Με τον Ερντογάν να νοιώθει «τραυματισμένος» τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό της χώρας και να αναζητά τρόπους και ευκαιρίες να ανακτήσει τον έλεγχο και να οδηγηθεί προς τις εκλογές, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα για εφησυχασμό.
Μπορεί το τουρκικό καθεστώς να υπέστη ακόμα μία ήττα από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο, στο Πεντάγωνο δεν θριαμβολογούν. Αντιθέτως, επαγρυπνούν και παραμένουν σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το επόμενο σχέδιο της Άγκυρας.
«Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, τα προβλεπόμενα. Η Τουρκία θα το σκεφτεί πολύ καλά πριν επιχειρήσει ξανά να προκαλέσει την Ελλάδα. Τέτοια μαζική και οργανωμένη κινητοποίηση από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έγινε ούτε στα Ίμια. Μόνο με την ελληνοτουρκική κρίση του 1987 μπορεί να συγκριθεί, με τη μόνη διαφορά πως τότε έγινε και επιστράτευση. Ήμασταν αποφασισμένοι και πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές την άμεση αντίδραση που είχαν στις 21 Ιουλίου 2020 το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς, όταν ο τουρκικός Στόλος άρχισε να βγαίνει μαζικά από τους ναυστάθμους και να κινείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Λίγες μέρες μετά την εκδήλωση αυτής της πολύ σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης, πηγές του ελληνικού Πενταγώνου επισημαίνουν την άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Σωμάτων, την αποφασιστικότητα της στρατιωτικής ηγεσίας και τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας που οδήγησαν με ακόμα μία δυναμική απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν.
Παρά τις «πληγές» που άφησαν στα τρία Σώματα τα δέκα χρόνια της κρίσης, τα στελέχη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με πολύ κόπο και με μικρό κόστος.
«Θωρακισμένα» τα σύνορα
Στρατιωτικές πηγές τονίζουν πλέον πως η κατάσταση επιφυλακής θα παραμείνει σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο το απαιτούν οι συνθήκες.
Σε όλο το Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό
Τα ελληνικά πλοία που αναπτύχθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με τέτοιο τρόπο στο Αιγαίο «κλειδώνοντας» όλους τους κρίσιμους θαλάσσιους χώρους και λαμβάνοντας διάταξη Αποτροπής, άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν στου ναυστάθμους. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως το Αιγαίο θα μείνει χωρίς πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Σε όλο το Αρχιπέλαγος, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο υπάρχουν πλοία επιφανείας του ελληνικού Στόλου, ενώ οι «αόρατοι κυνηγοί» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια, επιτηρούν σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Όπως επισημαίνουν πηγές του ΓΕΝ, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, σε όλο το Αιγαίο υπάρχει αριθμός ελληνικών πλοίων ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.
Τους κυνηγούν οι Έλληνες πιλότοι
Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, η κατάσταση συναγερμού θα λέγαμε πως είναι σε μόνιμη βάση. Ο ρόλος που έπαιξαν τα «γεράκια» του Αιγαίου στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση ήταν καθοριστικός, μιας και σε ελάχιστα λεπτά τέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα και βρέθηκαν να κυνηγούν τουρκικά μαχητικά πάνω από το Καστελόριζο, την ώρα που ο τουρκικός στόλος έβγαινε μαζικά από τους ναυστάθμους.
Οι Έλληνες πιλότοι ήταν αυτοί που έδωσαν το πρώτο ηχηρό «χαστούκι» στους Τούρκους, μέχρι το Πολεμικό μας Ναυτικό να αναπτυχθεί και να «κλειδώσει» τα κρίσιμα σημεία του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Ο άψογος συντονισμός του Αρχηγού ΓΕΑ κ. Γεώργιου Μπλιούμη με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και φυσικά τους πιλότους σε κάθε μοίρα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.