Ένα τεράστιο σχέδιο της Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη με την μετατροπή της Κρήτης σε μια τρομερή βάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, από την οποία θα ελέγχουμε μια τεράστια περιοχή της Α. Μεσογείου.
Το πλάνο αυτό είναι σε πλήρη εξέλιξη σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ προετοιμάζουν το έδαφος για ένα ακόμα ποιο φιλόδοξο σχέδιο, που αφορά την επανένωση της μεγαλονήσου και την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο, η οποία προβλέπεται να μετατραπεί σε ένα ακόμη φρούριο του ΝΑΤΟ, από το οποίο θα ελέγχονται Τρεις ήπειροι.
Η μετατροπή της Κρήτης σε φρούριο είναι κομμάτι του ίδιου νατοϊκού σχεδίου για έλεγχο ουσιαστικά όλων των ενεργειακών κοιτασμάτων της Α.Μεσόγειου, τα οποία η Άγκυρα θέλει να υφαρπάξει με προκλητικό τρόπο.
Στο θέμα αναφέρθηκαν και Έλληνες ειδικοί.
Ο κ. Περικλής Ζορζοβίλης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ανάλυσης Ασφάλειας και Άμυνας που εδρεύει στην Αθήνα, δήλωσε στο Al-Monitor ότι από γεωστρατηγική άποψη, η στρατιωτικοποίηση της Κρήτης αφορά την πολύ καλή στρατηγική θέση της.
«Το πιο σημαντικό νησί για την ελληνική ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Κρήτη επειδή διαθέτει ισχυρές στρατιωτικές υποδομές και βρίσκεται σε μια πολύ κομβική γεωγραφική θέση», είπε ο ίδιος.
Η κίνηση έρχεται καθώς πολλές αραβικές χώρες-εταίροι της Ελλάδας, συμμερίζονται τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την τουρκική επιθετικότητα και ετοιμάζονται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο νησί μέσω κοινών ασκήσεων με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Υπενθυμίζουμε ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος σε αεροναυτικές ασκήσεις με την επωνυμία ”Μέδουσα”, η οποία πέρυσι πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη.
Επίσης πριν λίγους μήνες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην μεγαλόνησο για κοινή εκπαίδευση με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Ο κ. Σταύρος Δρακουλαράκος, αρχισυντάκτης του Κέντρου Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Ισλαμικών Σπουδών που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, δήλωσε στο Al-Monitor: «Αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις έχουν την Τουρκία ως πρώτο παραλήπτη τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ούτε μόνη της στην περιοχή ενάντια στον τουρκικό επεκτατισμό και επιρροή, ούτε θα εξαρτάται από την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενέργειες της Τουρκίας».
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay δήλωσε: «Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε εξερεύνηση όπου θέλουμε. Θα συνεχίσουμε το έργο μας. Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη, για την περιοχή νότια της Κρήτης, αποτελεί μέρος αυτής. Η Τουρκία ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης υδρογονανθράκων του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έως τις 14 Νοεμβρίου”.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πιέζουν την ΕΕ να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή στάση για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού οι ηγέτες της ΕΕ είναι διχασμένοι στο θέμα, με την Γερμανία να υιοθετεί την πιο ανεπίδεκτη στάση.
Η Ελλάδα έχει βρει ισχυρή υποστήριξη από την Αίγυπτο, ένα έθνος με το οποίο έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, και πιο πρόσφατα με τα ΗΑΕ, ενώ και η Σαουδική Αραβία αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή με την πιθανή αποστολή αεροσκαφών για κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα.
Η Marwa Maziad, ακαδημαϊκός και μελετητής στο πρόγραμμα Άμυνας και Ασφάλειας του Ινστιτούτου της Μέσης Ανατολής, δηλώνει ότι οι δράσεις της Άγκυρας έχουν συμβάλει σημαντικά στην δημιουργία ενός αμυντικού άξονα με επίκεντρο την Κρήτη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ίδια δήλωσε: «Αίγυπτος και Ελλάδα θεωρούν την Τουρκία ως μια παν-ισλαμική, επεκτατική περιφερειακή απειλή που έχει μέχρι στιγμής αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή και έχει επεκτείνει αυτήν την αποσταθεροποίηση και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα χρειάζεται χώρες όπως η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, καθώς αντιστέκεται σε μια παν-ισλαμική Τουρκία. Όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Κρήτη «στέλνουν ισχυρά μηνύματα ότι η Αίγυπτος ως χώρα με μεγάλη πλειοψηφία Μουσουλμάνων έχει φιλικότατες σχέσεις με την Ελλάδα».
Η απειλή της επιθετικής Τουρκίας έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στους γείτονές της στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου, και δημιούργησε μια σχέση που αποδεικνύεται πολύ πιο δυναμική από ότι εκτιμούν πολλοί ειδικοί.
Η Κρήτη, βρίσκεται περίπου 320 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης και ελέγχει ένα τεράστιο κομμάτι της Α.Μεσογείου. Επίσης το νησί θα καταστεί ο κύριος πυλώνας που θα "ακουμπήσει" ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, ενώ ήδη έχουμε την διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας,Αιγύπτου και Κύπρου μέσω του EuroAfrica Power Interconnector.
Ο Maziad δηλώνει ότι αυτή είναι και η πραγματική ουσία της κοινής συνεργασίας στην περιοχή, αφού όλο και πολλά πλέον αραβικά κράτη στρέφονται προς την Ελλάδα, ως πύλη της ΕΕ, καθώς και αυτά απειλούνται από την Τουρκία.
ΠΗΓΗ
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.