0
Μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας θα προσπαθήσει να εκτελέσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. 


Ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση της θητείας της και προχωρά σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή 

Η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού απειλεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη γι’ αυτό και οι αλλαγές στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής κρίθηκαν μονόδρομος. Το σκεπτικό που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές: Από την μία θα πρέπει να υπάρξει ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα μας και από την άλλη θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Πώς μπορεί αυτή η ταλάντωση να ισορροπήσει; Ο γρίφος μόνο εύκολος δεν είναι σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών να καταγράφονται σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο πρωθυπουργός ανασυντάσσει τις δυνάμεις και δηλώνει, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, έτοιμος να εφαρμόσει στην πράξη το τρίπτυχο «Ρεαλισμός, αποτελεσματικότητα, ανθρωπισμός». Αυτή ήταν άλλωστε και η εντολή την οποία έδωσε ο ίδιος στους 13 περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει μία απόφαση η οποία έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα: Η κυβέρνηση θα δώσει μέρος του υπερπλεονάσματος στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Κάποιοι ήδη μιλούν για ποσό της τάξης των 30-50 εκατομμυρίων ευρώ, εκτίμηση που μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστεί πρόωρη.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα χρήματα αυτά θα πάνε σε προσλήψεις και σε έργα υποδομών στις περιοχές που θα «σηκώσουν» το βάρος ως ένα από τα αντισταθμιστικά οφέλη που σκοπεύει να κατευθύνει η κυβέρνηση προς τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως πληροφορείται το liberal.gr, στόχος είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα να είναι έτοιμα μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Τα κλειστά αυτά κέντρα θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο και Λέσβο) και σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Λέρο και Κω). Στον σχεδιασμό τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν περιλαμβάνεται η Κρήτη ούτε και η κατασκευή κέντρων σε αραιοκατοικημένα νησιά.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με το κέντρο στη Μόρια το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο hot spot της χώρας. Η κατάληξή του προφανώς και έχει να κάνει με το πότε θα είναι έτοιμα τα υπόλοιπα κλειστά κέντρα ώστε να αποφασιστεί το τί τελικώς θα γίνει με το συγκεκριμένο.

Είναι ξεκάθαρο ακόμα και ο σχεδιασμός που ανακοινώνεται το πρωί της Τετάρτης θα υπόκειται και σε νέες προσαρμογές αναλόγως του πως θα εξελίσσονται τα πράγματα με τις ροές. Το μεταναστευτικό άλλωστε είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα αλλά κυρίως από τη γειτονική μας Τουρκία.

ΠΗΓΗ: liberal.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top