O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερώτηση που τέθηκε στη Βουλή, αναφορικά με την προμήθεια συστημάτων για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων -drone, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.
Ο ΥΕΘΑ, μετά τις χθεσινές απαντήσεις που έδωσε για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και το πρόγραμμα ανάπτυξης του «εθνικού πολεμικού πλοίου» απάντησε στην εν λόγω ερώτηση λέγοντας ότι «υφίστανται ήδη εγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση αντίστοιχων εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, τα επιμέρους στοιχεία των οποίων φέρουν διαβάθμιση «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ».
Η σχετική ερώτηση είχε ως θέμα: «Οργανωμένη επιχείρηση κατασκοπείας για τα νέα συστήματα «UAV» των Ενόπλων Δυνάμεων εντοπίστηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».
Η απάντηση ΥΕΘΑ
Απαντώντας ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «ο αναφερόμενος σε δημοσίευση του διαδικτύου διαγωνισμός δεν αποτελεί διαγωνισμό για προμήθεια αμυντικού υλικού, καθότι τα εν λόγω υλικά αφορούν μη στρατιωτικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 36 και 37 του ν.4412/2016 (Α΄147), ήτοι κάνοντας χρήση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΣΗΔΗΣ»».
Επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Προμήθεια στρατιωτικών οχημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων («drones»)», που αφορά «στην προμήθεια από τη χώρα μας των αποσυρόμενων οχημάτων του συστήματος «Avenger Air Defence System», του αμερικάνικου στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα διαδικτύου, της 23ης Νοεμβρίου 2020,(https://www.defencenet.gr/amyna/stratos/905246_xekinisan-oi-dokimes-ton-im-shoardtoy-amerikanikoy-stratoy)».
Τι διευκρίνισε ο Παναγιωτόπουλος
– Το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα (ΓΑΣ/Ε)ενημερώνει το ΥΠΕΘΑ για όλες τις περιπτώσεις διαθεσιμότητας μη επιχειρησιακά αναγκαίου εξοπλισμού των ΗΠΑ, προς εκδήλωση ενδιαφέροντος μας. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση αναφορικά με την απόσυρση του Α/Α οπλικού συστήματος ΑΝ/TWQ-1 «AVENGER» από τον Αμερικανικό Στρατό.
-Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω οπλικό σύστημα δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, αλλά και την παροχή αντιαεροπορικής άμυνας στις μονάδες της.
Τέλος, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει σχεδιάσει την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αντιαεροπορικού Πυροβολικού με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά συνεκτιμώντας τα επιχειρησιακά και οικονομικά δεδομένα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.