0
Η κολχικίνη είναι η πρόταση της Ελλάδας στη μάχη με τον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα Ελλήνων γιατρών και λοιμωξιολόγων ερευνά την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας σε ασθενείς κορωνοϊού.


Την αποκάλυψη έκανε ο γιατρός Χριστόδουλος Στεφανάδης στο Mega, ο οποίος τόνισε ότι είναι μέλος μια μεγάλης ομάδας γιατρών στην οποία συμμετέχουν όλοι οι διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι, και ερευνά τη χρήση της κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κολχικίνη μπορεί να είναι ευεργετική στους ανθρώπους που νοσούν από τον νέο κορωνοϊό. «Η πρόταση πέρασε ομόφωνα από την επιτροπή του ΕΟΔΥ, πέρασε το πρωτόκολλο ομόφωνα και ξεκινάει άμεση η κλινική εφαρμογή του με τη δεοντολογία που απαιτείται. Έχουμε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Είναι μια προσπάθεια από Έλληνες γιατρούς, πρωτοπόρους σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε ο κ. Στεφανάδης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται μία ουσία η οποία υπάρχει στην αγορά και χρησιμοποιείται σε διάφορα φάρμακα όπως για κάποια για καρδιολογία, στον λύκο κλπ. Επιπλέον, τόνισε ότι μετά από την ελληνική πρωτοβουλία έγινε γνωστό ότι και στον Καναδά γίνεται μελέτη από ομάδα για την ίδια ουσία.

Πρόεδρος ΕΟΦ στο «Εκτός Γραμμής»: Ξεκίνησε στην Ελλάδα η παραγωγή χλωροκίνης
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, έχει ξεκινήσει επίσης στη χώρα μας η παραγωγή φαρμάκου με βάση τη χλωροκίνη.

Όπως τόνισε ο κ. Φιλίππου, έχει έρθει ποσότητα πέντε τόνων χλωροκίνης στην Ελλάδα από ελληνική φαρμακοβιομηχανία κι έχει ξεκινήσει η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, καθώς «αν η νόσος κάνει μεγάλη διασπορά, θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες και πρέπει να θωρακιστούμε».

«Η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που έχει δοκιμαστεί και τα πρώιμα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση σε ασθενείς με λοίμωξη από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι σε πρώτη φάση το φάρμακο δεν θα διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά θα χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν νοσήσει και νοσηλεύονται.

Κι αυτό διότι, το φάρμακο είναι μεν πολύτιμο, αλλά «έχει επιπλοκές. Μπορεί να επηρεάσει την όραση, την ακοή, το ήπαρ, την καρδιά. Γι’ αυτό για να δοθεί στην αρχή χρειάζεται  ιατρική παρακολούθηση. Στα νοσοκομεία οι ασθενείς που θα το λαμβάνουν, θα έχουν την ασφάλεια του συστήματος υγείας».


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top