0
Ογνωστός Ισραηλινός αναλυτής Seth J. Frantzman, γνωστός για τις διασυνδέσεις του με την πολιτική ελίτ στην χώρα του, περιγράφει σε ανάλυσή του ουσιαστικά την δημιουργία ενός αμυντικού άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΑΕ, ο οποίος θα ισχυροποιείται καθημερινά μέσω ασκήσεων, στοχεύοντας την τουρκική προκλητικότητα ειδικά στην Α.Μεσόγειο.

Ο ίδιος τονίζει ότι ως γνωστόν, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Κύπρος και Ελλάδα έχουν συνάψει στενότερη συνεργασία μέσω του οργανισμού East Med Gas που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Αυτός ο οργανισμός βασίζεται σε αποφάσεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου για την κατασκευή του γνωστού αγωγού φυσικού αερίου.

Επιπλέον επισημαίνει, ότι το Ισραήλ παρέλαβε τον Νοέμβριο του 2020 μια νέα παρτίδα κορβετών τύπου Sa'ar 6 για να προστατευτεί η ισραηλινή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Η άφιξη των ισραηλινών Κορβετών έρχεται σε μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και ισραηλινών εκτιμήσεων ότι η Τουρκία είναι μια πολύ πιθανή επικείμενη απειλή για την χώρα.

Ο Ισραηλινός επισημαίνει ότι οι ολοένα και αυξανόμενες αμυντικές συνεργασίες μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, καθώς και ΗΑΕ και Ελλάδος, συμβαδίζουν με την δημιουργία ουσιαστικά ενός αμυντικού άξονα κατά των τουρκικών συμφερόντων στην Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, τα ΗΑΕ απέστειλαν αεροσκάφη F-16 για να εκπαιδευτούν με την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε τα ΗΑΕ στις 17 Νοεμβρίου, υπογράφοντας αμυντική συμφωνία για την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία.

Τον Μάιο του 2020, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος καταδίκασαν τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, καθώς η Τουρκία στέλνει όπλα στη Λιβύη προκαλώντας διάφορα επεισόδια με Γαλλία και Γερμανία.

Η Τουρκία υλοποιώντας ειδικό σχέδιο χρησιμοποιεί τις Navtex για να παρενοχλήσει την Ελλάδα από την άνοιξη έως το  φθινόπωρο του 2020, ενώ απαιτεί διχοτόμηση στα Κατεχόμενα της Κύπρου. 

Οι ΗΠΑ την ίδια περίοδο μαζί με το Ισραήλ πραγματοποίησαν τρεις κοινές ασκήσεις φέτος με αεροσκάφη F-35, ενώ παρόμοια αεροσκάφη θα παραλάβουν και τα ΗΑΕ, δημιουργώντας ενδεχομένως μια “συμμαχία των F-35”, αφού και η Ελλάδα έστειλε αίτημα αγοράς αεροσκαφών αυτού του τύπου στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην δώσουν F-35 στην Τουρκία και η εκτέλεση της συμφωνίας των ΗΑΕ θα μπορούσε να φέρει το Αμπού Ντάμπι και το Ισραήλ ακόμα πιο κοντά. Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει περισσότερες κοινές ασκήσεις, και ουσιαστικά την δημιουργία ενός αμυντικού άξονα.

Τα κοινά οπλικά συστήματα και κυρίως τα κοινά συμφέροντα δημιουργούν τους αμυντικούς άξονες πάντα στην ιστορία.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια συμμαχία Ελλάδος-Ισραήλ-ΗΑΕ, η οποία θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Μεσογείου με την πιθανότατη πλέον την αμυντική συνδρομή Γαλλίας και Αιγύπτου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top