Πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε για την Ελλάδα και τους ελληνικούς πυραύλους cruise SCALP - EG η αρπαγή του άθικτου και πολύ εξελιγμένουν ρωσικού SHORAD Pantsir-S1 από το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης και το χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στην αεροπορική βάση της Watiya στην δυτική Λιβύη.
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε πυράυλους cruise και με την μέθοδο του reverse engineering, δηλαδή μιας διαδικασίας ανακατασκευής απο την αρχή μέχρι το τέλος, η τουρκική βιομηχανία θα μπορέσει να αναπαράξει κάτι παρόμοιο.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το ράνταρ.
Το πρόβλημα για τα SCALP θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Ήδη οι Τουρκοι έχουν μια νεα γενιά α/α, τα KORKUT τα οποία λειτουργούν με πυροβόλα και χρησιμοποιούν τρία δίδυμα πυροβόλα των 35mm που είναι συνδεδεμένα με σύστημα επιτήρησης και ελέγχου πάνω σε αυτοκινούμενο όχημα και έχουν αναπτύξει και ένα άλλα δικά τους σύστημα με πυραύλους, HISAR-A και HISAR-O, που διαθέτουν βεληνεκή 15km και 25km τα οποία όμως λόγω του Pantsir-S1 θα μπορέσουν να εξελιχθούν και σε ότι αφορά το ραντάρ τους αλλά και το βλήμα που θα χρησιμοποιούν.
Σημειώνεται ότι το Pantsir-S1 οι φιλοτουρκικές δυνάμεις το άρπαξαν με άθικτους πυραύλους και με άθικτο ραντάρ.
H Toυρκία διαθέτει εξελιγμένες εταιρείες παραγωγής στρατιωτικού υλικού και θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την συγκυρία.
Aselsan, Roketsan και Tübitak Sage (i.e. Defence Industries Research and Development Institute) περιμένουν με αγωνία το εξελιγμένο ρωσικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν για την ενίσχυση της ελληνικής Α/Α άμυνας η Αθήνα είχε συζητήσει το ενδεχόμενο απόκτησης νέων συστημάτων για μικρές μέσες εμβέλειες όπως είναι τα συστήματα Pantsir και Buk.
Το σύστημα Pantsir S-1 είναι ένα «υβριδικό» SHORADS καθώς περιλαμβάνει την χρήση πυροβόλων μαζί πυραύλους.
Οι τελευταίοι κατευθύνονται προς το στόχο τους είτε μέσω ραντάρ είτε μέσω οπτικού εγκλωβισμού και τηλεκατεύθυνση.
Να προσθέσουμε πως το 96Κ6 Pantsir-S1 αποτελείται από ένα νέο ραντάρ έρευνας τεχνολογίας PESA, το οποίο κωδικοποιήθηκε ως 2L80/2L80E.
Το νέο ραντάρ λειτουργεί στη ζώνη S και μπορεί να παρακολουθεί 48 στόχους ταυτοχρόνως, να καλύπτει στην ανύψωση περιοχή μεταξύ 0 και 60 μοιρών, ενώ η εμβέλειά του ήταν από 1-50 χλμ.
Το ραντάρ 2L80/2L80E μπορεί να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή μέσα σε 2 ή 4 δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να εντοπίσει στόχο με διατομή 1 m2 στα 47 χλμ., με διατομή 2 m2 στα 36 χλμ. και με διατομή 0,1 m2 στα 26 χλμ.
Ανάλογα δε με τις απαιτήσεις, η εμβέλεια του ραντάρ προσαρμόζεται σε διαφορετικές διαμορφώσεις, έτσι ώστε το ραντάρ να μπορεί να εκτελεί σάρωση σε απόσταση 1-30 χλμ., 1-50 χλμ., 1-25 χλμ. και 3-80 χλμ.
Ο επόμενος αισθητήρας του συστήματος είναι το ραντάρ εμπλοκής τεχνολογίας PESA, 1RLS2-1/1RS2-1E, το οποίο λειτουργεί στη ζώνη L.
Το ραντάρ 1RLS2-1/1RS2-1E μπορεί να κινηθεί μηχανικά στην ανύψωση από -5 μέχρι και +82 μοίρες, έχει δυνατότητα εκτέλεσης λειτουργίας track while scan, για 9 στόχους και 90% πιθανότητα εντοπισμού του στόχου μέσα σε 1 δευτερόλεπτο, με βάση πάντα τα δεδομένα που λαμβάνει από το ραντάρ έρευνας 2L80/2L80Ε.
Το νέο ραντάρ μπορεί να παρακολουθεί στόχους, οι οποίοι κινούνται με ταχύτητα μεταξύ 10 και 1.000 μέτρων το δευτερόλεπτο, να εμπλακεί με 3 στόχους ταυτόχρονα και να παρακολουθεί την πτήση 3 με 4 βλημάτων, τα οποία κινούνται με ταχύτητα 30 έως 2.100 μέτρα το δευτερόλεπτο. Ο μέγιστος δε αριθμός στόχων με τους οποίους το σύστημα μπορεί να εμπλακεί μέσα σε ένα λεπτό έφτανε τους δέκα.
Το ηλεκτροοπτικό σύστημα του Pantsir-S1 λειτουργεί είτε συμπληρωματικά των ραντάρ εμπλοκής, είτε επιτρέπει την παθητική λειτουργία του συστήματος.
Το AOP αποτελείται από δύο αισθητήρες, μία θερμική κάμερα γαλλικής κατασκευής (Sagem, MATIS LR) και μία κάμερα IR παρακολούθησης της γωνιακής απόκλισης του στόχου και του βλήματος.
Το ηλεκτροοπτικό σύστημα του Pantsir-S1 μπορεί να εντοπίσει στόχους μεγέθους μαχητικού σε απόσταση 26 χλμ., πυραύλους cruise στα 11-14 χλμ. Το ηλεκτροοπτικό σύστημα AOP μπορεί να κινηθεί στο αζιμούθιο + -90 μοίρες και στην ανύψωση -5 έως +82 μοίρες, ενώ και οι δύο αισθητήρες κινούνται σε σύζευξη με το ραντάρ εμπλοκής.
Το Σύστημα Έλεγχου Πυρός MRLS του Pantsir-S1 διαθέτει σύγχρονους σταθμούς ελέγχου, με νέες οθόνες display. Το οπλικό φορτίο του Pantsir-S1 περιλαμβάνει τους νέους πυραύλους 57Ε6-Ε. Ο πύραυλος 57Ε6-Ε πρόκειται για ένα βλήμα δύο σταδίων, συνολικού βάρους 75,7 κιλών, εκ των οποίων τα 20 κιλά είναι η πολεμική κεφαλή, με χαμηλό ίχνος εκπομπής του κινητήρα ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα.
Η κινητική ενέργεια του βλήματος βασίζεται στον αρχικό επιταχυντή, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία μόλις το βλήμα εξέλθει του κανίστρου, μετά την ψυχρή εκτόξευσή του. Το βλήμα επιτυγχάνει αρχική ταχύτητα, η οποία φτάνει τα 1.300 μέτρα το δευτερόλεπτο, με τον προωθητή να λειτουργεί για 2,4 δευτερόλεπτα.
Μετά την εκτόξευση, το βλήμα διατηρεί ταχύτητα 900 μέτρων το δευτερόλεπτο στα 12 χλμ. εμβέλεια και 700 μέτρα το δευτερόλεπτο στα 18 χλμ. εμβέλεια, με αποτέλεσμα η ταχύτητα με την οποία το βλήμα προσεγγίζει τον στόχο να φτάνει περίπου 2 mach. Η μέγιστη εμβέλεια του νέου βλήματος 57Ε6-Ε είναι 20 χλμ., ενώ μπορεί να φτάσει στα 15 χλμ. ύψος.
Η καθοδήγηση του βλήματος γίνεται από το ραντάρ εμπλοκής του Pantsir-S1, σε συνδυασμό αν χρειαστεί, με το ηλεκτροοπτικό σύστημα. Το γυροσκόπιο και ο αναμεταδότης RF του 57Ε6 βρίσκεται στο πίσω μέρος του βλήματος, ενώ ακολουθεί ο οπτικός αναμεταδότης εντοπισμού του βλήματος (IR flare) για το ηλεκτροοπτικό σύστημα της μονάδας πυρός. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το σύστημα Pantsir-S1 μπορεί να εξαπολύσει με επιτυχία τους πυραύλους που φέρει, ακόμη και όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει.
Η πολεμική κεφαλή του βλήματος 57Ε6-Ε διαθέτει 47 μεταλλικές ράβδους διαμετρήματος 90 χλστ. και μήκους 770 χλστ., επιτρέποντας την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου κατά 100% σε απόσταση 6 μέτρων από το σημείο πυροδότησης της πολεμικής κεφαλής και κατά 65% σε απόσταση 9 μέτρων από το σημείο πυροδότησης της πολεμικής κεφαλής. Η πολεμική κεφαλή έχει σχεδιαστεί ώστε να παράγει 700 θραύσματα των 2,8 γραμμαρίων και 2.260 θραύσματα των 0,9 γραμμαρίων, ενώ ο πυροσωλήνας προσέγγισης του βλήματος έχει προγραμματιστεί για να ενεργοποιηθεί στα 9 μέτρα από τον στόχο.
Όσον αφορά τα πυροβόλα του συστήματος, το Pantsir-S1 είναι εξοπλισμένο με το νέο πυροβόλο 2Α38 των 30 χλστ με αναχορηγία 750 βλημάτων έκαστο. Οι κάννες του 2Α38 ψύχονται με νερό ή αντιψυκτικό υγρό και μπορούν να κινηθούν στην ανύψωση από - 9 μέχρι + 85 μοίρες.
Τα πυροβόλα μπορούν να καταρρίψουν στόχους σε απόσταση 4 χλμ. και σε ύψος 3 χλμ. Η ταχυβολία του κάθε πυροβόλου φτάνει τα 1.250 βλήματα το λεπτό και η ταχύτητα εξόδου των βλημάτων φτάνει τα 960-980 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ το σύστημα να διαθέτει συνολικά 1.400 βλήματα έτοιμα για βολή. Τα βλήματα αυτά είναι τύπου ΗΕΙ, τροχιοδεικτικά και θραυσματογόνα.
Για να γίνουν κατανοητές οι διαφορές αξίζει να παρουσιάσουμε τα SHORADS που διαθέτουν οι ελληνικές ΕΔ.
Το σύστημα CROTALE NG/GR είναι Γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.
Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.
Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.
Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστος.
Χαρακτηριστικά
Κατασκευάστρια Εταιρεία: THALES
Συγκροτήματα:
1 Παλμικό Doppler ραντάρ έρευνας στόχων
1 Παλμικό Doppler ραντάρ εγκλωβισμού στόχων
1 Θερμική Camera εγκλωβισμού στόχων
Κάλυψη: 360°
Μέγιστη Εμβέλεια: 20 χλμ
Βλήμα: VT-1
Ταχύτητα: 3,5 Mach
Επιτάχυνση: 35 g
Εμβέλεια: 11 χλμ
Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 6 χλμ
Επάνδρωση: 2 άτομα
Το σύστημα TOR-M1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2001.
Είναι αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, tο σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.
Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.
Το σύστημα έχει ενσωματωμένα το Radar έρευνας με εμβέλεια 25χλμ, το Radar/TV CAMERA εγκλωβισμού με εμβέλεια 25χλμ και το σύστημα εκτόξευσης με δύο POD των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστο.
Το σύστημα ΒΕΛΟΣ είναι Ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 1982. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος.
Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού και συνδυάζει βλήματα και πυροβόλα.
Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.
Χαρακτηριστικά
Έχει ικανότητα αυτόματης παρακολούθησης 20 στόχων, και ταυτόχρονης εμπλοκής 6 στόχων (τέσσερα (4) με βλήματα και δύο (2) με πυροβόλα σε αποστάσεις 16 ΚΜ με 4 ΚΜ αντίστοιχα).
Κάθε σύστημα ΒΕΛΟΣ αποτελείται από:
Ένα (1) RADAR SUPER GIRAFFE εμβέλειας 40 χλμ
Δύο (2) RADAR SKYGUARD εμβέλειας 20 χλμ
Τέσσερα (4) Δίδυμα πυροβόλα OERLIKON 35mm
Τέσσερις (4) Εκτοξευτήρες βλημάτων SPARROW RIM–7M
Όπως γίνεται κατανοητό στα χέρια της Άγκυρας έχει πέσει ένα πολύ καλό αντιαεροπορικό σύστημα με ιδιαίτερες δυνατότητες.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.