0
Όσοι εθελοτυφλούν με την νέα «επίθεση γοητείας» του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν προς την Ευρώπη, ας ρίξουν μια ματιά στα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα και συνέλαβαν 159 φοιτητές και ακαδημαϊκούς , καθώς συνεχίζονται εδώ και τέσσερις εβδομάδες οι διαμαρτυρίες για τον διορισμό ως Πρύτανη ενός κομματικού φίλου του Ερντογάν ,με αμφίβολα επιστημονικά προσόντα. Το πρόσχημα αυτή τη φορά ήταν ότι μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και κάποια μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ , που έβαλαν το σύμβολο του «Ουράνιου Τόξου» δίπλα σε μια μουσουλμανική εικόνα, σε έκθεση φωτογραφίας των διαμαρτυρόμενων φοιτητών.

Κραδαίνοντας τα ρόπαλα ,οι αστυνομικοί διέλυσαν τη συνέντευξη Τύπου που έδιναν εκείνη την ώρα φοιτητές και ακαδημαϊκοί ,καταγγέλλοντας τον διορισμό του Πρύτανη.

Πλήρη κάλυψη στην άγρια αστυνομική επιχείρηση παρείχε φυσικά ο υπουργός Εσωτερικών , Σουλεϊμάν Σοϊλού ,αλλά χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο που τρομάζει: «Μπορούμε να ανεχτούμε τους διεστραμμένους ΛΟΑΤ που προσβάλλουν το Ισλάμ; Όχι. Μπορούμε να ανεχτούμε τους διεστραμμένους ΛΟΑΤ που εισέβαλαν στο Πρυτανικό κτίριο; Φυσικά όχι» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, επιχειρώντας βέβαια να συκοφαντήσει τις στα μάτια της συντηρητικής κοινής γνώμης τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που δήθεν υπονομεύουν «τη Μεγάλη και Ισχυρή Τουρκία».

Το σύνθημα για την αστυνομική επιχείρηση στο διασημότερο Πανεπιστήμιο της Τουρκίας είχε δώσει βέβαια ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί , οποίος είχε χαρακτηρίσει «παράσιτα» τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές. «Κάθε είδους παράσιτα και αναρχικές ομάδες έχουν φωλιάσει στις πύλες αυτού του πανεπιστημίου και επιδιώκουν να πνίξουν την Τουρκία» δήλωσε ο ηγέτης του νεοφασιστικού κόμματος της «Εθνικιστικής Δράσης» λίγες ώρες πριν την επέμβαση της αστυνομίας. Και ότι λέει ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος ,από τον οποίο εξαρτάται η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν, είναι πλέον νόμος στην Γείτονα.

«Να καταστραφεί η …ολιγαρχία του Πανεπιστημίου»

Στην ίδια και χειρότερη γραμμή κινείται φυσικά ο φιλο-Ερντογανικός Τύπος εξαπολύοντας απειλές κατά των φοιτητών. Η Yeni Safak ανακάλυψε ότι « ενώ οι αρχές απαγόρευσαν τις μαζικές συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας , οι …προβοκάτορες ,χρησιμοποιώντας τον διορισμό του Πρύτανη ως πρόσχημα, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου φωνάζοντας συνθήματα όπως : «Εξω η αστυνομία , το πανεπιστήμιο ανήκει σε εμάς». Φυσικά, φυσικά!Στη “δημοκρατία αλά Ερντογάν”, τα πανεπιστήμια είναι …ιδιοκτησία της αστυνομίας!

Επαινώντας την εισβολή της αστυνομίας, η αρθρογράφος της Sabah, Χιλάλ Καπλάν κραυγάζει ότι πρέπει « να καθαρίσουμε το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από την αμερικανική επιρροή». Όπως λέει ,«Αμερικανοί πρυτάνεις διοικούσαν το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου μέχρι το 1971 ,αλλά τα τελευταία 40 χρόνια η διοίκησή του πέρασε στα χέρια ενός κλειστού κυκλώματος, μιας ελίτ που λειτουργούσε το ίδρυμα με δήθεν δημοκρατικό τρόπο» γράφει η αρθρογράφος της Sabah,επικαλούμενη ως παράδειγμα «αυταρχισμού» την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας. 

Η Χιλάλ Καπλάν υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις φοιτητών και ακαδημαϊκών οφείλονται στο γεγονός ότι «ο νόμιμος διορισμός του Πρύτανη από τον Πρόεδρο Ερντογάν διαταράσσει αυτή την αποστειρωμένη διαδικασία. Συνεπώς, η ολιγαρχία του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου θα καταστραφεί». Ανατριχιαστικές εκφράσεις και προτροπές ,που δυστυχώς απηχούν πλήρως την εικόνα του καθεστώτος Ερντογάν σήμερα, που… γοητεύει την Ευρώπη ,αλλά και ικανοποιεί και κάποιους στην Ελλάδα ,αφού κλείνουν τα μάτια και νοιάζονται μόνο αν το σεισμογραφικό Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Λες και δεν γνωρίζουν ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι αντανάκλαση της εσωτερικής πολιτικής!

Μύδροι από την τουρκική αντιπολίτευση

Η αστυνομία εμπόδισε βέβαια βουλευτές της αντιπολίτευσης να εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο στη διάρκεια της επιχείρησης ,ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις «αυθαίρετες» συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο. «Οι νέοι δεν μπορούν να συλλαμβάνονται επειδή κάποιος το θέλησε .Πρέπει στη χώρα μας να παρέχουμε ισότητα, ελευθερία , να μην αφήνουμε κανέναν πίσω ,αλλά να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες» έγραψε ο Ιμάμογλου στο Twitter.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο οι νέοι να συλλαμβάνονται ,επειδή υπερασπίζονται τα πανεπιστήμια, την αξία και τη δικαιοσύνη».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος πλέον του Κόμματος του Μέλλοντος ,τόνισε ότι «αυτό που συνέβη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είναι ανησυχητικό. Είναι κοινό καθήκον της κοινωνίας να προστατεύει το περιβάλλον της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πανεπιστήμια μας. Τα προβλήματα επιλύονται με συζήτηση και όχι με συλλήψεις».

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων φοιτητών ζήτησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης πλέον του αντιπολιτευόμενου κόμματος, DEVA, Αλί Μπαμπατσάν.

Φωνή βοώντος …Η κυβέρνηση Ερντογάν θα καταφεύγει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και στη βία για να παραμείνει στην εξουσία, καθώς η καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ερκέκ κάλεσε βέβαια «τους ανθρώπους που ζουν στο Παλάτι, να κοιτάζουν και γύρω τους, όταν υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων, νέοι που αυτοκτονούν απελπισμένοι από την ανεργίας και παιδιά που κοιμούνται πεινασμένα». 

Δεν ακούει πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αυτές τις φωνές. Είναι άλλωστε πολύ μακρινή ανάμνηση γι` αυτόν τα φτωχικά παιδικά του χρόνια στην εργατογειτονιά του Κασίμπασα , στην Κωνσταντινούπολη. «Το μισαλλόδοξο καθεστώς του Παλατιού βλέπει τη θεραπεία στην καταπίεση, στην κράτηση και στην παρέμβαση στους χώρους ελευθερίας Όπως όλα τα καταπιεστικά καθεστώτα», λέει ο επίσης βουλευτής του CHP, Οζγκέρ Εζέλ . «Στην ιστορία της ανθρωπότητας, όσοι θέλησαν να φιμώσουν τη νεολαία, ηττήθηκαν αργά ή γρήγορα» προσθέτει και ο συνάδελφός του Ενγκίν Αλτάι.

“Εχθρός” και η ηγεσία του στρατού;

Ο Ερντογάν έχει φτάσει άλλωστε στο σημείο να μην εμπιστεύεται πλέον ούτε την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε προεδρικό διάταγμα και κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει τον νόμο περί επιστράτευσης και πολέμου, που ισχύει από το 1938 . Με τον νέο νόμο ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου για την αποστολή , για παράδειγμα , τουρκικού στρατού στο εξωτερικό, αλλά μόνο του υπουργού Αμυνας- στην συγκεκριμένη περίπτωση του σκληροπυρηνικού Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ερντογάν ,όταν ανέλαβε την εξουσία πριν 18 χρόνια ,εισήγαγε ορισμένες συνταγματικές και νομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να περιοριστεί η εξουσία του στρατού. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο έλεγχος του Ερντογάν στον στρατό ενισχύθηκε σημαντικά, όπως λέει ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ισμέτ Ακσά. Τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος στερεί όλες τις κρίσιμες αρμοδιότητες από το Επιτελείο και τις δίνει στον στενό του συνεργάτη, υπουργό Αμυνας, Ακάρ.Η απόφαση αυτή ώθησε μάλιστα τον γνωστό δημοσιογράφο Μουγιεσέρ Γιλντλιζ να αναρωτηθεί : «Μήπως παει για εκκαθάριση και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου»;

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top