0
Ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής που έφερε παράταση του lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου.

Η επιτροπή των ειδικών αναμένει τα «αποτελέσματα» από την περίοδο των γιορτών προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το λιανεμπόριο να βρίσκονται σε… αναμονή.

Οι αντιδράσεις των εμπόρων υπήρξαν έντονες αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, ενώ αναμένουν αυξημένα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν λίγα και αργά βήματα. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα.»

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής.

Σχετικά με το αν θα ανοίξουν άλλες δραστηριότητες είπε: «Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα.»

Το επόμενο θέμα για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, επεσήμανε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι θα συζητηθεί την άλλη βδομάδα. «Τον Γενάρη θα πάμε με ήπια βήματα», κατέληξε ο καθηγητής Παθολογίας.

Προβληματισμός για τους «κόκκινους» δήμους

Εξάλλου το πρόβλημα στην Αττική φαίνεται να ξεπερνά τα «σύνορα» της Δυτικής πλευράς. Οι Δήμοι που παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο είναι πλέον σύμφωνα με το Mega ο δήμος Βύρωνα, ο δήμος Δάφνης, το Γαλάτσι, ο Υμηττός, ο δήμος Ζωγράφου, ο δήμος Ηλιούπολης, οι δήμοι Κασαιριανής, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.

Πρώτα η Γ' Λυκείου

Για το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται αν δίνεται προτεραιότητα στην Γ’ Λυκείου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση.»

Παράλληλα, αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά, είπε.

Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου. «Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό.»

«Στις 11-12 του μηνός περιμένουμε τα αποτελέσματα της Πρωτοχρονιάς», προσέθεσε η κα Παγώνη.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι περιμένουμε ανοσία στο τέλος του χρόνου, στην καλή περίπτωση.

«Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων.», επεσήμανε. 

Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε πως προς το φθινόπωρο θα δούμε καλυτέρευση της κατάστασης του επιδημιολογικού φορτίου. «Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν το στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν.», τόνισε.

«Κανονικότητα» το καλοκαίρι

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για το καλοκαίρι με δεδομένη και την επιχείρηση των εμβολιασμών.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, που ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος.

«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», λέει χαρακτηριστικά.

Πάντως ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθεί για όλον τον πληθυσμό πριν το καλοκαίρι.

Στο ζήτημα των εμβολιασμών αναφέρθηκε και ο κ. Γκίκας, λέγοντας ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα ομαλοποιηθεί η εισροή εμβολίων και σιγά - σιγά θα έχουμε κάλυψη του πληθυσμού. Με φοβίζει η καθυστέρηση της παραλαβής».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top