Σε άλλες εποχές η αποστολή του «Τσεσμέ», θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την Ελλάδα. Αρκεί να θυμηθούμε το «Χόρα» το 1976 ή την κρίση του Μαρτίου του ΄87.
Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός διαρρέοντας πληροφορίες, περί ερευνών σε διεθνή ύδατα. Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο, αλλά για μια τουρκική κατάφορη επιθετική ενέργειας με οχι ένα ερευνητικό σκάφος, αλλά με ένα σκάφους που ανήκει στον τουρκικό Στόλο.
Συνοδεία δύο τουρκικών κορβετών κινείται αυτή την ώρα προς την περιοχή των ερευνών που έχει εξαγγείλει η Τουρκία το σκάφος του τουρκικού Ναυτικού TCG Cesme.
Το τουρκικό «ερευνητικό» σκάφος, το οποίο ανήκει στο τουρκικό Ναυτικό εξήλθε σήμερα από το Στενά των Δαρδανελλίων, πάντα συνοδεία τουρκικού πολεμικού σκάφους. Το ΠΝ περιορίζεται στο να παρακολουθεί απλά το σκάφος, με μια κανονιοφόρο.
Αναφορικά με την παρουσία του τουρκικού πολεμικού σκάφους, αφού ανήκει στη δύναμη του τουρκικού ναυτικού, ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει προειδοποίηση βύθισής του λέγοντας πως δεν πρόκειται για κάποιο ωκεανογραφικό σκάφος, αλλά για σκάφος του τουρκικού Ναυτικού.
Συμπερασματικά ο καθηγητής απαίτησε από την κυβέρνηση να εκδώσει προειδοποίηση βύθισης του Τσεσμέ και των τουρκικών πολεμικών που θα το συνοδεύουν.
Η τεκμηρίωση μάλιστα του καθηγητή έγινε υπό όρους διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας.
Το μόνο λάθος που κάναμε εχθές σχολιάζοντας το θέμα είναι ότι εστιάσαμε στην νηοψία για το Τσεσμέ και την καταδίωξη – βύθιση των τουρκικών πολεμικών. Λάθος, σύμφωνα με τον καθηγητή. Και το Τσεσμέ θεωρείται πολεμικό σκάφος άρα πρέπει να υπάρξει προειδοποίηση βύθισης.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.