Μόνο τυχαία ή μονομερής δεν πρέπει να θεωρείται η πρόταση του Έντι Ράμα και το «αβαντάρισμά» της από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου για ελληνοτουρκική συνάντηση ΥΠΕΞ στα Τίρανα, καθώς σε συνδυασμό με τις έρευνες του Oruc Reis για τους επόμενους έξι μήνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα συνθέτουν τόσο το σκηνικό όσο και το χρονικό πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
Η ελληνική κυβέρνηση σε αρχική φάση δεν απάντησε στην πρόσκληση Ράμα με πηγές του ΥΠΕΞ να τονίζουν πως θέλουν να δουν πρώτα την πορεία των διερευνητικών, οι οποίες όμως δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις προηγούμενες.
Τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων διερευνητικών επαφών ήταν δύο, αρχικά δεν είχαν συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και ο κάθε γύρος συνομιλιών γίνονταν σε ακανόνιστο χρονικό διάστημα, (γι' αυτό και συνεχίζονται ακόμα) και δεύτερον καλύπτονταν από ένα πέπλο «απορρητότητας» ως προς την κοινή γνώμη, καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία διέρρεαν ελάχιστα για το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Αυτή τη φορά όμως δεν είναι έτσι, ουσιαστικά οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ξεκινούν με το σαφές χρονικό πλαίσιο των 6 μηνών το οποίο έχει μπει από τους Τούρκους, μετά το πέρας των οποίων αν δεν υπάρχει συμφωνία, το Oruc Reis και τα τουρκικά γεωτρύπανα θα προχωρήσουν σε έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα και το απόρρητο των συνομιλιών φαίνεται να έχει πάει «περίπατο» καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε εμμέσως πως θα βγάλει τις συνομιλίες και των προηγούμενων ετών στη φόρα, στις οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- οι ελληνικές κυβερνήσεις συζητούσαν τα πάντα και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα.
Επιπλέον με τον περεταίρω «εξευρωπαϊσμό» των ελληνοτουρκικών που επιχείρησε το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, έβαλε τρίτους «στα χωράφια της» και είναι σαφές πως σε περίπτωση αποχώρησης «από το τραπέζι» η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από λίγη θα γίνει ελάχιστη, ενώ ίσως μετατραπεί ακόμα και σε εχθρότητα και ανοιχτή στήριξη στην Τουρκία.
Μη ξεχνάμε πως η επιθυμία των Γερμανών είναι μία ευρωπαϊκή συμφωνά με την Άγκυρα, που για να συμβεί πρέπει να λυθεί κυπριακό και ελληνοτουρκικά, άρα και οι πιέσεις από αυτή την πλευρά θα είναι αυξημένες.
Με λίγα λόγια η Ελλάδα εισέρχεται στις διερευνητικές αυτές από δεινή θέση, χωρίς δυνατότητα καθυστέρησης και με υψηλό τίμημα αποχώρησης, με το σκηνικό που έχoυν στήσει οι Τούρκοι να είναι σαφές, συμφωνία με το στανιό σε 6 μήνες και μετά αν είναι δυνατόν συνθηκολόγηση ή προετοιμασία συνθηκολόγησης με φιέστα στα Τίρανα.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.