Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη πραγματοποίησαν την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.
«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».
Για τη χρήση της μάσκας
«Πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη σύνεση, να περικόψουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα μέσα και έξω από το σπίτι για αρκετούς μήνες. Η μάσκα μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού» ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια για την χρήση μάσκας.
Για τα παιδιά και το κλείσιμο των σχολείων
Όπως υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου, τα παιδιά περνούν ηπιότερα την ασθένεια σε περίπτωση που νοσήσουν. Στη χώρα μας έχουμε ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά τα μικρά παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες.
Ωστόσο, το κλείσιμο των σχολείων είναι μονόδρομος, για να περιοριστεί δραστικά η κινητικότητα του πληθυσμού που δημιουργούν τα ανοικτά σχολεία (γονείς, μετακίνηση με ΜΜΜ κλπ.).
«Από την επόμενη Δευτέρα ενδεχομένως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα»
Η Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «ελπίζουμε με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ότι από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε, και να δούμε μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων».
Γκίκας Μαγιορκίνης: «H Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο»
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης που μίλησε για μια «κοινωνική φούσκα», με περιορισμό των κοινωνικών επαφών στο ελάχιστο δυνατό.
«Έχουμε παρά πολύ δρόμο να διανύσουμε. Σε μικρό χρονικό διάστημα είχαμε μαζική επιδημική έκρηξη με πολλά κρούσματα και θανάτους» προειδοποίησε.
«Οι δείκτες βαρύτητας της νόσου θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν» τόνισε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για απόκλιση από τα μέτρα.
Αναφορικά με την ηλικιακή διασπορά του ιού, «οι ηλικίες 40 με 65 ετών έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ακολουθούν οι ηλικίες 19 με 39 ετών. Εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου είχαμε εκθετική αύξηση στις ηλικίες 19 με 39 ετών και μετά στις ηλικίες 40 και άνω» αποσαφήνισε.
«Η πλειοψηφία των διαγνώσεων είναι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης (...) Υπάρχει διαφαινόμενη πιθανή βελτίωση στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο. Αν η Αττική ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα» δήλωσε δε.
Πάντως, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι «η Θεσσαλονίκη δείχνει σημεία ταχύτερης βελτίωσης από την Αττική, καθώς είναι μικρότερο αστικό κέντρο, και πιθανώς επειδή τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν νωρίτερα από την Αττική».
Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως αυτό της Moderna, δήλωσε ότι έχουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, ανώτερα του εμβολίου της γρίπης, ενώ είναι αντικείμενο ευρύτατων μελετών πόσοι θα εμβολιαστούν.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.