Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα «φώτα» να έχουν στραφεί στα γαλλικά μαχητικά Rafale και στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς, όμως ουσιαστικές εξελίξεις για την εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας και της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν και στο «μέτωπο» των «Viper».
Και ναι μεν η γαλλική «ριπή» αλλάζει επίπεδο στα ελληνικά «γεράκια», ωστόσο τεράστια αναβάθμιση στην επιχειρησιακή ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να επιφέρει και η αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 block 52+ adv σε διαμόρφωση Viper.
Όπως αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newspost.gr, τα αμερικανικά μαχητικά αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του στόλου της HAF και το κύριο εναέριο όπλο στην καθημερινή μάχη της αποτροπής και της αεροπορικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Παρά τα κατά καιρούς προβλήματα, στην ΕΑΒ τους τελευταίους μήνες υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα που αφορούν το μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και όλα «τρέχουν» εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος όπως διαβεβαιώνει και η Πολεμική Αεροπορία. Οι εργασίες στο πρωτότυπο μαχητικό της 335 Πολεμικής Μοίρας «ΤΙΓΡΗΣ» έχουν ολοκληρωθεί, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των δοκιμών στο έδαφος. Οι τεχνικοί της ΕΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας με τη συνεργασία της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin έχουν τοποθετήσει όλα τα νέα συστήματα στο πρωτότυπο μαχητικό το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Μέσα στον Ιανουάριο το πρωτότυπο Viper θα «πετάξει» για τις ΗΠΑ όπου θα παραμείνει για περίπου έξι μήνες ώστε να πραγματοποιηθούν οι τελικοί έλεγχοι και να ανάψει το «πράσινο» φως για να βάλει μπροστά η γραμμή αναβάθμισης των υπολοίπων 83 μαχητικών στην Τανάγρα και στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.
Η πτήση προς την Αμερική θα πραγματοποιηθεί από ιπτάμενους της κατασκευάστριας εταιρίας σε συνεργασία με την USAF. Πάνω από το Ατλαντικό το Ελληνικό F-16 θα ανεφοδιαστεί από αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ ενώ θα συνοδεύεται και από άλλα αεροσκάφη. Ο προγραμματισμός γίνεται από την Lockheen Martin και πέρα από την παρουσία ιπτάμενου τάνκερ θα συνδυαστεί και με άλλες μετακινήσεις μαχητικών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ τις οποίες θα πραγματοποιήσουν μαζί οι Αμερικανοί.
Στην αεροπορική βάση «Edwards» στο Μέριλαντ το Ελληνικό Viper θα περάσει μια σειρά από εξαντλητικές δοκιμές στον αέρα όπου μεταξύ άλλων θα δοκιμαστεί και η συμβατότητα του νέου radar AESA με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS αν και όπως οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Στις ΗΠΑ θα δοκιμαστούν όλα τα νέα συστήματα για να δωθεί η τελική πιστοποίηση και να ξεκινήσει πίσω στην ΕΑΒ η μαζική αναβάθμιση για τις νέες «οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει η εντατική εκπαίδευση των πρώτων 80 τεχνικών οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της αναβάθμισης ενώ στην ΕΑΒ προβλέπεται τους επόμενους μήνες να προσληφθεί και άλλο προσωπικό απαραίτητο για τις εργασίες.
Τα πρώτα από τα 83 υπόλοιπα F-16 αναμένεται να μπουν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ το 2022 και να παραδίδονται στα σταδιακά έως το 2027 με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ταυτόχρονα η Πολεμική Αεροπορία θέλει να «τρέξει» στην Ελλάδα και την αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block της 341 Μοίρας «ΑΣΣΟΙ» και της 347 Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» σε διαμόρφωση block 52+.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.