0
Και η Βρετανία έκανε τις τελευταίες ώρες στροφή 180 μοιρών στο θέμα των διαβατηρίων εμβολιασμού, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ετοιμάζονται να τα υιοθετήσουν. 

Ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τους εμβολιασμούς, ο Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα, ενώ παλιότερα είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος για την έκδοση πιστοποιητικών.

«Αν κάποιες χώρες το απαιτήσουν, πρέπει να το εκδώσουμε. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον κίτρινο πυρετό», είπε στο BBC.

Σύμφωνα με την Telegraph, αρκετές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης.

Το Μπαχρέιν ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσε ότι θα τα χρησιμοποιήσει.

Οι πολίτες δηλώνουν σε μία εφαρμογή για κινητά ότι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έτσι παραλαμβάνουν το πιστοποιητικό. Με τη χρήση ενός κωδικού QR, οι αρχές μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Η Δανία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τα πιστοποιητικά στα τέλη Φεβρουαρίου για να επαναλειτουργήσει η οικονομία και να ξεκινήσουν τα ταξίδια όσων τα χρειάζονται για επαγγελματικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον Μόρτεν Μπέντσκοβ, υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, «800.000 θέσεις εργασίας στη Δανία σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο και οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να ταξιδέψουν. Είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουν πάλι οι εξαγωγές, το εμπόριο, να γίνουν επιχειρηματικές συναντήσεις».

Στη Σουηδία, η κυβέρνηση επίσης σχεδιάζει τη χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών έως το καλοκαίρι.

Για να έχουν ισχύ όμως, πρέπει να αναγνωρίζονται από χώρες σε όλο τον κόσμο, είπε η Λένα Χάλενγκρεν, υπουργός Πρόνοιας.

Η Telegraph αναφέρει βέβαια και την πρωτοποριακή συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ, που επιτεύχθηκε στη διάρκεια του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, πριν από 10 ημέρες.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών τους που έχουν εμβολιαστεί, όταν ξεκινήσουν πάλι τα ταξίδια, χωρίς να απαιτείται παραμονή σε καραντίνα. Σημειώνεται μάλιστα, ότι από την 1η Απριλίου θα προστεθεί στη διμερή συμφωνία και η Κύπρος.

Η συμφωνία θα χρησιμεύσει και σαν δοκιμή για αντίστοιχες με άλλες χώρες. Το δημοσίευμα σημειώνει και την πρόταση του έλληνα Πρωθυπουργού για κοινό διαβατήριο εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ισπανία και Πορτογαλία επίσης στηρίζουν την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού, με τους αρμόδιους υπουργούς τους να δηλώνουν ότι είναι πολύ πιο εύχρηστα και ασφαλή από την πληθώρα περιορισμών και μέτρων που απαιτεί η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η αεροπορική Emirates συνεργάζεται με την IATA για τη χρήση εφαρμογής στα κινητά που θα πιστοποιεί τόσο τη διενέργεια τεστ όσο και τον εμβολιασμό των επιβατών.

Ποιες χώρες θα δέχονται εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Η Κύπρος έχει ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο την πρόθεσή της να μη ζητά πλέον τεστ κορωνοϊού από όσους έχουν εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας αν όντως το μέτρο θα ισχύσει από τον Μάρτιο.

Η Εσθονία ανακοίνωσε ότι δεν θα απαιτεί την παραμονή σε καραντίνα όσων μπαίνουν στη χώρα και μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν περάσει την Covid-19 το προηγούμενο εξάμηνο.

Η Γεωργία επίσης ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στους πολίτες που φέρουν επίσημα έγγραφα ότι έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η Ουγγαρία θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα σε όσους ταξιδιώτες μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν έχουν εμβολιαστεί, μέσω μίας εφαρμογής.

Η Ρουμανία επίσης ανακοίνωσε ότι όσοι προέρχονται από χώρες ή περιοχές υψηλού κινδύνου ή έχουν έρθει σε άμεση επαφή με ασθενή, δεν θα παραμένουν σε καραντίνα αν έχουν εμβολιαστεί.

Τέλος, οι Σεϋχέλλες θα ανοίξουν τα σύνορα σε όλους τους πολίτες που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Guardian: Σχέδιο για «διαβατήριο εμβολιασμού» Βρετανών που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού αποκάλυψε την Πέμπτη ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε «προκαταρκτικές συζητήσεις» με την αντίστοιχη του Ηνωμένου Βασιλείου για πιθανή ταξιδιωτική συμφωνία για τους Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον Guardian.

Μιλώντας στο πρόγραμμα BBC Radio 4, «Today», ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι ελπίζει για ένα «ημι-κανονικό καλοκαίρι» φέτος. Σημείωσε ότι ένα πρόγραμμα «διαβατηρίου εμβολιασμού» θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για να δούμε αν θα είναι εφικτό», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση. «Δεν θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια σε όσους έχουν εμβολιαστεί, φυσικά, αλλά επειδή έχουμε την υποχρέωση του αρνητικού αποτελέσματος στο τεστ κατά του κορωνοϊού πριν ταξιδέψουμε, αυτό θα ήταν σπατάλη πόρων στην περίπτωση εκείνων που έχουν εμβολιαστεί.

Η ανάγκη για αυτό το τεστ θα μπορούσε να περιορίζεται από το πιστοποιητικό εμβολιασμού» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Τουρισμού επαίνεσε επίσης το «κορυφαίο» πρόγραμμα εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζει ο Guardian, λέγοντας ότι με το να είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «πολύ, πολύ καλύτερο» καλοκαίρι φέτος.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι η Βρετανία είναι μία από τις σημαντικότερες τουριστικές αγορές της. Όλες οι αφίξεις στην Ελλάδα πρέπει να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ Covid που έχει ληφθεί εντός 72 ωρών, ενώ οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να υποβληθούν σε rapid test κατά την άφιξη.

Παρόλο που η Ελλάδα έχει σημειώσει καλύτερη πορεία από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό να ξεπερνά τους 6.000, σημείωσε μεγάλη πτώση στις αφίξεις πέρυσι, σημειώνει ο Guardian. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να αναβιώσει τον τομέα έως την 1η Ιουνίου, προσελκύοντας τουλάχιστον τους μισούς από τους 31,3 εκατομμύρια επισκέπτες, που επισκεπτόταν τη χώρα πριν από την πανδημία. Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων του lockdown στην Αγγλία, όπως ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου, την ώρα που αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από την τουριστική βιομηχανία όσο και από τους σκεπτικιστές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν «αισιόδοξος» σχετικά με την προοπτική κανονικών καλοκαιρινών διακοπών, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε το κοινό να μην ελπίζει σε διακοπές, ακόμη και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, έως ότου η κυβέρνηση ανακοινώσει τα σχέδιά της για άρση των μέτρων.

Εν τω μεταξύ, ο ταξιδιωτικός τομέας αυξάνει τα μηνύματα προς το κοινό του τύπου «αγνοήστε την κυβέρνηση» με την έναρξη μιας εκστρατείας, όπου διαβεβαιώνει τους καταναλωτές, ότι είναι ασφαλές να κλείσουν τις διακοπές τους για αυτό το καλοκαίρι.

Η ομάδα Save our Summer (SOS) καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι διακοπές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα είναι δυνατές από την 1η Μαΐου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top