Eίναι σαφές πως το κλίμα τρόμου που δημιουργείται για την ασθένεια του κορωνοϊού θα συνεχίσει να διατηρείται για πολλούς μήνες και το νέο έτος και έτσι οι «ειδικοί» μας προετοιμάζουν για το τρίτο κύμα κορωνοϊού, το οποίο όπως λένε «αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα και ενδέχεται να είναι χειρότερο από το δεύτερο».
Θεωρείται δεδομένο πως η «έξοδός» μας από τις οικίες μας τα Χριστούγεννα θα είναι με «περιοριστικούς όρους» και πολύ σύντομη αφού αμέσως μετά τα Θεοφάνια το πολύ του Αϊ Γιαννιού, καραντίνα θα επανέλθει.
Επί της ουσίας θα βγούμε με... αναστολή.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας είπε:
«Κατ’ αρχάς η ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Οσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα.
Θα το δούμε στην πορεία. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω», σχολίασε.
Ο κ. Σύψας ανέφερε επίσης πως, κατά την προσωπική του άποψη, μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, την λεγόμενη τακτική «ακορντεόν».
«Οταν ανοίξει πάλι η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και μεγάλη επιτήρηση. Δεν θα περιμένουμε να ανέβουν πάλι τα κρούσματα για να πάρουμε μέτρα και να κλείσουμε την κοινωνία. Το πάθημα του Οκτωβρίου θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Πρέπει να ξέρουμε ότι μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο και θα είναι αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown. Ετσι θεωρώ πως θα πάμε ως την άνοιξη», σημείωσε ο κ. Σύψας.
«Ηδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.».
Ακόμη, ο καθηγητής αναφερόμενος στο εμβόλιο είπε ότι ο οργανισμός θα αρχίσει να δημιουργεί αντισώματα μετά από έναν μήνα οπότε θα πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί οι πολίτες. Σημείωσε μάλιστα πως τον χειμώνα του 2021 αναμένεται να υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού, που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος.
«Αν έρθει (το εμβόλιο), αυτό θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε θα κάνουμε αντισώματα μετά από ένα μήνα. Νομίζω ότι θα φάμε όλο το 2021 με τον εμβολιασμό. Θα πάμε τον Νοέμβριο με ένα πολύ καλό ποσοστό εμβολιασμού ώστε να μην έχουμε τρίτο κύμα (βασικά τέταρτο κύμα καθώς η συνάδελφός του Μ.Παγώνη «προβλέπει» τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα όπως θα δούμε παρακάτω) και να τελειώσει εκεί η ιστορία», ανέφερε ο κ. Σύψας.
Στο ίδιο «μήκος κύματος» και η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη:
«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.
«Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια.
Η καραντίνα με βάση τους σχεδιασμούς θα αρθεί τα Χριστούγεννα για το πολύ 3 εβδομάδες. Με τη λήξη της «γιορτινής κανονικότητας» να τοποθετείται κοντά στα Θεοφάνεια.
Το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει: στην καλύτερη των περιπτώσεων στις 14 Δεκεμβρίου, στη χειρότερη, στις 21, λίγες μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Και πάντα, με αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού.
Εξαίρεση προωθείται για τα καταστήματα με εποχικά είδη (χριστουγεννιάτικα στολίδια, δέντρα κ.α.). Ενώ πιο νωρίς από άλλους κλάδους αναμένεται να ανοίξουν και τα κομμωτήρια.
Αναφορικά με την εστίαση, οι πόρτες καφέ και εστιατορίων αναμένεται να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, με αυστηρά μέτρα και ωράριο λειτουργίας ως τις 10 το βράδυ.
Θα ανοίξουν όμως και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα;
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτό το σενάριο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, δεδομένου μάλιστα ότι συζητείται και η απαγόρευση των μετακινήσεων μετά τις 11 το βράδυ.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.