Ξεκίνησε, σύμφωνα με την άποψη των περισσοτέρων επιστημόνων, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 στην πόλη Ουχάν της Κίνας, μέσα από την αγορά θαλασσινών.
Ή, όπως αναφέρει μια «ριζοσπαστική» έρευνα που είδε το φως πριν από μερικές μέρες, λίγο νωρίτερα- την 1η Δεκέμβρη, με τον Ασθενή Μηδέν να είναι ένας ηλικιωμένος κύριος που έπασχε από Αλτσχάιμερ.
Το ακριβές πότε, δεν έχει, πια, και τόση σημασία. Εκείνο που μετράει όσο τίποτα άλλο είναι το γεγονός πως ο κορωνοϊός (περί ου, φυσικά, ο λόγος) εξελίχθηκε με τρομακτική ταχύτητα από ένας απλός ιός σε πανδημία, με τη μία χώρα μετά την άλλη να μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, επλήγη σοβαρά από τον Covid-19, «ακολουθώντας» χρονικά, θα μπορούσε να πει κανείς, την Ιταλία που βιώνει έναν πρωτοφανή εφιάλτη.
Τα καταγεγραμμένα κρούσματα στα μέρη μας είχαν φτάσει τα 190 το απόγευμα της Παρασκευής (13/3), νούμερο που κρίνεται σχετικά ασφαλές προκειμένου να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για τη «δημογραφία» της επιδημίας.
Ποια είναι αυτά;
Από τα 190 στο σύνολο, τα 11 εξ αυτών δεν έχουν σαφές ιστορικό ταξιδιών και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα (είναι τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα).
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίς και επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενημέρωσε πως σε 36 περιπτώσεις η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση και αναμένονται τ’ αποτελέσματα.
Όσο για τις ηλικίες στις οποίες «χτυπάει» ο ιός, τα 47 κρούσματα είναι άτομα άνω των 65 ετών και 79 ανήκουν στη (διευρυμένη, είναι η αλήθεια) ομάδα 40-64 χρονών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η τελευταία (η 40-64, δηλαδή) είναι και η ομάδα που θα έχει τα περισσότερα κρούσματα συνολικά.
Πέραν αυτών, όμως, έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 και 7 παιδιά ηλικίας 0 έως 17 ετών. Πέντε άτομα νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διασωληνωμένοι, ενώ αθροιστικά έχουμε 47 ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς.
Σε γεωγραφικό επίπεδο, η κατανομή είναι η ακόλουθη: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής είχαν γίνει 2700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 εξ αυτών να πραγματοποιούνται το τελευταίο διήμερο.
Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, λοιπόν. Είναι δεδομένο- το τονίζουν όλοι- πως το προσεχές 15νθήμερο τα κρούσματα θα παρουσιάσουν ραγδαία αύξηση, κάτι που θα δοκιμάσει τις αντοχές του ήδη εξασθενημένου συστήματος υγείας της Ελλάδας.
Γι’ αυτό, όσες φορές κι αν το ’χετε ακούσει και όσες φορές κι αν το έχετε γράψει ορισμένοι στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, πάμε άλλη μία: μένουμε σπίτι.
Μπορεί να είναι ψυχοφθόρο και να φαντάζει δύσκολο, όμως είναι επιβεβαιωμένα ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να μετριαστεί η καλπάζουσα εξάπλωση του κορωνοϊού.
Άλλωστε, τι είναι 15-20 μέρες μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή;
Έτσι δεν είναι;
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.