Ώστε η Ελλάδα σκέφτεται να προμηθευτεί και 6 F-35; Θα μας συγχωρήσετε τη χιουμοριστική διάθεση, από την οποία προέκυψε και ο τίτλος του άρθρου, αλλά η κατάσταση πραγματικά θυμίζει την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον … “κυρ -Στέφανο”, στη γνωστή ελληνική ταινία με την πιο διάσημη παραγγελία σε μπακάλικο.
Μόνο που στην περίπτωση του εξοπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μιλάμε για …μαρμελάδα και στη θέση του “κυρ-Στέφανου”, είναι ο “θείος Σαμ” που φαίνεται να επιδιώκει να επιβάλλει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπώλιο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης ελπίζουμε ότι σε τέτοια θέματα δεν λειτουργούμε ακόμη “μπακαλίστικα”.
Να ξεκινήσουμε από τα βασικά;
Ερώτημα πρώτο: Έχουμε καταλήξει τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τα επόμενα χρόνια;
Πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προμήθεια 18 Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Ήταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις, για να μη πούμε η μοναδική, που η ανακοίνωση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, έγινε αποδεκτή από τους πάντες με ικανοποίηση, ανακούφιση και σε κάποιες περιπτώσεις ενθουσιασμό. Ουδείς από την αντιπολίτευση “γκρίνιαξε” και ο ενθουσιασμός αφορά αεροπόρους πρώτης γραμμής που μετά από δεκαετίες άκουσαν μια είδηση που δείχνει ότι η ΠΑ αλλάζει σελίδα. Με πολλούς απ΄ αυτούς τους αεροπόρους συζητήσαμε για να θέσουμε τα ερωτήματα που ακολουθούν.
Ερώτημα δεύτερο: Αφού η Ελλάδα έκανε την επιλογή γαλλικών αεροσκαφών και κυρίως γαλλικών όπλων, μήπως θα πρέπει να προχωρήσει σ΄ έναν ευρύτερο ανασχεδιασμό για το μέλλον της;
Η απάντηση είναι προφανώς ναι. Θα μπορούσε για παράδειγμα να προγραμματιστεί η δημιουργία και δεύτερης μοίρας Rafale. Θα μπορούσε η Ελλάδα παράλληλα να ενταχθεί από τώρα στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους που ετοιμάζουν Γερμανοί και Γάλλοι .Η Ισπανία ήδη δήλωσε παρούσα στο εγχείρημα.
Παρόλα αυτά επειδή η επαφή με τον ρεαλισμό είναι πάντα χρήσιμη, ουδείς αναμένει ότι θα υπάρξουν τόσο “τολμηρές” αποφάσεις που θα προέβλεπαν ακόμη και την επαναδιαπραγμάτευση του εκσυγχρονισμού των F-16, ο οποίος παρεπιπτόντως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει! Αυτό κι αν είναι θέμα. Το ΚΙΝΑΛ ήδη το έφερε στη Βουλή και αναμένεται η απάντηση σε σχετική ερώτηση.
Ερώτημα τρίτο: Και τα …6 F-35 πως προέκυψαν;
Η εμμονή όλου του πολιτικού συστήματος με τα F-35 είναι γνωστή. Πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές έχουν μιλήσει για το F-35 σαν να υπάρχει ήδη απόφαση απόκτησης του. Δεν υπάρχει πουθενά τέτοια απόφαση. Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα αεροπόρων για το αν μας κάνει αυτό το αεροσκάφος και επίσης αν μπορούμε να αντέξουμε τη συντήρηση του. Καμία πειστική απάντηση δεν έχει δοθεί.
Όσο για τα…6 μεταχειρισμένα F-35 που φαίνεται ότι οι Αμερικανοί θέλουν να μας δώσουν κι εμείς συζητάμε να τα πάρουμε; Σ΄ όποιον αεροπόρο θέσαμε το ερώτημα για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας προμήθειας, εισπράξαμε …γέλωτα. Γιατί; “Θα πάρεις 6 αεροσκάφη από τα οποία φυσιολογικά θα πετάς 3 με 4 στην καλύτερη περίπτωση, για να κάνει τι ακριβώς”; Η μοναδική λογική απάντηση είναι ότι “θα μπορούσες να συμμετάσχεις σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ στην περιοχή”. Εδώ έρχεται ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα από το covertactionmagazine.com το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του βοηθού ΥΠΕΞ Κλάρκ Κούπερ σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όπως γράφει ο Andrew Lee, ερευνητής και ιστορικός με ειδίκευση στα Βαλκάνια, ο Κλάρκ , “ένας βετεράνος του Ιράκ που είχε εργαστεί και ως σύμβουλος στον πρεσβευτή Zalmay Khalilzad στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, ταξίδεψε στη Βουλγαρία. Στην οποία οι ΗΠΑ πρόσφατα «δώρισαν» δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16”. Μια δωρεά που εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός “αντιρωσικού μετώπου στην περιοχή”.
Μετά από τη Βουλγαρία, ο Κούπερ πήγε στην Πολωνία, για να σταθεροποιήσει τη στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ εκεί και στην Κύπρο για να προωθήσει τη συνεργασία στην εκπαίδευση των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ. Στο πέρασμα του από την Ελλάδα έγινε η συζήτηση για τη πιθανότητα να προμηθευτεί η Ελλάδα 6 F-35. Στην Ελλάδα ποτέ δεν γίνονται δωρεές. Πάντα πληρώνει και μάλιστα όπως φάνηκε και στον εκσυγχρονισμό των F-16 πληρώνει και πολύ καλά.
Όλη αυτή η προσπάθεια των ΗΠΑ με …δωρεές ελάχιστου αριθμού αεροσκαφών εκτός από την εμπορική τους σημασία για την κατασκευάστρια Lockheed Martin έχουν να κάνουν όπως σημειώνει ο Andrew Lee με τη προσπάθεια υλοποίησης μιας ιδέας που υπάρχει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προβλέπει τη δημιουργία μιας συμμαχίας χωρών από τη Βαλτική μέχρι το Αιγαίο, η οποία θα χρησιμεύσει “ως εναλλακτικό μπλοκ ισχύος μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας”.
“Οι Έλληνες είναι ένα μόνο πιόνι σε ένα μεγαλύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού – ένα δυνητικά θανατηφόρο παιχνίδι που πιθανότατα δεν θα τελειώσει πολύ καλά για όλους όσοι συμμετέχουν”, καταλήγει στο άρθρο του ο Andrew Lee. Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι ασχολούνται στην Αθήνα με αυτές τις αναλύσεις και τις πληροφορίες, αλλά μάλλον καλό θα ήταν να έριχναν μια ματιά…
Για να επανέλθουμε στα επιχειρησιακά όπως μας τα μεταφέρουν επαναλαμβάνουμε επιχειρησιακά άριστοι αεροπόροι. Δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα αγοράς οποιουδήποτε αεροσκάφους στους αστείους αριθμούς των 6 που διαδίδονται για την υπόθεση των F-35. “Ή φτιάχνεις μια μοίρα αεροσκαφών -18 αεροσκάφη τουλάχιστον- ή μην αγοράσεις τίποτα” είναι η κατηγορηματική άποψη των αεροπόρων. Ελπίζουμε ότι κάποιοι θα τους ακούσουν.
Όπως και να ΄χει το βασικό ερώτημα που θέσαμε στην αρχή πρέπει να απαντηθεί : τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε; Την απάντηση πρέπει να τη δώσουν από το ΓΕΑ φυσικά, όπου υποθέτουμε αυτή τη περίοδο τρέχουν ακατάπαυστα για να υλοποιήσουν αυτό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει. Δηλαδή την έλευση των πρώτων Rafale μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Επικίνδυνο μονοπώλιο
Σοβαρό θέμα βέβαια εγείρεται πλέον και με το επικίνδυνο μονοπώλιο που φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα να επιβληθεί σ΄ ένα μεγάλο και κρίσιμο ποσοστό των εξοπλισμών για τις ΕΔ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναθέσει στην “αεροπορική” Lockheed Martin τον εκσυγχρονισμό 84 F-16 της, συζητά όπως προαναφέραμε για …6 F-35 και την ίδια ώρα διαπραγματευόμαστε με τη “ναυτική” Lockheed Martin τη προμήθεια φρεγατών για τις οποίες πολλά έχουν γραφτεί και τίποτα απ΄ αυτά μέχρι στιγμής δεν είναι θετικό. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη που να συζητά να εμπιστευθεί ένα τόσο μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της σε μία εταιρεία. Όσο καλή κι αν είναι υπάρχει ένα ζήτημα με τα μονοπώλια και νομίζουμε ότι είναι κατανοητός ο κίνδυνος που υπάρχει αν τελικά στο πλαίσιο της…εξοπλιστικής διπλωματίας εμπιστευθούμε ολοκληρωτικά τον “θείο Σαμ”, που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τον “κυρ-Στέφανο” που έδινε και “βερεσέ”…
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.