0
Μήνυμα για την έλευση ενός νέου μνημονίου έστειλε ξεκάθαρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκειμένου όπως είπε να πληρωθεί ο λογαριασμός της πανδημίας.

Τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που δίδονται στην περίοδο της πανδημίας θα πληρωθούν αργότερα σε φόρους, προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προκαλώντας ευρύτερες ανησυχίες για φοροεισπρακτικά μέτρα, μετά τη λήξη της πανδημίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9,89 ο κ. Σκυλακάκης προειδοποίησε, ότι, σε περίπτωση που οι δαπάνες του κράτους για την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων από τον κορωνοϊό κινηθούν πέραν των δυνατοτήτων που υπάρχουν, οι αγορές θα εκτιμήσουν ότι δεν υπάρχει «υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση» και θα αντιδράσουν έντονα με συνέπεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα να τεθεί σε πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι, όσα ξοδεύει τώρα το ελληνικό κράτος για να τονώσει την οικονομία της χώρας, θα αναγκαστεί να τα πάρει πίσω από τους πολίτες με τη μορφή φόρων.

Ειδικότερα ο κ. Σκυλακάκης ρωτήθηκε για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ότι, ενώ το ελληνικό κράτος έχει λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξοδέψει «όσα έχει» για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εξαντλεί όλα τα περιθώρια και διαθέτει πολύ λιγότερους πόρους.

Απαντώντας ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε τα ακόλουθα: «Η Ευρώπη λέει ένα πολύ απλό πράγμα: “ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε”. Αυτή τη στιγμή ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι», είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι «από τη στιγμή που το χρέος σου είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από τα ταμειακά διαθέσιμα (δηλαδή - για να είμαστε ακριβείς - τα ταμειακά διαθέσιμα δεν καλύπτουν ούτε το 7% -8% του χρέους), στην πράξη, αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε -στην πορεία του χρόνου - να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος, ασχέτως ποια κυβέρνηση θα το κάνει, και να το πάρει πίσω».

«Συνεπώς, πρόσθεσε, χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια. Διότι εξακολουθούμε να έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη – παρά το γεγονός ότι έχει πολύ καλή δομή –και το γεγονός ότι μπορούμε και δαπανούμε χρήματα δεν οφείλεται στα ταμειακά διαθέσιμα - διότι αν οφείλονταν στα ταμειακά διαθέσιμα θα είχαν προ πολλού εξαντληθεί – οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ικανότητά μας να δανειζόμαστε σε πολύ χαμηλά επιτόκια».

Επίσης ανέφερε ότι «σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και των αγορών και των θεσμών για να μπορέσουμε να βγάλουμε πέρα αυτή την περιπέτεια με τρόπο ουσιαστικά θετικό για την οικονομία και την κοινωνία».

Στο ερώτημα που του έγινε, «δηλαδή, εάν ξεφύγουμε τώρα δεν αποκλείεται – βάθος χρόνου βεβαίως – κι ένα νέο Μνημόνιο …. δηλαδή δημοσιονομικές προσαρμογές νέες…».

Για να απαντήσει ο κ. Σκυλακάκης: «και δεν θα είναι σε μεγάλο βάθος χρόνου διότι οι αγορές αντιδρούν έντονα όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση».
Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Σκυλακάκη από τη συνέντευξή του στον ALPHA 9,89:


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top