0
Στις 30 Ιανουαρίου στις 2.00 μμ, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου, Τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».


Το ζήτημα είναι τι θα πάρουμε ως αντάλλαγμα για την συμφωνία αυτήν; Η απάντηση είναι ούτε σφαίρα.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Τι είπε ο ΥΠΕΞ;

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή επανάστασης της τεχνολογίας. Αυτό που ζητούν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία υποδομών που θα επιτρέψουν να χειριστούμε προηγμένα οπλικά συστήματα.

Αυτό είναι το νόημα αυτής της συμφωνίας και αυτό ζητάμε από ΗΠΑ και ζητάμε να επενδυθούν τα κεφάλαια που επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων ώστε το δικό μας προσωπικό να έχει εκπαίδευση.

Αν υποτεθεί ότι οι ΗΠΑ θα μας δώριζε τα προηγμένα οπλικά συστήματα δεν θα είχαμε την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια και επαφή για μια άλλη τεχνογνωσία. Αυτό υπηρετούμε και όχι την λογική παροχής υλικού 20 ετών, κάποιων τεθωρακισμένων κ.α. Έχει αλλάξει η εποχή στον συγκεκριμένο τομέα».

Δηλαδή οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν τίποτα και εμείς «αυτοχρυσώνουμε» το «χάπι» λέγοντας πως δεν θέλουμε μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα 20ετίας ενώ θα θέλαμε την γνώση να χειριστούμε ότι έχουμε... καλύτερα!

Οι Αμερικανοί ΔΕΝ θα μας δώσουν τελικά τα ΤΟΜΑ Bradley που τόσο πολύ έχει ανάγκη o Eλληνικός Στρατός αφού εμείς λέμε «όχι στην λογική παροχής υλικού 20 ετών, κάποιων τεθωρακισμένων ».

Δηλαδή τα ΤΟΜΠ Μ-113 τα οποία χρησιμοποιούν στο Πεζικό και είναι τουλάχιστον 55 ετών, είναι καλύτερα;

Με αυτήν την λογική τότε γιατί πήραμε τα μεταχειρισμένα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης  OH-58D Kiowa Warrior; Αυτά μήπως ήταν νεώτερα;

Όχι, πολύ απλά οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να δώσουν ούτε ένα οπλικό σύστημα δωρεάν ή δεν δεσμεύτηκαν τουλάχιστον να το κάνουν οπότε ξεκίνησε η «βολική» θεωρία της «μεταφοράς τεχνογνωσίας και δημιουργίας υποδομών που θα επιτρέψουν να χειριστούμε προηγμένα οπλικά συστήματα (τα οποία προφανώς ήδη διαθέτουμε)».

Άρα ότι οπλικό σύστημα διατεθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο μέλλον θα είναι προφανώς καινούριο και επί πληρωμή, στο μεταξύ θα καλύψουν τις «τρύπες» με «καλύτερη χρήση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων». 

Δεν πρόκειται να μας παραχωρηθεί δωρεάν ούτε ξιφολόγχη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Bradley ζητήθηκαν από τις ΗΠΑ προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά βιώσιμες οι Ταξιαρχίες των LEO2HEL που λόγω απουσίας σύγχρονων ΤΟΜΑ θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες επιχειρώντας με τα "αρχαία κονσερβοκούτια" Μ113Α1/Α2/Α3.

Μάλιστα η πρώτη δοκιμή κοινής επιχειρησιακής δράσης τους έγινε στην πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας SABER GUARDIAN-17 στην Βουλγαρία που έγινε τον Ιούνιο του 2019 όπου συμμετείχε η Ελλάδα με πέντε άρματα μάχης Leopard-2HEL που συνοδεύθηκαν από M2A3 Bradley

Ήταν η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μετέβησαν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 21 χρόνια.

Στην άσκηση τα αμερικανικά Μ2Α3 Bradley τοποθετήθηκαν οργανικά στους μηχανοκίνητους σχηματισμούς των LEΟ2HEL και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

Πρώτη φορά τα ελληνικά άρματα μάχης είχαν κάλυψη σε ακτίνα 3,5+ χλμ., όση και η ακτίνα των Ι.ΤOW-2 από αντιαρματικές φωλεές και συγκεντρώσεις πεζικού και έδειξαν τι μπορούν να κάνουν.

Με τα Μ113 τα LEΟ2HEL χάνουν περίπου το 50% της επιχειρησιακής δυνατότητά τους αφού αναγκάζονται να προφυλαχθούν και να μην επιχειρούν σύμφωνα με το δόγμα δράσης τους.

Άλλωστε τα άρματα μάχης κερδίζουν την μάχη, αλλά τα ΤΟΜΑ κερδίζουν σήμερα τους πολέμους.

Αν δεν υπάρχουν ΤΟΜΑ να στηρίξουν τα άρματα, να εξοντώσουν τις φωλεές αντιαρματικών όπλων και να "κατοχυρώσουν" το έδαφος το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικά αρνητικό για τα άρματα, όπως έχει συμβεί και συμβαίνει σε όλους του πολέμους.

Να πούμε ότι όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου επειδή αφορά άδεια για ξένα στρατεύματα θα είναι διευρυμένη και θα γίνει βάσει του άρθρου 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Το σχετικό συνταγματικό άρθρο ορίζει ότι «χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».

Αυτό σημαίνει ότι για το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, καθώς απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Το ότι θα υπερψηφιστεί είναι σίγουρο. Επικερδής συμφωνία πάντως με βάση τα ανταλλάγματα που δεν πήραμε δεν την λες.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top