Η πρόσφατη υπογραφή μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας για την απόκτηση 18 Rafale έχει γίνει δεκτή με τυμπανοκρουσίες από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης για την αναφανδόν αλλαγή των δεδομένων στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας και συνιστά ξεκάθαρη ανάκτηση της αεροπορικής υπεροχής από την ΠΑ έναντι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Λεντάκης
Στο άρθρο θα εξεταστεί κατά πόσο ισχύουν οι ισχυρισμοί που προωθούνται στην κοινή γνώμη, ότι δεκαοκτώ δικινητήρια Rafale και ο εξοπλισμός τους με τους καινούργιους πυραύλους Meteor αλλάζουν τα δεδομένα υπέρ της Ελλάδας και κατά πόσο αυτές είναι οι καλύτερες δυνατές επιλογές.
Στα μέσα ενημέρωσης προωθείται ο ισχυρισμός ότι τα Rafale είναι τα πρώτα μαχητικά της γενιάς 4.5 ή 4++ που αποκτά η Ελλάδα. Ευτυχώς για τις Ένοπλες Δυνάμεις αυτό δεν ισχύει, διότι πρώτη εισήγαγε μαχητικά της γενιάς 4.5 στην ΠΑ, ενώ το Ελληνικό πρωτότυπο F-16V είναι ήδη έτοιμο για δοκιμές στο Τέξας. Τα Rafale έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες με τα καινούργια F-16, μοιράζονται τα ίδια όρια εμβέλειας, ταχύτητας, υψομέτρου και αισθητήρων. Το μόνο πλεονέκτημα των Rafale σε σχέση με τα F-16V έγκειται στο ότι μεταφέρουν μεγαλύτερο οπλικό φορτίο. Όσον αφορά τους πυραύλους Meteor, πράγματι σήμερα είναι οι καλύτεροι πύραυλοι της Δύσης για πλήγματα κατά εναέριων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, πρακτικά όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί. Καμία δυτική αεροπορία δεν έχει ποτέ της εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εκτός του οπτικού ορίζοντα, επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πληγούν πολιτικά αεροσκάφη και να προκληθούν εκατοντάδες θάνατοι αμάχων. Οι δυτικοί πιλότοι πάντα πλησιάζουν τους στόχους τους αρκετά κοντά, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι είναι εχθρικοί, οπότε η ιδέα ότι τα Ελληνικά Rafale θα μπορούσαν να καταρρίψουν τα Τουρκικά F-16 από αποστάσεις των 100 χιλιομέτρων δεν είναι τίποτε άλλο παρά φαντασίωση των Ελλήνων δημοσιογράφων. Οι μοναδικοί που κατ’επανάληψιν εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας εναντίον στόχων πέρα από τον οπτικό ορίζοντα, είναι οι Ρώσοι έχοντας προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους αμάχων.
Τα Rafale πέραν του μεγαλύτερου οπλικού τους φορτίου σε σχέση με τα F-16V δεν προσθέτουν καμία νέα δυνατότητα στην ΠΑ. Αντιθέτως, αυξάνουν τα κόστη της εθνικής άμυνας δίχως να προσθέτουν τίποτα απολύτως στα F-16, που είναι το κύριο μαχητικό της ΠΑ. Καλύτερη λύση για την οικονομία της Άμυνας θα ήταν η επένδυση αποκλειστικά σε έναν τύπο μαχητικού, ώστε να επιτυγχάνεται και η καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα σε μαχητικά, αντί να επιβαρύνεται από ένα δεύτερο τύπο που δεν έχει τίποτα κοινό σε τεχνικό εξοπλισμό με το F-16V. Αν η κυβέρνηση και η ΠΑ κρίνουν απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα να διαθέτει και δεύτερο τύπο μαχητικού, τότε η λύση θα ήταν να επιλέξει ένα αεροσκάφος που θα έχει όσα περισσότερα κοινά γίνεται σε εξοπλισμό με τα αναβαθμισμένα F-16 – από ηλεκτρονικά συστήματα και κινητήρες μέχρι οπλικά συστήματα. Τα Rafale θα ήταν καλή επιλογή δεύτερου τύπου για την ΠΑ, αν το κύριο μαχητικό της ήταν το Mirage 2000. Παρόλα αυτά, τα Ελληνικά Mirage 2000, πέραν του ότι πλέον διαθέτουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό λόγω της εγκατάλειψης τους από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, πρόκειται να αποσυρθούν μέσα σε αυτή την δεκαετία από τις ΕΔ.
Με βάση την απόφαση να αναβαθμιστούν 85 F-16 στην τελευταία έκδοση, η καλύτερη επιλογή δεύτερου τύπου μαχητικού θα ήταν το δικηνητήριο F-15EX λόγω του ότι μοιράζεται τους ίδιους κινητήρες και οπλικά συστήματα με το αναβαθμισμένο F-16. Η τελευταία έκδοση του F-15 θα μπορούσε να προσφέρει δυνατότητες που δε διαθέτουν τα F-16 και τα Rafale στην ΠΑ, όπως εμβέλεια που καλύπτει ολόκληρη την Τουρκική επικράτεια και μεταφορά μεγαλύτερου οπλικού φορτίου από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό στον κόσμο.
Η δημιουργία κλίματος ανταγωνισμού
Το F-15EX διαθέτει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι θα φέρει την Boeing στην Ελλάδα, η οποία είναι η κύρια ανταγωνίστρια της Lockheed Martin. H Boeing είχε προτείνει στην κυβέρνηση Τσίπρα να εκσυγχρονίσει 123 από τα F-16 της ΠΑ για 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, αντί για 85 F-16 έναντι 1,5 δις δολαρίων όπως πρότεινε η Lockheed Martin. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Boeing όχι μόνο περιλάμβανε την αναβάθμιση περισσότερων αεροσκαφών για λιγότερα χρήματα, αλλά και την αλλαγή των κινητήρων. Η Lockheed πρότεινε την αναβάθμιση μόνο των ηλεκτρονικών συστημάτων των αεροσκαφών, πλην των συστημάτων αυτοπροστασίας, επειδή για την αντικατάσταση των τελευταίων ήθελε 300 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω. Η κυβέρνηση Τσίπρα έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση της Boeing, αλλά η Αμερικανική κυβέρνηση τερμάτισε αυτή τη συζήτηση απότομα. Επειδή αποσύρθηκε η προσφορά της Boeing, δε δημιουργήθηκε ανταγωνισμός στην Ελληνική αμυντική αγορά και η Lockheed Martin δε χρειάστηκε να βελτιώσει την προσφορά της. Δυστυχώς, οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν 400 εκατομμύρια παραπάνω και η ΠΑ θα λάβει 85 εκσυγχρονισμένα F-16 με απαράλλαχτους κινητήρες και συστήματα αυτοπροστασίας αντί για 123. Παρομοίως, η εταιρεία Dassault, που κατασκευάζει τα Mirage και τα Rafale, είχε επιδείξει ακόμα χειρότερη συμπεριφορά στα Ελληνικά αιτήματα για εκσυγχρονισμό των Mirage 2000· για την αναβάθμιση μόλις 17 Mirage 2000 ζητούσε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος της Dassault ήταν η άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα για να την ωθήσει να αποκτήσει το Rafale και αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα Ελληνικά Mirage πετούν με υποδεέστερο εξοπλισμό σήμερα. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ναι μεν αντικαθιστά τα απαρχαιωμένα Mirage με την αγορά των 18 Rafale, αλλά παράλληλα επιβραβεύει τη Dassault που είναι η κύρια υπεύθυνη για την απαξίωση των Mirage.
Προς το παρόν, μπορούμε μόνο να ονειρευόμαστε ποια θα ήταν η εικόνα της ΠΑ στο μέλλον αν διέθετε ένα συνδυασμό F-16V και F-15EX, τα οποία μοιράζονται τον ίδιο οπλισμό, κινητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα, με τις εταιρείες κατασκευής τους να ανταγωνίζονται η μία την άλλη ως προς το ποια θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό αυτών των μαχητικών. Αντιθέτως σήμερα διαθέτουμε μία Αμερικανική εταιρεία για τα F-16 και μια Γαλλική για τα Mirage και τα Rafale, γεγονός που εξασφαλίζει δύο παράλληλα μονοπώλια στην Ελληνική αμυντική αγορά με αυξημένα κόστη για τον φορολογούμενο.
Οπλικά συστήματα και τεχνικός εξοπλισμός
Πέραν της υπεροχής δύναμης πυρός του F-15EX σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μαχητικό σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΕΔ θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά την απόκτηση του καινούργιου F-15 και για οικονομικούς λόγους. Ο δεύτερος τύπος μαχητικού της ΠΑ θα μπορούσε να διαθέτει τους ίδιους κινητήρες με τα F-16V, κοινά ηλεκτρονικά συστήματα – από αισθητήρες έως παρεμβολείς ραντάρ και σύστημα αυτοπροστασίας – και να χρησιμοποιεί τον ίδιο οπλισμό, όπως ισχύει με το F-15EX, έτσι ώστε να εξοικονομούνται χρήματα από την άμυνα και να εξασφαλίζεται η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα σε μαχητικά. Σε ακραίες συνθήκες, όπως σε συγκρούσεις υψηλής έντασης, η διαθεσιμότητα μαχητικών μειώνεται απότομα εξαιτίας της φύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Εάν οι δύο τύποι Ελληνικών μαχητικών διαθέτουν κοινούς κινητήρες, συστήματα αυτοπροστασίας και οπλικά συστήματα, οι τεχνικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν ό,τι χρειάζονται από τον έναν και να το εγκαθιστούν στον άλλο. Εάν οι δύο τύποι δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, η παραμικρή έλλειψη θα καθηλώνει κάποια μαχητικά στο έδαφος και η ΠΑ θα έχει ανάγκη άμεσης ενίσχυσης από το εξωτερικό.
Παράλληλα, δεν τίθεται καμία σύγκριση μεταξύ των δύο αεροσκαφών, καθώς το Γαλλικό μαχητικό μεταφέρει οπλικό φορτίο 21.000 λιβρών, ενώ το F-15EX φτάνει τις 30.000 λίβρες. Για την ακρίβεια, μονάχα ένα F-15EX μπορεί να μεταφέρει 22 αντιαεροπορικούς πυραύλους (20 AIM-120 & 2 AIM-9X), έχοντας μεγαλύτερη δύναμη πυρός από ότι ένα F-16V και ένα Rafale μαζί. Συμπερασματικά, ένα ζεύγος F-15EX μπορεί με ευκολία να απειλήσει πάνω από 40 από τα πιο εκσυγχρονισμένα F-16 που διαθέτει η Τουρκική Αεροπορία. Ως προς τη χρήση των μαχητικών για στρατηγικούς στόχους, ένα Rafale φέρει μέχρι δύο πυραύλους SCALP για εξ αποστάσεως πλήγματα σε στόχους επιφανείας ή εδάφους, ενώ κάθε F-15EX μεταφέρει έως επτά πυραύλους ή βόμβες βάρους 2.000 λιβρών. Με βάση αυτά τα δεδομένα χρειάζονται τουλάχιστον τρία Rafale για να μεταφερθεί το οπλικό φορτίο ενός F-15EX σε τακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως οι Γαλλικοί SCALP και οι Αμερικάνικοι JASSM.
Κατά την πρόσφατη σύγκρουση του Αζερμπαϊτζάν με τους Αρμένιους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Ελληνική κοινή γνώμη εντυπωσιάστηκε από την αποτελεσματικότητα των Τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Παρόλα αυτά, τα Τουρκικά drones δεν έφεραν καμία καινοτομία στη διεξαγωγή συγκρούσεων υψηλής έντασης. Αρχικά, επικεντρώθηκαν σε επιχειρήσεις καταστολής της εχθρικής αεράμυνας και αφού εξασφάλισαν την αεροπορική υπεροχή, ξεκίνησαν να επιτίθενται κατά των Αρμενικών χερσαίων δυνάμεων. Καμία από αυτές τις τακτικές δεν είναι καινούργια ή εντυπωσιακή. Ο γράφων είχε ήδη προτείνει από τον Σεπτέμβριο του 2019 την απόκτηση του F-15EX με κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση των Τουρκικών S-400 με τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι Αζέροι με τα αδύναμα Τουρκικά drones και είχαν τεράστια επιτυχία. Επιπρόσθετα, τα F-15EX διαθέτουν την τεχνολογία look down/shoot down για να εντοπίζουν και να καταστρέφουν drones και πυραύλους cruise που πετούν σε χαμηλό υψόμετρο διαφεύγοντας τον εντοπισμό από ραντάρ, οπότε αν τα κατείχε η ΠΑ όλη η επένδυση του Erdoğan στην έρευνα και κατασκευή Τουρκικών drones θα ήταν εις μάτην. Ως προς τα drones, τα F-15EX θα έδιναν στην ΠΑ την ευκαιρία να πειραματιστεί και να αναπτύξει σμήνη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone swarm) που θα εξαπολύονται κατά εκατοντάδες από τα μεγάλα Αμερικανικά δικηνητήρια μαχητικά για να υπερκεράσουν τα Τουρκικά ραντάρ.
Ίσως πιο σημαντικό έιναι το γεγονός ότι τα F-15EX δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα απόκτησης πολυηχητικών όπλων πριν από την Τουρκία. Το F-15EX μέχρι στιγμής είναι το μοναδικό μαχητικό που μπορεί να αξιοποιήσει τον πολυηχητικό πύραυλο AGM-183 εμβέλειας 2.000 μιλίων. Ο συγκεκριμένος πύραυλος ταξιδεύει με ταχύτητα άνω των 5 Mach, είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί με τα σημερινά στρατιωτικά μέσα και η εκπληκτική του ταχύτητα τον καθιστά ικανό να βυθίσει αεροπλανοφόρο δίχως οπλισμένη κεφαλή. Εφόσον η κινητική του ενέργεια αρκεί για να καταστρέψει πλοία με εκτόπισμα που υπερβαίνουν τους 70.000 τόνους, θα ήταν χρήσιμος στο Ελληνικό οπλοστάσιο, καθώς θα μπορούσε να απειλήσει τον υπό κατασκευή Τουρκικό στόλο και ιδίως το Τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu. Η αξιοποίηση του F-15EX κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να απαλλάξει τους φορολογούμενους από τα εξωφρενικά κόστη που απαιτούνται για την προσθήκη οπλικών συστημάτων όπως τα SCALP-NAVAL στις μελλοντικές του φρεγάτες.
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του F-15EX είναι ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή διάρκεια ζωής μαχητικού αγγίζοντας τις 20.000 ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να υπηρετεί την ΠΑ και μετά το 2050. Αντιθέτως, η Γαλλία ήδη σχεδιάζει να αντικαταστήσει το Rafale με το 6ης γενιάς μαχητικό της που θα είναι έτοιμο το 2035-40, ώστε να εγκαταλείψει το Rafale όπως έκανε με το Mirage 2000.
Συμμαχικές πολιτικές και εξωτερική πολιτική
Διάφοροι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι τα Rafale παρέχουν τη δυνατότητα στις ΕΔ να αποκτήσουν αξιόλογα, μη Αμερικανικά οπλικά συστήματα, επειδή οι ΗΠΑ αρνούνται την παραχώρηση των πιο εξελιγμένων όπλων τους προς την Ελλάδα. Παρότι ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt έχει επανειλημμένα διαψεύσει τέτοιες φήμες, όπως ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παραχωρήσουν πυραύλους Harpoon στην Ελλάδα, εκείνοι συνεχίζουν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ακάθεκτα. Η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσεγγίσει τη νέα Αμερικανική ηγεσία για να διερευνήσει τι μπορεί να αποκτήσει από τις ΗΠΑ, αντί να βασίζεται σε φτηνή ειδησεογραφία που την οδηγεί στο να αγοράζει δευτεροκλασάτα μαχητικά που ενδιαφέρουν μονάχα κράτη του Τρίτου Κόσμου. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης τονίζει σε κάθε του συνέντευξη για τις Αμερικανικές εκλογές πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η εκλογή του Προέδρου Joe Biden και των γερουσιαστών Chuck Schumer και Bob Menendez. Εφόσον ισχύει ότι ο νέος Πρόεδρος είναι γνώστης των Ελληνικών ζητημάτων και φίλος της χώρας μας και άλλοι δύο Φιλέλληνες βρίσκονται στις θέσεις της ηγεσίας της πλειοψηφίας της Γερουσίας και της Προεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αντίστοιχα, η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσεγγίσει τις ΗΠΑ ώστε να θέσει αίτημα για την απόκτηση των F-15EX και των νέων οπλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς AIM-120D και οι τακτικοί πύραυλοι JASSM-ER. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να αιτηθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για να λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την αγορά Αμερικανικών όπλων, εξαιτίας της μακράς οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία. Γιατί μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική ενίσχυση σε χώρες όπως το Πακιστάν που βοήθησε τους Ταλιμπάν να πάρουν την εξουσία, που έκρυβε το ότι επί χρόνια ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε βρει εκεί καταφύγιο ζώντας σε έπαυλη, που επίσης απάλλαξε τους δολοφόνους του Εβραίου δημοσιογράφου Daniel Pearl από τις ποινές τους και δεν είναι απίθανο να ενισχύει κρυφά την Τουρκία με ανταλλακτικά για τα F-16 της, ενώ το Κονγκρέσο της έχει επιβάλει εμπάργκο σε όλες τις πωλήσεις όπλων άνω των 25 εκατομμυρίων από το 2018.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα στρατιωτικής υποστήριξης, εάν αξιοποιούσε την ευκαιρία που της δίνεται σήμερα να γεμίσει το κενό ασφαλείας που δημιούργησε ο Erdoğan με την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση μέσω της προσέγγισης του με τη Ρωσία, τις στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, τη στρατολόγηση Ισλαμοφασιστών του Ισλαμικού Κράτους, τη στήριξη Ισλαμιστών παραστρατιωτικών στη Νιγηρία και τις εκκαθαρίσεις στον δημόσιο τομέα καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις από αντιφρονούντες. Παρόλο που δεν έχει εξηγηθεί ο ρόλος της Αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, το πιο πιθανό είναι ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τη χρησιμοποιήσουν για να απειλούν το Ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B όπως ήδη κάνουν στη Βαλτική Θάλασσα. Η ΠΑ με την απόκτηση των F-15EX θα μπορούσε να αναλάβει την αναχαίτιση των Ρωσικών Su-35 που πλησιάζουν επικίνδυνα τα Αμερικανικά βομβαρδιστικά και να «διδάξει» τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία πως γίνονται οι αναχαιτίσεις από επαγγελματίες. Εξίσου σοβαρό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει τα στραβά μάτια στη διέλευση Ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων από τον Ελλήσποντο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει τον εντοπισμό των Ρωσικών υποβρυχίων στο Αιγαίο με τα νεοαποκτηθέντα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R, εφόσον θα έχει πλήρη αεροπορική κυριαρχία μέσω των Ελληνικών F-15EX. Για όσους αναρωτιούνται γιατί να μπλέξει η ΠΑ με τη Ρωσία, θα απαντούσα για να δώσει ένα καλό μάθημα στο Κρεμλίνο που ενώ παριστάνει τον ομόδοξο φίλο της Ελλάδας, αποκαλύφτηκε ότι είχε κρυφές συνομιλίες με την Άγκυρα για την πώληση πάνω από 40 Su-35 για την αντιμετώπιση των Ελληνικών και Αιγυπτιακών μαχητικών.
Το Μαξίμου αποφάσισε την απόκτηση των Rafale μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία, χωρίς να έχει προηγηθεί εισήγηση από την ΠΑ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί τη στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας σε μια επικείμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία. Παρόλα αυτά, η Γαλλία αρνείται πεισματικά να συνάψει συμμαχία με την Ελλάδα, αλλά και στην περίπτωση που θα δεχόταν είναι πολύ αμφίβολο ότι θα τηρούσε τον λόγο της. Η Γαλλία έχει αποδειχτεί αναξιόπιστη σύμμαχος και δεν αναφέρομαι μόνο στο πως ξεπούλησε την Τσεχοσλοβακία το 1938, ότι συμφώνησε με την Πολωνία να εισβάλει στη Γερμανία με 40 μεραρχίες και κρίνοντας από το μικρό μέγεθος των εδαφών που καταλήφθηκαν, μάλλον χρησιμοποιήθηκαν λιγότερες από τις μισές. Το 1969 παρότι το Ισραήλ είχε συμβάλλει στην ανάπτυξη του Mirage 5 και είχε πληρώσει τη Γαλλία για την απόκτηση 30 τέτοιων μαχητικών, το Παρίσι εγκατέλειψε το σύμμαχο του και πήρε το μέρος των Αράβων αρνούμενο να παραδώσει στους Ισραηλινούς τα μαχητικά τους. Εξαιτίας της λεγόμενης Αραβικής Πολιτικής του de Gaulle, η Γαλλία αντιμετώπιζε το Ισραήλ με εχθροπάθεια, η οποία κράτησε μέχρι την άνοδο του Sarkozy στη Γαλλική Προεδρία. Οι ελπίδες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι σε μια πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία η Γαλλία θα τρέξει να συνδράμει την Ελλάδα στρατιωτικά, εξαιτίας των Rafale, είναι μάταιες. Την ίδια αφέλεια επέδειξαν οι Αρμένιοι όταν υπέγραψαν αμυντική συμφωνία με τη Μόσχα περιμένοντας η τελευταία να προστατέψει τις κτήσεις τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρόλο που τα εν λόγω εδάφη δεν είχαν συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας.
Παραδόξως, η προσωπική προσέγγιση του κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Macron για την απόκτηση των Rafale ως αντίτιμο για τη Γαλλική πολιτική υποστήριξη θυμίζει την προσέγγιση του Ανδρέα Παπανδρέου στον Francois Mitterrand το 1985, που είχε ως συνέπεια την απόκτηση των Mirage 2000. Δυστυχώς, η απόκτηση των Mirage που δεν προσέθεταν τίποτα σε δυνατότητες σε σχέση με τα F-16, αλλά αύξαναν τα κόστη της ΠΑ και μείωναν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μαχητικών της, επαναλαμβάνεται σήμερα με τα Rafale. Ο ερασιτεχνισμός του Μαξίμου στην επιλογή του Rafale προδίδεται από τον απλοϊκό τρόπο σκέψης που οδήγησε στην απόκτηση των δικηνητήριων Γαλλικών Μαχητικών. Τα Rafale είναι πιο ικανά αεροσκάφη από τα Mirage 2000, οπότε η αντικατάσταση των τελευταίων από τα πιο σύγχρονα μαχητικά συμβάλει στην αύξηση της Ελληνικής αεροπορικής ισχύος. Παρόλα αυτά, μια τέτοια απόφαση δε λαμβάνει υπόψη τα κόστη της ασυμβατότητας με τα F-16 και τις συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία καθορίζει το πραγματικό μέγεθος του στόλου μαχητικών. Το μέγεθος του αεροπορικού στόλου εξαρτάται από το πόσα μαχητικά είναι διαθέσιμα και πόσες φορές την ημέρα βρίσκονται σε θέση να επιχειρήσουν. Το γεγονός ότι η ΠΑ θα προσομοιάζει με Αραβική αεροπορία σε εξοπλισμό θα της δώσει και την ανάλογη, χαμηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα υπό δύσκολες συνθήκες.
Μπορούμε να λάβουμε μόνο ως αστείο το γεγονός ότι η Γαλλία στην αντιπαράθεση της με την Τουρκία για επιρροή στη Βόρεια Αφρική βρήκε ως πρόθυμο σύμμαχο την Ελλάδα και αντί να τη στηρίξει οικονομικά για να έχει ένα πιο ισχυρό αντίβαρο απέναντι στην Τουρκική επεκτατικότητα, είναι η Ελλάδα που στηρίζει οικονομικά τη Γαλλία ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για την αγορά δευτεροκλασάτων μαχητικών, τα οποία μέχρι τώρα αποκτούσαν μόνο κράτη του Τρίτου Κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Γαλλικός Τύπος πανηγυρίζει για το πως η Ελλάδα έγινε η πρώτη Δυτική χώρα που θα εισάγει το μαχητικό το οποίο κυκλοφόρησε πριν από δύο δεκαετίες.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.