Απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να καταστεί τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, προχωρώντας σε εξοπλιστική ενίσχυση που ανατρέπει τα δεδομένα στην περιοχή.
Την ώρα που η υπόθεση της προμήθειας των γαλλικών μαχητικών Rafale 4ης γενιάς θεωρείται τελειωμένη και τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται το προσεχές διάστημα στη χώρα μας, μία άλλη υπόθεση προμήθειας αεροσκαφών επανεμφανίζεται στο προσκήνιο. Πρόκειται για την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35.
Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη «Νέα Δομή Δυνάμεων από το 2020 έως το 2034», πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εξηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τους λόγους που η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να μείνει μόνο στην 4η γενιά μαχητικών, αλλά να μπει δυναμικά στην 5η γενιά.
«Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά η Ελλάδα. Η απόφαση για αγορά μαχητικών 5ης γενιάς είναι μονόδρομος και οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε μέσα στα επόμενα χρόνια», τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τοποθετώντας την απόκτηση των κορυφαίων αμερικανικών μαχητικών περί το 2024 – 2025.
Γνωρίζουν το ενδιαφέρον στην Ουάσινγκτον
Η Ελλάδα είχε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό από την κατασκευάστρια εταιρεία ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς μια πολεμική μοίρα μαχητικών (18 αεροσκάφη) 5ης γενιάς θα «κουμπώσει» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα, στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς.
Θυμίζουμε άλλωστε, πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 VIPER έγινε με γνώμονα ότι θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος για την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς, που είναι το F-35.
Η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε στο αρχικό αίτημα της Αθήνας σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές για την αγορά 20 αεροσκαφών, η οποία, εφόσον προχωρήσει και σε συνδυασμό με την τρέχουσα αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper, την απόκτηση των Rafale και την συντήρηση των 24 Mirage 2000-5, θα καταστήσει την Πολεμική μας Αεροπορία πανίσχυρη και θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Αναμφισβήτητα, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.
Τεράστιο το κόστος, αλλά…
Αν και όλοι μας αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα εξοπλιστικής ενίσχυσης με υπερσύγχρονα όπλα, είναι δεδομένο πως το κόστος, τόσο της απόκτησης όσο και της συντήρησης αεροσκαφών όπως τα Rafale και τα F-35 είναι τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας.
Η παρουσίαση ωστόσο που έγινε από το υπουργείο και το ΓΕΕΘΑ στην αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στους βουλευτές, μέλη της επιτροπής άμυνας της βουλής, ήταν τόσο αναλυτική που παρουσιάστηκαν ακόμα και στοιχεία για τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν ανά χρονιά ως το 2034 και πόσο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Η πλειοψηφία των κομμάτων συμφώνησε πως η χώρα μας πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με στοχευμένες, ουσιαστικές κινήσεις.
Επί της ουσίας λοιπόν, πόσο θα κόστιζαν 24 - 30 F-35A/B με όλα τα «καλούδια» τους; Όπως αναφέρει το περιοδικό «Πτήση και Διάστημα», ένα ποσό περίπου στα 5 δισ. δολάρια θα ήταν «λογικό» (ως μάλλον ασφυκτικά περιορισμένο), καθώς πρέπει να υπολογίσουμε και πυραύλους JSM, AIM-9X, AIM-120D, GBU-38 και πολλά ακόμη παρελκόμενα. Διαιρώντας όλα αυτά δια του 10, η δόση είναι 500 εκ. δολάρια κατ’ ελάχιστο, ετησίως. Τα έχουμε αυτά τα λεφτά; Προφανέστατα, όχι! Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να δώσουν στη χώρα μας ορισμένα μεταχειρισμένα F-35 ως «δώρο», όπως ακριβώς έκανε η Γαλλία με τα Rafale. Το… γιατί να δώσει η Αμερική στην Ελλάδα «δώρα», θα το εξηγήσουμε σε άλλο άρθρο, ωστόσο, οι λόγοι είναι πολλοί και εξαιρετικά σημαντικοί για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Η στρατιωτική ηγεσία έχει επισημάνει όλες τις παραμέτρους και για το λόγο αυτό επιμένει σε συνεχή και ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη «γειτονιά» μας. Αν η Ελλάδα δεν είναι πανίσχυρη στρατιωτικά και χάσει για μια ακόμη φορά το εξοπλιστικό «τρένο», τότε οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο θα την προλάβουν και η αντιμετώπισή τους θα είναι πλέον αδύνατη.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.