0
H αλβανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία Renea εισβάλλει στα σπίτια των Ελλήνων της Β.Ηπείρου τους συλλαμβάνει χωρίς παρουσία εισαγγελέα με την αιτιολογία ότι «έσπασαν» την καραντίνα για τον κορωνοϊό επειδή τοποθέτησαν τον Σταυρό, το σύμβολο της Ορθοδοξίας στην Χειμάρρα.


Oι Renea είναι οι ίδιοι που δολοφόνησαν τον Οκτώβριο του 2018 τον τελευταίο Έλληνα ήρωα Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Την ίδια στιγμή τα Τίρανα μεταφέρουν 30.000 μουσουλμάνους στα ελληνοαλβανικά σύνορα από την Τουρκία.

Πρόκειται για προσπάθεια των Τιράνων να εκτοπίσουν τους Έλληνες της Βορείας Ηπείρου και να αντικαταστήσουν τον ελληνικό ορθόδοξο πληθυσμό με μουσουλμανικό.

Δεν είναι τυχαία η απέχθεια που έβγαλε το καθεστώς του Έντι Ράμα στον Σταυρό και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Ο Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών «Ομόνοια» Χειμάρρας για το νέο επεισόδιο, που αφορά την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία προχώρησε σε συγκλονιστικές δηλώσεις.

Γύρω στις 7 το πρωί της Κυριακής, κλιμάκιο της αλβανικής αντιτρομοκρατικής που μετέβη από τα Τίρανα στη Χειμάρρα, χτύπησε την πόρτα Ελλήνων κατοίκων, με αφορμή το γεγονός ότι τοποθέτησαν έναν σταυρό στο Αθάλι και, συγκεκριμένα, στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Οι αστυνομικές αρχές φέρονται να πραγματοποίησαν έρευνα στα σπίτια των Ελλήνων χωρίς εισαγγελική εντολή ή την παρουσία του εισαγγελέα. Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στο τμήμα για ανάκριση.

«Όλα ξεκίνησαν όταν 10 άτομα επιχείρησαν να σηκώσουν έναν σταυρό σε ορεινή περιοχή της γειτονικής χώρας», εξηγεί στο Sputnik, ο Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών «Ομόνοια» Χειμάρρας.

«Ο σταυρός είχε μήκος 10 μέτρα και, για τον λόγο αυτό, χρειάστηκαν αυτά τα άτομα, ώστε να τον κουβαλήσουν», αναφέρει.

Στην Αλβανία ισχύουν, αυτή τη στιγμή, μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όμως, ο Φρέντυ Μπελέρης ξεκαθαρίζει ότι οι προσαγωγές δεν σχετίζονταν με τους περιορισμούς:

«Οι προσαγωγές δεν είχαν καμία σχέση με την καραντίνα. Τους χτύπησε την πόρτα η αντιτρομοκρατική. Οι άνθρωποι φωτογραφήθηκαν με σύμβολα της Ορθοδοξίας, ενώ οι αλβανικές αρχές τούς κατηγόρησαν ότι εμφανίζουν σύμβολα της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου. Στην πραγματικότητα, έφεραν μια βυζαντινή σημαία, κάποια άλλη από την Ιερή Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους και μια σημαία του Αγίου Γεωργίου.

Μοιάζει με όλα τα τελευταία επεισόδια. Ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, παραπληροφορώντας με fake news για ένα θέμα που θα ήθελαν να είναι έτσι όπως το παρουσιάζουν, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αυτοί οι κύκλοι κινητοποιούν το κράτος και πράττει αυθαίρετα. Ο,τι σύμβολο και να κρατάει κάποιος, ο,τι και να πιστεύει, δεν μπορείς να τον προσαγάγεις. Δεν συντελείται κάποιο αδίκημα από ένα σύμβολο», υπογραμμίζει.

Την Κυριακή το βράδυ αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

«Μετά από τις ανακρίσεις και την ψυχολογική βία, τους άφησαν να φύγουν»., δηλώνει ο ίδιος.

Το αλβανικό σχέδιο έχει δύο σκέλη: Πρώτα εκφοβίζουν τον ντόπιο ελληνικό πληθυσμό και στην συνέχει, τον αντικαθιστούν με μουσουλμανικό.

Αλβανικά ΜΜΕ έφεραν στο φως τη συμφωνία  πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση  από την αλβανική κυβέρνηση.

Πρόσφατα, Τίρανα και Άγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου πολλοί θεωρούν πως εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης αλλοδαπών μουσουλμάνων  από την Τουρκία στην Αλβανία.

Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά περιλαμβάνει «δραστηριότητες που τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μέσα στο 2020 προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις!

Τι σχέση μπορεί να έχει η αμυντική συνεργασία με τους αλλοδαπούς μουσουλμάνους που θέλει να εγκαταστήσει στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας μόνο αυτοί γνωρίζουν.

Αλλά ο κίνδυνος από την εγκατάσταση 30.000 και πλέον αλλοδαπών στην Βόρειο Ήπειρο,, εκτός από την ελληνική μειονότητα είναι ότι  με την πρώτη ευκαιρία θα επιχειρήσουν να περάσουν, που αλλού, μα στην Ελλάδα φυσικά.

Μπορεί ο δεδηλωμένος τους στόχος τους να είναι η Ευρώπη των επιδομάτων και της καλής ζωής, αλλά και η Ελλάδα αποτελούσε  και εξακολουθεί αποτελεί πάντα ένα πάγιο στόχο των κέντρων που διαχειρίζονται τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών από την Ασία προς την Ευρώπη.

Η αρχή έγινε ήδη στο Αργυρόκαστρο. Με την  κρίση στον Εβρο να έχει σταματήσει προσωρινά, έφτασαν σε αλβανικό έδαφος 50 «πρόσφυγες» κυρίως από τη Συρία, χωρίς αυτό να είναι επιβεβαιωμένο ενώ υπάρχει και μία οικογένεια από Παλαιστίνη, οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο.

Σύροι και Παλαιστίνιοι έγιναν αποδεκτοί σε αλβανικό έδαφος μετά την τακτική «ανοιχτών συνόρων» που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με στόχο τη μετακίνηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ράμα και Ερντογάν για μετεγκατάσταση 30.000 αλλοδαπών μουσουλμάνων  (αυτών που πολιορκούσαν τα ελληνικά σύνορα στην Έβρο) από την Τουρκία στην Αλβανία και σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, εκεί δηλαδή όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο.

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει  από το περασμένο καλοκαίρι  όταν συγκροτήθηκε με απόλυτη μυστικότητα ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στις περιοχές του Αργυροκάστρου (για 5.000 άτομα), Κορυτσάς (5.000), Αγίων Σαράντα (1.000), ενώ θα δημιουργηθούν Σταθμοί Α' Βοηθειών στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα). Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία και λειτουργία «Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων», ωστόσο η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- εργάζεται προκειμένου οι πληθυσμοί αυτοί να εγκατασταθούν μόνιμα είτε σε νέες λειτουργικές δομές είτε σε κατοικίες χωριών της περιοχής!

Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε ήδη από δήμους στο νότιο τμήμα της χώρας να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών.

Η αρχή έγινε στο Αργυρόκαστρο, όπου η εκεί δημοτική αρχή υπέδειξε δύο χώρους που αφορούν ανενεργές στρατιωτικές υποδομές.

H πρώτη στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου και η δεύτερη σε στρατόπεδο ταξιαρχίας του αλβανικού στρατού επί κομουνιστικού καθεστώτος, έξω από το Αργυρόκαστρο, στο δρόμο προς Τεπελένι. Υπολογίζεται ότι οι χώροι αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 άτομα.

Οι προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης δημιουργούν ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, που ζητάει διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό Ράμα.

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μίλησε ευθέως για «απειλή δημογραφικής αλλοίωσης» του ενεργού πληθυσμού της χώρας σε περίπτωση μαζικής έλευση προσφύγων και μεταναστών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προκάτοχός του Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με αυτές τις νέες κινήσεις στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε.

«Ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων-μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας με ανάρτησή του στο Facebook.

Για τον πρώην πρόεδρο πρόκειται για πρωτοβουλία που θα δώσει και πάλι δουλειά στη μαφία, η οποία έχει φροντίσει ήδη να προμηθευτεί ταχύπλοα σκάφη για τη μεταφορά τους διά της Αδριατικής προς την Ε.Ε.

Αλβανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι εάν ο Εντι Ράμα ενδιαφερόταν πραγματικά να διευκολύνει τη διαφυγή μεταναστών προς την Ευρώπη, τότε οι δομές φιλοξενίας θα έπρεπε να κατασκευαστούν στο βόρειο τμήμα, στα σύνορα με Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σκόπια, ή στα παράλια της κεντρικής Αλβανίας, απέναντι από τις ιταλικές ακτές.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top