0
Ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Χάρης Βλάδος μίλησε στον Γιώργο Τράγκα για το πως βλέπει να ξετυλίγεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. 


Ο καθηγητής εξήγησε ότι τα Οικονομικά δεν είναι μια ευχάριστη επιστήμη με την έννοια ότι ένας οικονομολόγος δεν περιμένει θαύματα ποτέ. Δεν προκειται με ένα μαγικό τρόπο η οικονομία μας να γίνει ξαφνικά παγκόσμια πρωταθλήτρια. Από την άλλη, φαίνεται όντως ότι ξεφεύγουμε από μια παγίδα στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια, με αποκορύφωμα την πρωτη περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. 

Ο κ. καθηγητής ανέφερε ότι το υπερπλεόνασμα 3,5% που πρέπει να πιάσει η Ελλάδα μέχρι το 2022 είναι όσα χρειάζονται για να καλύπτουμε τα τοκοχρεολύσια μας. Δηλαδή όσα έχουμε δανειστεί τόσα χρόνια να μπορούμε να τα εξυπηρετούμε. Είμαστε σε μια πορεία ανάκαμψης κι αυτό αποτυπώνεται στα επιτόκια που έχουν τα ομόλογα μας. Σύμφωνα με τον κ. Βλάδο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει ποτέ παράδεισος αλλά έτσι κι αλλιώς ζούμε σε ένα κόσμο στενότητας και τίποτα δεν είναι δωρεάν.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του κ .Τράγκα, ότι οι Ευρωπαίοι αλληλέγγυοι μας παίρνουν την ασφάλεια, ο Χ. Βλάδος τόνισε πως δεν υπάρχει αλληλεγγύη αφού πολλοί βλέπουν σαν τον δαίμονα την ενοποίηση της Ευρωπης, την ομοσπονδοποίηση η οποία θα εδινε την βάση για μια κοινή άμυνα. «Αν θέλεις να έχεις κοινή άμυνα/ασφάλεια αποφασίζεις να ‘εκχωρήσεις’ ένα μέρος της ανεξαρτησίας σου», είπε χαρακτηριστικά. 

«Από την στιγμή που θέλεις να έχεις το δικό σου καπέλο και το δικό σου βιολί, όποτε ζητάς να έχεις κοινή άμυνα, πρέπει και να μην έχεις πρόβλημα να πέσει ο Γερμανός αλεξιπτωτιστής», πρόσθεσε κ. Βλάδος. Ο καθηγητής διαφώνησε με αυτό που επαναλαμβάνει συνέχεια ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, ότι ουσιαστικά η Ελλάδα εδώ και χρόνια βρίσκεται υπό νέα γερμανική κατοχή, λέγοντας ότι δεν γίνεται μόνο ό,τι θέλει η Μέρκελ, αλλά και ό,τι θέλει ο Μακρόν, ο Δανός, ο Ολλανδός, ο Πορτογάλος κ.α. Ένας από τους λόγους που περιήλθαμε στην κρίση, εξηγησε ο Χάρης Βλάδος οφείλεται στο ότι για πολλά χρόνια οι Έλληνες μάσησαν παραμύθια.

Επιστρέφοντας στο θέμα της οικονομίας, ο κ. Βλάδος είπε ότι από το 2006 είχε γράψει στα βιβλία του ότι αν δεν γίνονταν δραστικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η ελληνική οικονομία δεν θα αποκτούσε ποτέ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Τέλος, ο καθηγητής αυτοπροσδιορίστηκε ως φιλελεύθερος που δέχεται όμως την μεταρρυθμιστική παρέμβαση του κράτους. “Ο σύγχρονος φιλελευθερισμός θέλει ένα κράτος να θέτει όρια, δεν είναι ζούγκλα η οικονομία” κατέληξε ο Χ. Βλάδος. 

Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές και δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα. Ωστόσο ο καθηγητής συμφώνησε απόλυτα με τους Ευρωπαίους πως πρέπει να γίνουν ταχύτεροι οι πλειστηριασμοί. Για τους χαμηλούς μισθούς των 400 ευρώ, ο κ. Βλάδος είπε πως αυτό εξαρτάται από τον βαθμό ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Οι καλοί μισθοί έρχονται μονάχα όταν οι επιχειρήσεις ειναι κερδοφόρες.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top