0
Ηχώρα μας έχει πλέον εισέλθει για τα καλά στα άδυτα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και μαζί με άλλες χώρες συμμετέχει στην δημιουργία μη επανδρωμένων οχημάτων που θα χρησιμοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό των ειδικών δυνάμεων. 


Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας ενέκρινε την έναρξη ενός ειδικού έργου της EDA, το οποίο θα συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδίου της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO), που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου για τις δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών (DIVEPACK).

Η Βουλγαρία, η οποία ηγείται μιας ομάδας τριών συμμετεχουσών χωρών της PESCO που συμμετέχουν στο σχέδιο DIVEPACK (Γαλλία και Ελλάδα οι υπόλοιπες), ζήτησε επισήμως την υποστήριξη του Οργανισμού για την προώθηση αυτού του φιλόδοξου έργου.

Το έργο DIVEPACK, μέρος της δεύτερης παρτίδας σχεδίων της  PESCO που εγκρίθηκε από τον Νοέμβριο του 2018, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διαλειτουργικού εξειδικευμένου αρθρωτού συστήματος που ονομάζεται "DIVEPACK Unit".

Η Μονάδα θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο δυνατοτήτων (τόσο σε υλικό όσο και ως εμπειρογνωμοσύνη) στο πλήρες φάσμα δράσης των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Επιχειρήσεων SOF).

Αυτό αφορά τα μέλη των μονάδων υποβρυχίων καταστροφών σε πολεμικό περιβάλλον, τόσο με ειδικά μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα, όσο και την δράση τους από συμβατικά υποβρύχια προς υποστήριξη των αποστολών της ΕΕ.

Μιλάμε για την ενσωμάτωση ενός μεγάλου εύρους υλικού κατάδυσης και μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων, που θα χρησιμοποιούν μονάδες σαν την ΜΥΚ, τα οποία θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες αυτής της μονάδος για αποστολές στο Αιγαίο.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EDA Olli Ruutu είπε: ''Η EDA είναι στην ευχάριστη θέση να προωθήσει αυτό το φιλόδοξο και καινοτόμο έργο της PESCO και να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της. Ως ευρωπαϊκή υπηρεσία για την ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων, ο Οργανισμός διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη για να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην υλοποίηση των έργων τους στην PESCO.

Η ανάπτυξη ικανοτήτων υποβρύχιου ελέγχου που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα πολεμικών επιχειρήσεων στη θάλασσα, θα βασίζονται σε νέες τεχνολογίες όπως τα μη επανδρωμένα συστήματα, που είναι μία από τις Ευρωπαϊκές Προτεραιότητες Ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν το 2018. Το έργο DIVEPACK θα συμβάλει σε αυτήν την προτεραιότητα.'' 

Ο υφυπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ατάνας Ζαπριάνοφ δήλωσε: «Το DIVEPACK είναι το πρώτο κοινό σχέδιο στο πλαίσιο της PESCO που συντονίζεται από τη Βουλγαρία, το οποίο μας κάνει περήφανους και φιλόδοξους. Βασικός σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια σειρά ειδικών αμυντικών δυνατοτήτων, οι οποίες θα ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις Ευρωπαϊκές Προτεραιότητες Ανάπτυξης Δυνατότητας. Οι μονάδες DIVEPACK θα είναι σε θέση να εκτελούν με ευελιξία όλων των τύπων τις υποβρύχιες αποστολές και τα καθήκοντα  στο πλαίσιο των ναυτικών επιχειρήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”.

Η παρουσία και υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων θα απογειώσουν την τεχνογνωσία κατασκευής μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα τομέα στο οποίο μπορούμε ως χώρα να δείξουμε τις μεγάλες δυνατότητές μας ως φυλή,και να αποκτήσουμε τεχνολογία που θα μας βοηθήσει στο μέλλον αλλά και στο παρόν στο Αιγαίο, δίνοντας μια άλλη διάσταση στις τουρκικές προκλήσεις και κινήσεις.       



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top