Η Τουρκία έχει δυναμιτίσει το κλίμα στην περιοχή όσο ποτέ άλλοτε. Σε μία προσπάθεια που θυμίζει «τώρα ή ποτέ» ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να φέρει όλες της χώρες της Ανατολικής Μεσογείου προ τετελεσμένων επιδεικνύοντας την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γιώργος Μιχαηλίδης
Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος στο παρελθόν σε συνέντευξή του, εκτός από το διεθνές δίκαιο υπάρχει και το δίκαιο του ισχυρού και σε αυτό το πλαίσιο κινείται η Άγκυρα εδώ και μήνες.
Η τελευταία NAVTEX για έρευνες εντός της περιοχής που η Αθήνα θεωρεί ότι ανήκει στη ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και η έξοδος του Oruc Reis έφερε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο χειρότερο σημείο από εποχής Ιμίων. Όμως, δρομολόγησε και εξελίξεις…
Η Αίγυπτος, η οποία αισθάνεται πλέον την καυτή ανάσα των τζιχαντιστών μισθοφόρων του Ερντογάν στην Λιβύη αποφάσισε να αναλάβει δράση και είναι μία ανάσα από το να επέμβει προκειμένου να μην δημιουργηθεί ένα τουρκικό προτεκτοράτο στην γειτονιά της, το οποίο μάλιστα θα έχει δημιουργηθεί ενάντια στις διεθνείς αποφάσεις, με παράνομες αποστολές όπλων και καταστρατήγηση του εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κάιρο δείχνει μία κινητικότητα και στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται πως κατά τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν συμβεί τα εξής:
18 Ιουνίου: Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, βρέθηκε στο Κάιρο για συζητήσεις που τελικά δεν έφεραν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
17 Ιουλίου: Ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της. Την ίδια μέρα ωστόσο, προέβη σε διευκρινίσεις τονίζοντας πως τα όποια δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα παραπέμποντας παράλληλα την όποια συμφωνία στις… καλένδες.
23 Ιουλίου: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνομιλία προέκυψε στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες με αφορμή τόσο την μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί, όσο και της τουρκικής NAVTEX.
Όπως, ωστόσο είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, το τελευταίο αυτό συμβάν άλλαξε τα δεδομένα. Το γεγονός πως υπήρξε πλέον επαφή σε ανώτατο επίπεδο φαίνεται πως επιτάχυνε τις εξελίξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει μία κατ’ αρχήν διάθεση για συμφωνία το επόμενο διάστημα.
Τον λόγο φαίνεται πως πλέον έχουν τα τεχνικά κλιμάκια και οι συζητήσεις είναι πιθανόν να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς έτσι ώστε σύντομα να δούμε την Ελλάδα να οριοθετεί τμηματικά την Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη μέχρι το σημείου όπου εξαιρείται η περιοχή του Καστελορίζου.
«Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ‘μεγαλώνει’ την Ελλάδα, αλλά ακυρώνει στην πράξη τα όποια σχέδια του Ερντογάν αφού πλέον με την βούλα η περιοχή νοτίως της Κρήτης αποτελεί ελληνική επικράτεια, αλλά ακυρώνει και το ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό μνημόνιο», ανέφερε στο Newsbomb.gr, κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει επιταχύνει τον βηματισμό της, αφού πλέον έχει καταστεί σαφές πως το δόγμα του παρελθόντος που ήθελε την Ελλάδα να μην θίγει τα όποια ζητήματα, έχει λόγω του νεοοθωμανικού επεκτατισμού του Ερντογάν, αποτύχει.
Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα και όπως λένε στην κυβέρνηση «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε να κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε διπλωματικό και σε όποιο άλλο επίπεδο χρειαστεί».
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.