0
Το θέμα με τα εμβόλια που έχει ξεσπάσει είναι καθαρά εμπορικό και πολιτικό και όχι επιστημονικό, το κάθε κράτος ενδιαφέρεται για τους πολίτες του και υπάρχει ένας διεθνής συναγωνισμός και ανταγωνισμός επειδή τα εμβόλια δεν είναι αρκετά για όλο τον πληθυσμό. 

Εάν υπήρχε παραγωγή εμβολίων για όλους τότε δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα.

Ο Στυλιανός Αντωναράκης ομότιμος καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, καταξιωμένος γενετιστής που χαρτογράφησε το Σύνδρομο Down, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή σχετικά με το θέμα των μεταλλαγών του ιού δήλωσε ότι ο ιός όσο περνάει ο καιρός και είναι μαζί μας, συσσωρεύει μεταλλαγές, πετάει τις αρνητικές και ουδέτερες μεταλλαγές, αλλά κρατάει αυτές που τον βοηθούν να επιζήσει και να πολλαπλασιαστεί. Οσο περισσότερο αρρωσταίνουμε και εκτιθέμεθα στη λοίμωξη, τόσο καλύτερα είναι για τον ιό, για να πολλαπλασιαστεί και να μεταλλαχθεί».

Ο κ. Αντωναράκης εξήγησε ότι στόχος είναι να ελαττωθεί η μάζα του ιού που κυκλοφορεί και αυτό μπορεί να γίνει ή με την απομόνωση ή με τα εμβόλια. Επειδή όμως αφενός δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, ή τουλάχιστον το 80% και αφετέρου δεν μπορεί να υπάρξει η πλήρης απομόνωση πρέπει να αξιοποιηθούν τα μέσα που υπάρχουν. «Το ερώτημα είναι λοιπόν μήπως είναι ποιο σοφό να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι με μία δόση παρά λιγότερους με τις δύο δόσεις» δήλωσε ο κ. Αντωναράκης και πρόσθεσε: «αυτό θα εξαρτηθεί από την πόση ανοσία δίνει η πρώτη δόση, γιατί εάν δίνει πάνω από 60% τότε είναι πιο χρήσιμο για τον γενικό πληθυσμό να γίνει ένας εμβολιασμός σε περισσότερους ανθρώπους. Η ανοσία που έχουμε από τα εμβόλια της γρίπης είναι αντίστοιχη. Προς το παρόν δεν ξέρουμε το ύψος της ανοσίας με τη μία δόση, σε λίγο καιρό θα έχουμε τα στοιχεία και θα γνωρίζουμε τι θα κάνουμε».

Ο κ. Αντωναράκης είπε ακόμα ότι για τα δύο εμβόλια με RNA υπάρχει ανακοίνωση ως προς την αποτελεσματικότητά τους για την μεταλλαγή του ιού που υπάρχει στη Μ. Βρετανία, όχι όμως και για την αντίστοιχη της Ν. Αφρικής. «Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι ο ιός όσο υπάρχει μαζί μας τόσο περιμένουμε να αποκτήσει και άλλες μεταλλαγές. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη της απομόνωσης. Μην νομίζουμε ότι επειδή θα κάνουμε εμβόλιο θα ανοίξουμε αμέσως την κοινωνία. Πρέπει όταν κοντεύομε να τελειώσουμε το εμβολιασμό να δώσουμε με το τελειωτικό χτύπημα στον ιό, για να μη βρουν τρόπο οι μεταλλαγές να εξελιχθούν. Αυτό θα γίνει με ένα πιθανό lockdown μερικών εβδομάδων, για να εξαφανιστούν όλα τα πιθανά στελέχη που θα έχουν αναπτυχθεί».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top