0
Στην εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου συστήματος επιτήρησης (ραντάρ) υπό την ονομασία «Mari-time Domain Awareness» προχώρησαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στόχος του νέου συστήματος ραντάρ είναι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο νέος εξοπλισμός επιτήρησης έχει σκοπό την ακριβή παρακολούθηση οποιασδήποτε κίνησης συμβαίνει στο Αιγαίο, αλλά και πέρα από αυτό. Ειδικότερα, το σύστημα δίνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ).

Με το ραντάρ «Mari-time Domain Awareness» δίνεται μια ουσιαστική λύση σε ένα πάγιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε για καιρό το Π.Ν., καθώς, μέχρι πρότινος, υπήρχαν πολλά «τυφλά» σημεία στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι ότι η επιτήρηση μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς πρόβλημα από την Λήμνο μέχρι και τα νότια της Κρήτης.

Ωστόσο, για την Αθήνα, θα ήταν ιδανική η επέκταση αυτού του συστήματος και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι προγραμματισμένο.

Την ίδια στιγμή, το συγκεκριμένο παράδειγμα αμερικανικής επένδυσης σε ελληνική στρατιωτική υποδομή δεν θα είναι και το τελευταίο, ιδιαίτερα μετά την κύρωση της τροποποίησης του παραρτήματος της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) από τη Βουλή των Ελλήνων.

Βάσει της MDCA, οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας, στην αεροπορική βάση Λάρισας, στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, αλλά και «σε άλλες εγκαταστάσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», κάτι που βεβαίως δεν έχει προσδιοριστεί.

Στην ίδια συμφωνία, παράλληλα, γίνεται ρητή αναφορά για «ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση» στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, αλλά και «σε άλλες τοποθεσίες» που δεν προσδιορίζονται, καθώς θα προκύπτουν κατά περίπτωση.

Αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για Καβάλα - Αλεξανδρούπολη

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως οι ΗΠΑ δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσω της νεοσύστατης υπηρεσίας χρηματοδότησης έργων, της DFC (Development Finance Corporation).

Την προηγούμενη εβδομάδα, στελέχη της DFC βρέθηκαν στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, όπου και διαβουλεύθηκαν με τις τοπικές αρχές για τις δυνατότητες επενδύσεων που υπάρχουν στις περιοχές τους.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top