Με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται περί των “αρμών της εξουσίας”, είναι ευκαιρία να θέσουμε το ερώτημα για το ποιος ελέγχει αυτούς τους αρμούς στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων…
Οι μέρες των κρίσεων πλησιάζουν και όσα ακούγονται είναι φρικαλέα…
Αξιωματικοί ακούνε ότι “είναι ήδη απόστρατοι”, επειδή “λέσχες”, απόστρατοι και εξωθεσμικοί παράγοντες το αποφάσισαν. Σε ορισμένους έχει “ανακοινωθεί” ότι έχει τεθεί “βέτο για την αποστρατεία τους”!
Πιθανότατα τόσο το Μαξίμου, όσο και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν έχουν ιδέα για τα “βέτο” και τις “απαιτήσεις” των “εξωθεσμικών”. Αυτές τις “δουλειές” τις αναλαμβάνουν κάποιες φορές “χαμηλότερα κλιμάκια”, τα οποία όμως επικαλούνται τα υψηλά…
Θα πρέπει να γραφτούν ορισμένα πραγματικά γεγονότα, μόνο και μόνο επειδή άνθρωποι, άξια στελέχη των ΕΔ κινδυνεύουν να κριθούν όχι με βάση την αξία τους, αλλά με άλλα κριτήρια… Πολλά χρόνια τώρα οι δημοσιογράφοι αποφεύγουμε να “πάρουμε θέση” στο όνομα μιας δήθεν αντικειμενικότητας, η οποία όμως τελικά αδικεί ανθρώπους. Όλα αυτά τα ξεπερνούσαμε εύκολα, τις εποχές της “εικονικής ευμάρειας” και ελπίζαμε ότι η οικονομική κρίση θα τα διόρθωνε. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα, αλλά η κατάσταση μοιάζει να ΄χει χειροτερέψει.
Άλλαξε ο έλεγχος των “αρμών της εξουσίας” κατά τη διάρκεια της “πρώτης φοράς Αριστερά”; Το πιστεύει κάποιος στα σοβαρά; Υπήρξαν διώξεις με κομματικά κριτήρια; Αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις ευχαρίστως να τις δημοσιοποιήσουμε. Θεωρεί οποιοσδήποτε ότι υπήρξε κομματικός έλεγχος τα τελευταία χρόνια στις ΕΔ;
Οι αρμοί της εξουσίας στις ΕΔ παραδοσιακά ανήκουν στη ΝΔ και μόνο το ΠΑΣΟΚ στη παντοδυναμία του δικαιούται να πιστεύει ότι “έσπασε” αυτή τη παράδοση. Για όσο κράτησε αυτή η παντοδυναμία…
Όπως έχουμε ξαναγράψει και ουδείς έχει αντικρούσει, επί 4,5 χρόνια δεν υπήρξε ούτε μία ερώτηση από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε καν για “ρουσφέτια” στρατευσίμων. Η εξήγηση είναι απλή όπως επίσης έχουμε ξαναγράψει: οι αρμοί της εξουσίας στις ΕΔ δεν άλλαξαν χρωματισμό… Γι΄ αυτό και σ΄ αυτό το επίπεδο -των “κοινωνικών αιτημάτων αλλά και των κρίσεων- η τότε αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε κάνει ούτε μία επίθεση στον Καμμένο, με τον οποίο κάθε μέρα για όλα τ΄ άλλα ήταν στα χαρακώματα.
Αξιωματικοί γνωστοί για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις -που ο καθένας έχει δικαίωμα να υποστηρίζει- προωθήθηκαν σε κορυφαίες θέσεις του στρατεύματος και “δεν άνοιξε μύτη”. Και ήταν θετικό το γεγονός ότι Αξιωματικοί που δεν είχαν σχέση με το -όποιο- κυβερνών κόμμα προωθούνταν. Το αστείο ήταν ότι κάποιοι απ΄ αυτούς προσπάθησαν να πείσουν ότι “δεν ήταν αυτό που νομίζαμε”…
Και φθάνουμε στο σήμερα.
Η τοποθέτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη θέση του ΥΕΘΑ, εξασφάλισε μέχρι τώρα νηνεμία. Δεν ήταν δύσκολο να επιτευχθεί , ακριβώς επειδή τίποτα δεν μπορούσε να δικαιολογήσει “κομματικά πάθη” και “εκδίκηση”, όπως συνέβαινε σε άλλες κομματικά ταραγμένες δεκαετίες. Φαίνεται όμως ότι θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που νομίζουν ότι οι ΕΔ είναι “βιλαέτι” τους.
Όσο οι ημέρες των κρίσεων πλησιάζουν οι πληροφορίες για “απαιτήσεις” αποστρατειών στελεχών των ΕΔ πληθαίνουν. “Λέσχες”, απόστρατοι που ευεργετήθηκαν από τις ΕΔ χωρίς σε κάποιες περιπτώσεις να το αξίζουν κιόλας και διάφοροι “εξωθεσμικοί παράγοντες”, γίνονται φορτικά ενοχλητικοί προς την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, απαιτώντας “αποκεφαλισμούς”. Το πιο τραγικό είναι ότι οι υποψήφιοι προς αποκεφαλισμό είναι αποδεδειγμένα άξια στελέχη. Με γεγονότα και όχι με λόγια.
Ασφαλώς το μεγάλο βάρος της ευθύνης για να μη συμβούν όλα αυτά ανήκει στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και σε κανέναν άλλο. Αυτοί έχουν την ευθύνη των αποφάσεων και καμία “πίεση” , “αίτημα” ή “απαίτηση” δεν μπορεί να ΄ναι πειστικό άλλοθι…
Επειδή τα αποθέματα αισιοδοξίας μας τελειώνουν, θεωρούμε πολύ πιθανό οι “απαιτήσεις αποκεφαλισμών” να …ικανοποιηθούν. Δημοσιεύουμε αυτό το κείμενο εκ των προτέρων για να επανέλθουμε με ονόματα και στοιχεία για το ποιοι και πως έκαναν ζημιά στις ΕΔ στερώντας τις από άξια και χρήσιμα στελέχη.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.