Η ανθρωπότητα μπορεί να βγει ακόμα και ευνοημένη από αυτή τη δυστοπική συνθήκη που βιώνει.
Οι ελπίδες για την άμεση εμφάνιση ενός εμβολίου, που θα αποτελέσει το αντίδοτο στον παγκόσμιο εφιάλτη του κορωνοϊού, αναπτερώθηκαν για τα καλά αυτές τις μέρες, μετά την είδηση ότι η Pfizer ανέπτυξε ένα εμβόλιο με 90% αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων του φονικού ιού. Ταυτόχρονα ωστόσο, μια χούφτα επιστημόνων εργάζονται σε ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο για ένα διαφορετικό είδος εμβολίου, που θεωρείται το σημαντικότερο στην ιστορία της επιστήμης.
Ο στόχος τους, που είναι γεμάτος με τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες, είναι να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που αποτελεί αντίδοτο όχι μόνο απέναντι στον Covid, αλλά απέναντι σε όλους τους ιούς, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, δηλαδή αυτή των κορωνοϊών. Πρόκειται για μια προσπάθεια που αν επιτύχει δεν θα έχει προηγούμενο, καθώς κανένα άλλο εμβόλιο δεν προστατεύει από μια ολόκληρη οικογένεια ιών.
Ο παγκόσμιος αντίκτυπος του Covid-19 κατέδειξε τα πλεονεκτήματα και φυσικά την αναγκαιότητα για ένα εμβόλιο που θα προστατεύει τους ανθρώπους καθολικά απέναντι στους κορωνοϊούς. Μάλιστα, ένα τέτοιο εμβόλιο θα μπορούσε να προστατεύσει όχι μόνο από ασθένειες για τις οποίες γνωρίζουμε, αλλά και να αποτρέψει μια άλλη ζοφερή εστία που προκαλείται από ένα νέο κορωνοϊό και προκύπτει από τα ζώα! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ειδικοί.
Η Δρ Λάουρα Γουόκερ, επικεφαλής επιστημονική διευθύντρια της Adagio, μιας εταιρείας που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη θεραπειών αντισωμάτων που μπορούν δυνητικά να εξοντώσουν όλους τους κορωνοϊούς, τόνισε: «Όλη η κοινωνία κλείνει και χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Την επόμενη φορά που θα προκύψει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχουμε έτοιμη την θεραπεία από την πρώτη μέρα. Για αυτό παλεύουμε».
Όπως τονίζει η Γουόκερ, παρόμοιοι ιοί αναπτύσσονται στους πληθυσμούς των νυχτερίδων και μερικοί από αυτούς έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανοί να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα. Οπότε αυτό που απαιτείται είναι θεραπείες αντισωμάτων και εμβόλια τόσο από τις σημερινές μορφές κορωνοϊών όσο και από τις μεταλλάξεις τους.
«Κάθε φορά που υπάρχει ένα τέτοιο ξέσπασμα πανδημίας, όλοι νοιάζονται: τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης νοιάζονται, οι επιστήμονες νοιάζονται και κάθε εργαστήριο στον κόσμο εργάζεται πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια, μόλις εξαφανιστεί αυτός ο ιός, η χρηματοδότηση σταματάει και οι άνθρωποι απλά δεν νοιάζονται πια. Αλλά νομίζω πως αυτός ο κορωνοϊός έχει διαταράξει τη ζωή όλων τόσο πολύ που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», δήλωσε η Γουόκερ για την προσπάθεια.
Πάντως, σε δηλώσεις του ο καθηγητής Ντένις Μπάρτον, πρόεδρος του τμήματος ανοσολογίας και μικροβιολογίας στο Scripps Research, ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές δοκιμές για να φτάσουμε στην ανακάλυψη ενός τόσο σημαντικού εμβολίου. Όπως και να έχει, μένει να φανεί αν πράγματι αυτή η δυστοπική πραγματικότητα που βιώνει η ανθρωπότητα τους τελευταίους οκτώ μήνες θα γίνει η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο που όμοιό του δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ ξανά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η σημασία μιας τέτοιας ανακάλυψης θα μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως μια πιθανή ανακάλυψη ενός εμβολίου για το Aids.
Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Και οι δηλώσεις των γιατρών σκορπάνε μια μικρή ελπίδα, πως ίσως η ανθρωπότητα να μην νιώσει απλά ανακουφισμένη με τη λήξη αυτής της περιόδου αλλά και γεμάτη δύναμη για το γεγονός ότι κανένας κορωνοϊός δεν θα την απειλήσει ξανά ποτέ και το καταραμένο 2020 θα είναι απλά μια άσχημη παρένθεση…
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.