0
Θέμα στα ιταλικά ΜΜΕ έγιναν οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με ιταλικό πρακτορείο με έδρα τη Ρώμη να υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι πλέον «έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες».


Μάλιστα το πρακτορείο αφήνει να εννοηθεί πως οι δηλώσεις Χατζηδάκη είναι θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα του Μελβούτ Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα, πριν λίγες ημέρες από την Ιταλία, για διάλογο και μοίρασμα των (ελληνικών) υδάτων.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο Agenzia Nova γράφει:

« Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία τη δυνατότητα οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) για τις δύο χώρες, είπε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζιδάκις. “Εάν η Τουρκία θέλει μια συμφωνία παρόμοια με αυτήν (την οποία έχουμε συνάψει) με την Ιταλία, είμαστε εδώ για να την συζητήσουμε”, έγραψε ο Χατζιδάκης στο Twitter.

“Διαφορετικά, η κυβέρνηση του (Κυριάκου) Μητσοτάκη έχει διευκρινίσει τις θέσεις της, τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας ανυπεράσπιστη”, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Χατζηδάκη έρχονται αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων.

“Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία”, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι “αυτό που δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε με λόγια, προσπαθούμε τώρα να το κάνουμε με τις ενέργειές μας, με τα πλοία μας και οι συμφωνίες μας”».

Αυτό το «ενδιαφέρον» των Ιταλών για μία ελληνοτουρκική συμφωνία έρχεται λίγα 24ωρα μετά την δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου πως θέλει την Ρώμη ως διαμεσολαβητή μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Όπως όλα δείχνουν οι Ιταλοί είναι πρόθυμοι να αναλάβουν αυτό τον ρόλο, καθώς γνωρίζουν πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει για μειωμένη ΑΟΖ με την Τουρκία, θα είναι απερίσπαστοι να συνεργαστούν με τους Τούρκους στην ανατολική Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική, χωρίς να χρειάζεται να κρατούν -έστω και κατ’επίφαση- ισορροπίες.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top