0
Η ελληνική αστυνομία ιδρύει επίλεκτη ομάδα ταχείας επέμβασης με supercars, που θα «πιάνουν» εύκολα τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, προκειμένου να καταδιώκουν επί ίσοις όροις τα γρήγορα αυτοκίνητα των κακοποιών. Κάποιοι θα θυμούνται, ωστόσο, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. «πατάει γκάζι». 



Μέχρι πριν από 15 χρόνια υπήρχε η περίφημη ομάδα «Σίγμα», με τις Πόρσε 911 Carrera και τις BMW M3, αλλά καταργήθηκε. Τη δεκαετία του '90, άλλωστε, ήταν «παράσημο» για τους «κοντράκηδες» στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης μια κλήση από την ομάδα «Σ», η οποία, αξίζει να σημειώσουμε, υπαγόταν στην Άμεση Δράση και χρησιμοποιούσε κατασχεμένα αυτοκίνητα του ΟΔΔΥ με θηριώδη ιπποδύναμη. Το δαπανηρό της όλης επιχείρησης, ωστόσο, παράλληλα με τη γραφειοκρατία, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση αυτών των... fast & furious οχημάτων. 


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, η ιδέα της αναβίωσης, σήμερα, μιας «γρήγορης» ομάδας με supercar επανήλθε από ανώτατους αξιωματικούς, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα περισσότερα περιπολικά δεν ξεπερνούν τα 1600 κυβικά και υστερούν σημαντικά σε ιπποδύναμη. Την ίδια στιγμή, οι κακοποιοί χρησιμοποιούν τούρμπο αυτοκίνητα, ακόμα και με 300 ή 400 άλογα, και «χάνονται» στις καταδιώξεις.


Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, πριν από δύο εβδομάδες εστάλη έγγραφο προς τους διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών, προκειμένου να καταρτιστούν λίστες με αστυνομικούς που έχουν εκπαιδευτεί στη γρήγορη οδήγηση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Πρόκειται για μία ειδική εκπαίδευση με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, διάρκειας μίας εβδομάδας. Ήδη, μάλιστα, κάποιοι αστυνομικοί έχουν περάσει από συνεντεύξεις για τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας, ενώ καταρτίζονται και λίστες με τα «φτιαγμένα» αυτοκίνητα που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ, αλλά και με κατασχεμένα οχήματα, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον στόλο. Φαίνεται πως η ΕΛ.ΑΣ κοιτάζει αυτοκίνητα των οποίων η τιμή στις αντιπροσωπείες αγγίζει ακόμα και τις 70.000 ευρώ. Πρόκειται για οχήματα που επιταχύνουν από το 0 στα 100 χλμ/ώρα σε περίπου έξι δευτερόλεπτα. 


Έχει, επίσης, εκδοθεί και ΦΕΚ, στις 13 Απριλίου 2020, με το οποίο καταργείται η γραφειοκρατία, προκειμένου οι αστυνομικές υπηρεσίες να μπορούν να πάρουν απευθείας στη διάθεσή τους τα οχήματα, χωρίς τη «μεσολάβηση» του ΟΔΔΥ. 


«Το Σώμα έχει ανάγκη ανανέωσης στόλου, καθώς λόγω των μνημονίων και της συνολικής μείωσης του κόστους, σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ είναι κάτω των 2000 κυβικών. Υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος στόλος κατασχεμένων, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο για την απόκτηση γρήγορων αυτοκινήτων αλλά και εν γένει για την ενίσχυση των υπηρεσιών με οχήματα», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ο Κώστας Τσουμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top