Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπαίνουν όπως φαίνεται αντιπυραυλικά συστήματα, όπλα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα για μια ακόμη φορά φέρεται πως ζητά ως πλοίο «ενδιάμεσης λύσης» το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Αrleigh Burke».
Πρόκειται για ένα ικανότατο αμερικανικό πλοίο με εκτόπισμα 9.000 τόνους, μήκος 155 μέτρα και 300 άνδρες πλήρωμα.
Αυτό που έχει σημασία είναι ο οπλισμός του, ο οποίος κι είναι βαρύτατος καθώς διαθέτει πυροβόλο 127 χιλιοστών, αμυντικά συστήματα «Phalanx» (τα οποία θέλει το Πολεμικό Ναυτικό), πυραύλους επιφανείας αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια ( 160 χλμ), τορπίλες αλλά και ένα οργανικό ελικόπτερο.
Σημειώνεται πως στο παρελθόν η Ελλάδα έχει προβεί ξανά σε αίτημα για το συγκεκριμένο πλοίο με την Αμερική να αρνείται.
Εντούτοις τώρα, το Υπουργείο Άμυνας σκέφτεται να το φέρει ως «πακέτο» μαζί με την πρόταση για κατασκευή τεσσάρων φρεγατών στην Ελλάδα, εφόσον επιλέξουμε τις αμερικανικές αλλά και για αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200 αλλά και την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα νέων αμερικανικών φρεγατών FFG, αναφέρει σε ρεπορτάζ το ΣΚΑΙ.
Όλα αυτά βέβαια ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Αθήνα διατηρεί τη διαδικασία ανοιχτή και σε άλλους ενδιαφερομένους, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Ιταλοί, Ισπανοί ή άλλοι το επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν βελτιωμένη πρόταση για το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών του Π.Ν. Η παραχώρηση πλοίου ενδιάμεσης λύσης αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε προσφοράς (MMSC από ΗΠΑ, Belh@rra από Γαλλία, A-200 από Γερμανία κ.ά.), καθώς σε όποια πρόταση και αν καταλήξει το Π.Ν., η πρώτη νέα φρεγάτα είναι αδύνατον να παραδοθεί πριν από το 2024-25, σε περίοδο κατά την οποία ο στόλος είναι ήδη σημαντικά καταπονημένος.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.