0
ΗΕλλάδα ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ 18-24 αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 και τα θέλει τόσο γρήγορα ώστε είναι πρόθυμη να αποδεχτεί μαχητικά που ανήκουν ήδη στην δύναμη της USAF, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Η επίσημη επιστολή αιτήματος διαβιβάστηκε στο Πεντάγωνο από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στις 6 Νοεμβρίου. Το αίτημα ζητά την «άμεση» αγορά αεροσκαφών, έτσι ώστε τα πρώτα από αυτά να παραδοθούν το 2021.

Το έγγραφο τονίζει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ «κρίσιμο» για την Ελλάδα.

“Παρόλο που δεν είναι σαφές γιατί η Ελλάδα θεωρεί το χρονοδιάγραμμα της αγοράς τόσο κρίσιμο, αξιωματούχοι της αμερικανικής βιομηχανίας δήλωσαν ότι πιθανόν να έχει σχέση με τις εγγυήσεις δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λήξουν τους επόμενους μήνες”, αναφέρει αμερικανικό δημοσίευμα.

Η χρηματοδότηση θεωρείται επίσης ως ο κύριος λόγος που η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δεχτεί μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-35.

Η επιστολή (LOR) της Ελλάδος αναφέρει ότι η πώληση θα επηρεαστεί από την ταχύτητα παράδοσης, τη διαμόρφωση του αεροσκάφους και το «σχέδιο αποπληρωμής».

Η χώρα μας έχει ανακοινώσει δημόσια την επιθυμία να αγοράσει αεροσκάφη F-35 από τις αρχές του 2019, αλλά τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα απέτρεψαν ένα επίσημο αίτημα.

Μετά όμως την ραγδαία άνοδο της τουρκικής προκλητικότητας το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αγορά 25-30 αεροσκαφών F-35 μέσα από τις αμερικανικές πολεμικές μοίρες.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος χωρίς να αναφέρει το όνομα του, δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία «δεν έχει εντοπίσει F-35 που είναι υπερβολικά αναγκαία», οπότε είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αεροσκάφη που θα μπορούσαν να διατεθούν προς πώληση στην Ελλάδα ως μεταχειρισμένα.

Άλλωστε η πώληση παλαιότερης έκδοσης αεροσκαφών αυτού του τύπου και η αντικατάστασή τους με νεότερα μοντέλα ικανοποιεί σαφώς και τις ανάγκες της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ προέτρεψαν αρχικά την Ελλάδα να αγοράσει το F-16V Block 70, την πιο προηγμένη έκδοση του F-16.

Με μια εκτεταμένη επιχείρηση υποστήριξης η Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να αποκτήσει αυτό το αεροσκάφος με πολύ χαμηλότερο κόστος, αλλά ένας αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει και ο "παράγοντας κύρους".

Μια μικρή παρτίδα F-35 θα μπορούσε επίσης να είναι «πολλαπλασιαστής δύναμης» για τα υπόλοιπα ελληνικά F-16, για τα οποία έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση τους σε επίπεδο VIPER.

Η Τουρκία, που ήταν αρχικός εταίρος στο πρόγραμμα F-35, έχει αποσυρθεί από αυτό, λόγω της επιμονής της ηγεσίας της να παραγγείλει και να αναπτύξει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας εκτιμούν ότι τα “τουρκικά” F-35 που δεν παραδόθηκαν στην Άγκυρα, θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η αμερικανική πολεμική αεροπορία θα παραλάβει μερικά από αυτά τα αεροσκάφη, άλλα τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ελλάδα.

Εάν επιτραπεί στην Ελλάδα να παραγγείλει ολοκαίνουργια F-35, θα πρέπει να αλλάξει η παραγωγική ικανότητα της Lockheed Martin τουλάχιστον έως το 2024, τόνισε αξιωματούχος της αμερικανικής βιομηχανίας.

Το αίτημα της Ελλάδος για την αγορά F-35 ακολουθεί την πρόσφατη παραγγελία μαχητικών Rafale από τη Γαλλία.

Το πρώτο Rafale πρόκειται να παραδοθεί στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους.

Με F-35 και Rafale να υποστηρίξουν έναν στόλο περίπου 154 F-16 που ήδη υπηρετούν στην ελληνική πολεμική αεροπορία, η Ελλάδα θα κυριαρχήσει στην Α. Μεσόγειο.

Υπενθυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αεροσκαφών, περίπου 84 αεροσκάφη έχουν τη διαμόρφωση Block 52, ενώ περίπου 70 είναι παλαιότερα μοντέλα Block 30 και 40.

Με λίγα λόγια, η χώρα μας καλά κάνει και ζητά “μεταχειρισμένα” αεροσκάφη που βρίσκονται στα υπόστεγα των αμερικανικών πολεμικών μοιρών, μειώνοντας όσο γίνεται το κόστος αγοράς και εκτοξεύοντας την προβολή ισχύος στο Αιγαίο.

Με γαλλικά και αμερικανικά υπερμαχητικά στο ελληνικό οπλοστάσιο, (τα οποία θα πετάξουν οι πιλότοι μας στον μικρότερο δυνατό χρόνο), οι προκλήσεις της Άγκυρας θα βρεθούν κάτω από την εναέρια ελληνική προβολή ισχύος, και αυτό γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς σημαίνει.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top