Η Βουλγαρία παραβίασε τη συμφωνία καλής γειτονίας και δεν θα υποστηρίξει τα Σκόπια (Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών έγιναν... Βόρεια Μακεδονία) για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μόλις έλαβε πληροφορίες από τη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ ο λόγος άρσης του βέτο ουσιαστικά θα είναι και η παραδοχή της σλαβικής προέλευσης των Σκοπιανών που έχουν "βαφτιστεί Μακεδόνες".
Στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της Σόφιας, ότι δεν υπάρχει υποστήριξη επειδή προϋποθέσεις του διαλόγου καλής γειτονίας δεν έχουν εκπληρωθεί.
Η πρώτη φάση έχει αποκλειστεί και αυτό είναι δυσάρεστο μήνυμα, τόνισε ο Ζάεφ.
Ωστόσο, ο ίδιος είναι αισιόδοξος(υπολογίζει σε πιέσεις τρίτων χωρών;) και πιστεύει ότι θα βρεθεί κοινή γλώσσα και λύση με τη Βουλγαρία.
Οι συνομιλίες και η επικοινωνία μεταξύ των ομάδων εργασίας στα δύο υπουργεία Εξωτερικών συνεχίζονται και η θέση των Σκοπίων είναι ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία ή παράρτημα στο υφιστάμενο Σύμφωνο Καλής Γειτονίας.
Αφού δεν επιτεύχθηκε συναίνεση χθες στη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ, η συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα μεταφερθεί στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο έχει προγραμματιστεί εκ νέου για τις 10 έως 17 Νοεμβρίου.
Η Βουλγαρία είναι δυσαρεστημένη από την στάση των Σκοπίων σε αρκετά ζητήματα.
Σύμφωνα με διπλωμάτες η Βουλγαρία «δεν μπορεί να αποδεχθεί πως η εν εξελίξει δημιουργία του Κράτους της Βορείου Μακεδονίας (τα Σκόπια) δεν αναγνωρίζει την κοινή ιστορία με την Βουλγαρία, αρνείται την κοινή εθνική και γλωσσική απαρχή και επιμένει πως υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στην Βουλγαρία».
Χωρίς τα βουλγαρικά αιτήματα
Δεν αποκλείεται και η πραγματοποίηση άλλου έκτακτου Συμβουλίου στις 10 Δεκεμβρίου, το οποίο θα αφήσει περιθώρια για πιθανό συμβιβασμό και την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο τέλος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.
Η τελευταία πρόταση του Πλαισίου Διαπραγμάτευσης από τη Γερμανική Προεδρία, όπως έγραψε η ιστοσελίδα στα Σκόπια Telma, δεν περιλαμβάνει τα αιτήματα της Βουλγαρίας για ειδικό κεφάλαιο που θα καλύπτει την εφαρμογή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και όλα τα θέματα γλώσσας και ταυτότητας τα οποία η Βουλγαρία θέτει ως προϋπόθεση για τη συγκατάθεσή της.
Δύο μέρη του Πλαισίου – το προοίμιο και μέρος του κειμένου αναφέρονται στην άμεση υποχρέωση της χώρας να δείξει «ορατά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των δύο συμφωνιών – τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε προχθές ότι η υποστήριξη της Βουλγαρίας προς τα Σκόπια δεν ήταν ποτέ άνευ όρων και ότι τα ιστορικά ζητήματα δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων
Για τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, η ρητορική μίσους είναι επίσης τέχνασμα.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Σόφια, στην οποία τα Σκόπια και η Βουλγαρία θα είναι συμπρόεδροι, αλλά πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, επειδή η Ζαχαρίεβα και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ βρίσκονται σε απομόνωση.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.