήρξε μια ξαφνική αλλά σταθερή στρατιωτική συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορά της με την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε πρόσφατα μια τηλεοπτική δήλωση που ενημέρωσε τους πολίτες ότι ίσως χρειαστεί να προετοιμαστούν για έναν επικείμενο πόλεμο με τη Ρωσία. Λίγο αργότερα, στις 22 Απριλίου, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσύρονταν από τα σύνορα.
Ωστόσο, καθώς η χερσόνησος της Κριμαίας και η ανατολική περιοχή Ντομπάς της Ουκρανίας παραμένουν κατειλημμένες από τις ρωσικές δυνάμεις, μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων φαίνεται αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για την κατασκευή της υποδομής που θα φιλοξενήσει την παρουσία των F-35 jet στην Ελλάδα. Δεδομένης της αστάθειας της περιοχής, θα ήταν ενδεδειγμένο να ληφθούν όλα τα μέτρα που είναι εφικτά για την επιτάχυνση της παράδοσης και της αποστολής πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.''
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.