0
Νέες πραγματικά ευχάριστες εξελίξεις μας έρχονται μετά την ανακοίνωση 5 συμφωνιών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος PESCO.

Η χώρα μας σε συνεργασία με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία κά παίρνει μέρος σε ένα κολοσσιαίας έκτασης πρόγραμμα υλοποιήσεως εξοπλιστικών προγραμμάτων (σε όλες τις φάσεις τους), το οποίο έχει στόχο την αυτόνομη πορεία δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης.

Τα προγράμματα αυτά θα προσδώσουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία την πολύτιμη μεταφορά τεχνογνωσίας για να "πάρει μπροστά" επιτέλους το ελληνικό πνεύμα, το οποίο αν θέλει μπορεί να καταφέρει πολλά.

Επίσης η όλη προσπάθεια θα "γεννήσει" χιλιάδες θέσεις εργασίας στο μέλλον, δίνοντας “ψωμί” σε πολλούς εργάτες και λαμπρούς επιστήμονες οι οποίοι τώρα έχουν γνώσεις που δεν μπορεί να τις εκμεταλλευθεί η πατρίδα μας.   

Η μεταφορά τεχνολογίας, από το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι την κατασκευή και την δοκιμή ενός οπλικού συστήματος είναι μια τρομερά “δύσκολη” και επίπονη διαδικασία, η οποία απαιτεί χιλιάδες εργατοώρες  και μεγάλη προσπάθεια η οποία όμως βοηθά στην κατασκευή του επόμενου οπλικού συστήματος.

Η Ελλάδα για να μην ξεχνιόμαστε έχει δεκάδες ίσως και παραπάνω Έλληνες επιστήμονες σε πολλές αμυντικές βιομηχανίες του κόσμου, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ΕΕ, οι οποίοι με κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να βοηθήσουν και την δική μας βιομηχανία.

Στο παρελθόν ως γνωστόν είχαμε και έχουμε πολλά παραδείγματα “ελληνικών επιτευγμάτων” όπως το αντιαεροπορικό σύστημα ΑΤΡΕΜΙΣ-30, κιτ για καθοδηγούμενες βόμβες και πολλά πολλά άλλα.

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι τα γειτονικά μας κράτη αναπτύσσουν ραγδαία τον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, ενώ η Τουρκία σε κάθε εξοπλιστικό της πρόγραμμα απαιτεί και το επιτυγχάνει, να έχει ταυτόχρονη  μεταφορά τεχνογνωσίας, έχοντας φτάσει σε ένα επίπεδο σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ότι για παράδειγμα χώρες μικρότερες από την Ελλάδα, όπως η  Σερβία, κατασκευάζουν συστήματα, MLRS και ΤΟΜΑ, ενώ κλείνουν συμφωνίες για παροχή πυρομαχικών με τρίτα κράτη.

Στο ίδιο επίπεδο κινούνται επίσης Ρουμανία και Βουλγαρία.

Με γνώμονα όλα αυτά και στο πλαίσιο της στρατηγικής αναθεώρησης της PESCO της ΕΕ, η Ελλάδα συμμετέχει ολόψυχα σε αυτή την αμυντική πρωτοβουλία, με 5 ελληνικά προγράμματα τα οποία θα επιτύχουν πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έως το 2025. Μιλάμε για μόλις μερικά χρόνια στα οποία θα ανθίσει η ελληνική προσπάθεια ανάπτυξης στο αμυντικό βιομηχανικό τομέα.

Ποια είναι τα προγράμματα που συμμετέχει η χώρα μας:
 
Α. Ανάπτυξη λογισμικού ανίχνευσης απειλών στην κυβερνοασφάλεια.

Β. Ανάπτυξη λογισμικού υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης.

Γ. Ανάπτυξη τακτικού συστήματος με τεχνολογίες αιχμής στις τηλεπικοινωνίες.

Δ. Ανάπτυξη συστήματος ελληνικού UAV. Θα ξεκινήσει να υλοποιείται με ελληνική σχεδίαση και με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα χρηματοδοτήσει σημαντικό κομμάτι της πρώτης φάσης που αφορά στη σχεδίασή του, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ε. Η Ελλάδα είναι το τρίτο μέλος του προγράμματος της "Ευρώ-Κορβέτας" ("European Patrol Corvette") .
Μιλάμε για την ανάπτυξη πρωτότυπου για μια νέα κλάση πολεμικού πλοίου, με την επωνυμία "European Patrol Corvette". Η Κορβέτα θα μπορεί να φέρει ποικιλία πυραυλικών και άλλων συστημάτων, για να ολοκληρώνει με ευέλικτη προσέγγιση έναν μεγάλο αριθμό καθηκόντων και αποστολών.
Το πλοίο θα έχει εκτόπισμα τουλάχιστον 3.000 τόνων, που συνιστά παρόμοιο με τις νυν φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αναμενόμενη βοήθεια των σπουδαίων ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία “σφύζουν από μυαλά”, που μας φεύγουν στο εξωτερικό, εκτιμάται ότι παρόλο που ζούμε μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον (λόγω κρίσης και πανδημίας), θα έχουμε την ευκαιρία μας, αφού ανοίγεται ένα πραγματικό πεδίο δόξης λαμπρό.

Μόνο αν καταφέρουμε να στηριχθούμε κάποια στιγμή στις δικές μας δυνάμεις και κατασκευάζουμε τα δικά μας  οπλικά συστήματα που δεν απαιτούν τεράστιο κόστος, αλλά πολλαπλασιάζουν τρομερά την ισχύ των ενόπλων μας δυνάμεων όπως (drone, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τυφέκιο, πυρομαχικά, ταχύπλοα σκάφη κά) θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε και να προβάλουμε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στον αδηφάγο τουρκικό παράγοντα που απειλεί τα συμφέροντα μας από συστάσεως του ελληνικού κράτους.      

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top