Η κυβέρνηση …Σημίτη, φαίνεται ότι έχει επιστρέψει σ΄ ένα κρίσιμο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής.
Και σε πολλούς άλλους , λένε κάποιοι …κακεντρεχείς, αλλά αυτό που “καίει” στη παρούσα φάση είναι ο τρόπος με τον οποίο τελικά η Αθήνα θα διαχειριστεί την κρίση διαρκείας στα ελληνοτουρκικά.
Την περίοδο των εορτών και λίγο μετά απ΄ αυτές σ΄ όποια κοινωνική εκδήλωση κι αν παρευρισκόταν κάποιος εισέπραττε σχόλια επιβεβαίωσης της κυβερνητικής αποφασιστικότητας να “χτυπήσει αν προκληθεί από την τουρκική πλευρά”. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις δίδονται και σήμερα, αλλά με πολύ πιο χλιαρό τρόπο.
Αντιθέτως με πολύ θέρμη, πολιτικοί που ταυτίστηκαν με τη περίοδο Σημίτη, ή και πολιτικοί της ΝΔ που τον εκθειάζουν, έχουν βγει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά δηλώνοντας τη πίστη τους σε λύσεις που ακόμη και οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ουτοπικές!
Η εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ του οποίου ηγείται η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ήταν πολύ αποκαλυπτική.
Ο Τούρκος πρέσβης που ήταν από τους πρώτους ομιλητές δεν έκρυψε τις προθέσεις της χώρας του, λέγοντας ότι δήθεν για να εξασφαλίσει “τη σταθερότητα στην περιοχή”, χρησιμοποιεί “διπλωματικά, στρατιωτικά και πολιτικά εργαλεία” εκτός των τουρκικών συνόρων.
Αυτή τη παραδοχή η Α.Διαμαντοπούλου την αντιμετώπισε μ΄ ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο “η οικονομική συνεργασία και η ευημερία που όλοι οι λαοί της περιοχής επιθυμούν”, μπορεί να αντιπαρατεθεί με τη ναυτική στρατιωτική παρουσία 44 χωρών στη Μεσόγειο! Τον αριθμό επικαλέστηκε ο Τούρκος πρέσβης και η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε σοκαρισμένη απ΄ αυτή την επισήμανση.
Παρόλα αυτά επέμεινε ότι θα ΄ταν πολύ καλύτερο να μη μιλάμε για πολεμικά πλοία αλλά “για κρουαζιερόπλοια που από τη Μεσόγειο θα φθάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα ή για δεξαμενόπλοια που θα μεταφέρουν υγρό αέριο”. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει μ΄ όλα αυτά; Υπάρχει όμως και μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί κανένας μας να αγνοεί.
Σ΄ αυτή αναφέρθηκε ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης που ανέλαβε να κατεβάσει από το…συννεφάκι τους όσους θέλουν να μας πείσουν ότι μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή ουσιαστική συνεννόηση με την Τουρκία. Ο κ.Αποστολάκης είπε ότι υπάρχουν δεδομένα που δεν μπορούν να αγνοηθούν και επεσήμανε ότι αυτά δεν είναι ευχάριστα.
Και βέβαια η δήλωση που έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Δημ.Καιρίδης περί δικαιωμάτων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο προκάλεσε σχόλια. Τα δικαιώματα της είναι καθορισμένα από τα όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Το να ξεκινάμε οποιαδήποτε συζήτηση για την ή με την Τουρκία κάνοντας δηλώσεις για “δικαιώματα που έχει” δεν βοηθά.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Το επόμενο διάστημα θα ακούμε πάρα πολύ συχνά για “συνεκμετάλλευση” και “συνδιαχείριση”, χωρίς να λέγονται αυτές οι δύο λέξεις! Υπάρχει τρόπος να λέγονται πράγματα…χωρίς το όνομα τους.
Δείτε τα αποσπάσματα από τη συζήτηση που έγινε και θα καταλάβετε:
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.