0
Η πρόσφατη έλευση Ζάεφ στην Αθήνα και οι ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση για την συνδρομή της στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων αποκάλυψε τη διγλωσσία της κυβερνητικής παράταξης στο θέμα των Σκοπίων. 


Γράφει ο Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής,  notismarias@gmail.com

Έτσι ενώ προεκλογικά η ΝΔ  διερρήγνυε τα ιμάτιά της κατά των Σκοπίων προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού,  τώρα ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέτει τα αυτονόητα σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων αλλά αντίθετα έχει μετατραπεί σε ένθερμο οπαδό του εξευρωπαϊσμού του εν λόγω μορφώματος. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα Σκόπια δεν έχουν υποχωρήσει ούτε κατ΄ ελάχιστο σε σχέση με τις αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις έναντι της Πατρίδας μας. Μάλιστα η Ν.Δ. προκειμένου να μην φανεί ότι δήθεν υστερεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις στελεχών της ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει τις τρεις νέες συμφωνίες με τα Σκόπια, όποτε βέβαια έρθουν αυτές στην Ολομέλεια της  Βουλής για κύρωση μιας και σημαντική μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. φαίνεται ότι αντιδρούν αφού θα αναγκαστούν να τις ψηφίσουν και έτσι θα καταδείξουν στους ψηφοφόρους τους που κατά χιλιάδες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό ότι τους έχουν γράψει πλέον στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Βέβαια η κυβερνητική παράταξη ισχυρίζεται ότι δήθεν δεν μπορεί να ακυρώσει την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών διότι αυτό δήθεν δεν επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο ενώ είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών κάθε διεθνής συνθήκη ή συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί όταν το άλλο συμβαλλόμενο μέρος όχι μόνο δεν την τηρεί αλλά και την παραβιάζει κατάφορα. Και τέτοια κατάφορη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται κατ’ εξακολούθηση εκ μέρους των Σκοπίων όπως έχουμε αναλύσει σε προγενέστερη αρθρογραφία μας. Πέραν όμως τούτου από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Πολύ δε περισσότερο όταν όπως έχουμε ήδη επισημάνει η υποψηφιότητά του μορφώματος  δεν πληροί καν τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ για οιαδήποτε μελλοντική ένταξη, μιας και πρόκειται για κράτος παρία (rogue state) στο οποίο επικρατεί η διαφθορά, η εγκληματικότητα, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η έλλειψη κράτους δικαίου και δημοκρατικών θεσμών.

Παρά ταύτα η Ελλάδα όπως έχουμε αποκαλύψει εδώ και μήνες εν μέσω πανδημίας συνεπικουρούμενη από τις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έδωσε χωρίς όρους και προϋποθέσεις το πράσινο φως για την δρομολόγηση της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δρομολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων πέρασε στα ψιλά λόγω κορονοϊού καθώς μεσούσης της πανδημίας το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 25 Μαρτίου αποφάσισε με τη γραπτή διαδικασία «την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με» τα Σκόπια. Η απόφαση αυτή στη συνέχεια επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 Μαρτίου το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη για να ακολουθήσει την επόμενη ημέρα η ανακοίνωση της επίσημης ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Και ενώ στην Ελλάδα οι διάφοροι κύκλοι παρουσίαζαν την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων ως δήθεν «κλειδωμένη» και μη αναστρέψιμη,  η Βουλγαρία  ήρθε να ταράξει τα νερά μιάς και έθεσε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 25 Μαρτίου 2020 τέσσερις όρους προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων (protothema 17/4/2020).

Ειδικότερα η Σόφια ζήτησε από τα Σκόπια να ξεχάσουν κάθε αναφορά σε δήθεν μακεδονική γλώσσα και δήθεν μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία αν θέλουν να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία. Η αντίδραση αυτή της Βουλγαρίας ανέδειξε  για άλλη μια φορά ότι η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ θα συνεχίσει να είναι προβληματική. Και ενώ ήταν στο χέρι της κυβέρνησης  να κόψει το βήχα στους σκοπιανούς που συνεχίζουν την αλυτρωτική τους πολιτική μιλώντας για δήθεν μακεδονική εθνότητα, δήθεν μακεδονική γλώσσα, δήθεν μακεδονική ιθαγένεια, δήθεν Μακεδονία του Αιγαίου κλπ αντ΄ αυτού η Αθήνα μετατράπηκε σε ένθερμο υποστηρικτή της ενταξιακής πορείας  των Σκοπίων.

Η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση αυτή καθ΄ αυτή του μορφώματος το οποίο έχει ενθυλακώσει  πακτωλό ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια καθώς στο διάστημα 2007-2020 έλαβε ως προενταξιακή βοήθεια 1,25 δις ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ  το 82% των σκοπιανών εξαγωγών κατευθύνεται στην ΕΕ, ενώ ο συνολικός όγκος του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Σκοπίων το 2018 ανήλθε σε 10,5 δις ευρώ και η συνολική συμβολή της ΕΕ στις άμεσες επενδύσεις στα Σκόπια  το 2018 έφτασε στα 495,2 εκατ. ευρώ.

Αντί λοιπόν το μόρφωμα να τεθεί σε «πολιτική καραντίνα»  αορίστου διαρκείας προκειμένου επιτέλους να καταργηθεί η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρέσβης της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου μαζί με τους υπόλοιπους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 στις Βρυξέλλες σε συμφωνία σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021, όπου πέραν των άλλων προβλέπεται και το νέο ετήσιο «δωράκι» του Ζάεφ στο πλαίσιο των κονδυλίων της προενταξιακής βοήθειας (IPA III).

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top