Είναι πρωτόγνωρες οι εποχές στις οποίες ζούμε: τη φάση με τον κορωνοϊό οι μελλοντικές γενιές θα την αντιλαμβάνονται ως μια πολύ ιδιαίτερη στροφή της ελληνικής ιστορίας.
Στην πλειονότητα της κοινωνίας πάντως, ο πανικός δεν έχει εκτοξευτεί, ο φόβος εκφράζεται σε λελογισμένα επίπεδα και αυτό είναι πάντα καλό. Άλλωστε, κανέναν δεν εξυπηρετεί μια κατάσταση που άπαντες τρέχουν και δεν φτάνουν.
Αρκεί φυσικά, η ψυχραιμία να μην μετατρέπεται σε «ωχαδελφισμό» και σε εξοργιστική ανευθυνότητα. Διότι δυστυχώς υπάρχει και αυτή η τάση ανάμεσά μας. Και μπορεί να είναι μειοψηφική αλλά σε αυτό το παιχνίδι δεν κερδίζουν οι πλειοψηφίες – μερικές ανεύθυνες μειοψηφίες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές εις βάρος των υπεύθυνων πλειονοτήτων.
Μέσα σε όλο αυτό το γαϊτανάκι κοινωνικών συμπεριφορών, υπάρχει και μια πόλη στην Ελλάδα που φαίνεται πως χρίζει πολύ ιδιαίτερης διαχείρισης και ενδέχεται πολύ σύντομα να αποτελέσει κομβικό σημείο όσον αφορά τον συντονισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ορίζει τις ζωές μας τα τελευταία 24ωρα. Ο λόγος για την Καστοριά.
Τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν πλήξει την Καστοριά τις τελευταίες μέρες μοιάζουν να είναι πολύ παραπάνω από τον κανονικό και ήδη οι τοπικοί φορείς κάνουν λόγο φοβισμένοι για μεγαλύτερη από το συνηθισμένο διασπορά του ιού στην πόλη τους. Οι σχετικές θεσμικές εκκλήσεις προς την Πολιτεία να θέσει ολόκληρο τον νομό σε κατάσταση καραντίνας έχουν ήδη γίνει και τις επόμενες μέρες, όλα δείχνουν πως αυτό το σημείο της Ελλάδας θα αποτελέσει ειδική περιοχή διαχείρισης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ανάμεσα στον ίδιο, τους δύο βουλευτές της περιοχής, τους τρεις δημάρχους, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου καθώς και τον πρόεδρο του Νοσοκομείου Καστοριάς προκειμένου να δουν πως θα ανταποκριθούν στην έκτακτη συνθήκη που τους χτυπάει με επιμονή την πόρτα.
Στη σύσκεψη αυτή συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντας να σταλεί επιστολή στον ΕΟΔΥ, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο υπουργείο Υγείας και στο ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού, μέσω της οποίας θα τονίζεται η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Καστοριάς με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού που αυτή τη στιγμή συναντιέται σε πολύ ανεβασμένα ποσοστά σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο.
«Έχουμε 2 θανάτους από την Καστοριά και 14 κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που μας ανησυχεί αρκετά για τις επόμενες ημέρες. Ζητάμε να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση να κηρυχθεί άμεσα ο νομός σε καραντίνα με επιχειρησιακό σχέδιο τέτοιο που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού», ήταν τα λόγια αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόππουλου αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη ενώ τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του ενίσχυσε και ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης.
«Υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορωνοϊού σε γιατρούς και νοσηλευτές και αυτό δημιουργεί δυσπιστία και ανησυχία στους πολίτες άλλα και πρόβλημα στο ίδιο το προσωπικό», τόνισε ο Κορεντσίδης που ταυτόχρονα ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να προβεί άμεσα σε εξετάσεις όλου του προσωπικού του νοσοκομείου. Παράλληλα, οι τοπικοί πολιτικοί ζητάνε την άμεση πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ή ακόμη και την μετακίνηση προσωπικού από άλλες μονάδες της περιοχής.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα η Καστοριά έχει 14 κρούσματα κορωνοϊού με τον πληθυσμό της να ανέρχεται στους 42.000 κατοίκους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. Είναι δεδομένο πως μέσα στις επόμενες μέρες, η περιοχή της Καστοριάς θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα συζήτησης πανελλαδικά και -το πιθανότερο- κομβικής σημασίας περιοχή αναφορικά με την εκτόξευση των κρουσμάτων ή την απόφυγή της…
Κουράγιο στους κατοίκους της, μόνο αυτό…
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.