Διχασμένη είναι η κυβέρνηση, αλλά και η στρατιωτική ηγεσία στο εσωτερικό της σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των τουρκικών επιθετικών κινήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός ο διχασμός έχει περάσει και στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς να μιλούν για «Εθνική ανάγκη απάντησης ακόμα και με τα όπλα στις τουρκικές κινήσεις που ακυρώνουν de facto την ελληνική κυριαρχία» και άλλους να είναι πιο «δειλοί» και διστακτικοί ή πιο «προσεκτικοί».
Γιατί ανησυχούν από τα αποτελέσματα ένα crash test στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά από δεκαπέντε χρόνια εξοπλιστικής απραξίας (τελευταία μείζονα προμήθεια η παραγγελία των 30 F-16 Adv. το 2005), αλλά και μισθολογικής απαξίωσης των στελεχών που έχει πλήξει το ηθικό τους σε μεγάλο βαθμό, αφού έχει πλήξει τις ζωές των ιδίων και των οικογενειών τους επίσης σε μεγάλο βαθμό.
Το πλέον χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αυτού του «διχασμού» είναι η εντολή ενεργοποίησης ενός άκρως απόρρητου σχεδίου επιστράτευσης και προσβολής στρατηγικών σημείων στα εσωτερικό της Τουρκίας που δόθηκε εν μέσω της άσκησης «Παρμενίων 2019» και η... ακύρωση αυτής της εντολής, μετά από διαρροή της σε ξένη δύναμη, η οποία έκανε ότι μπορούσε για να ακυρωθεί η σχετική δοκιμή.
Πρόκειται για το άκρως απόρρητο «Σχέδιο Ε» το οποίο προβλέπει ταχεία μυστική επιστράτευση και πρώτο κτύπημα στη Τουρκία (με την προϋπόθεση την ύπαρξη βάσιμης εκτίμησης περί επικείμενης τουρκικής επίθεσης).
Η διαταγή δόθηκε από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή, την 1η Οκτωβρίου, τα ξημερώματα.
Για το περιεχόμενό της ενημερώθηκε πρεσβεία ξένης δύναμης, ενώ σε δεύτερο χρόνο ενημερώθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μάλιστα βρίσκονταν στην Κύπρο μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.
Ο τελευταίος όταν ερωτήθηκε για το αν πρέπει να γίνει η άσκηση δεν ήταν θετικός, ίσως γιατί εκτίμησε ότι θα στέλνονταν λάθος μήνυμα στην Αγκυρα την ώρα που τα «νεύρα» στην περιοχή ήταν «τεντωμένα» λόγω της επικείμενης τουρκικής εισβολής στην Συρία.
Για το θέμα ενημερώθηκε και το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι κατ'ανάγκη από ελληνική πλευρά. Και ο ίδιος δεν συμφωνούσε με την ενεργοποίηση του «Σχεδίου Ε», έστω στο πλαίσιο της άσκησης.
Λέγεται ότι ο Αρχηγός του Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, δεν εξέλαβε αρνητικά, ούτε είχε δισταγμό στην εκτέλεση της διαταγής.
Γενικά η περίπτωση του Ν.Τσούνη είναι αυτή του στρατιώτη που ξέρει ότι θα πεθάνει, αλλά δεν διστάζει να το κάνει.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις, δείχνουν ότι δεν υπάρχει ομοιογενής αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Βέβαια, αρκετοί λένε, ότι δεν έπρεπε ο Α.Στεφανής να ενεργοποιήσει το «Σχέδιο Ε», χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της προϊστάμενης πολιτικής ηγεσίας και ίσως δεν έχουν άδικο
Δεν είναι λίγοι οι ανώτερου βαθμού αξιωματικοί και των τριών Κλάδων που θεωρούν ότι κάθε ημέρα που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες της νίκης και ότι αν κάτι πρέπει να γίνει με τη Τουρκία πρέπει να γίνει, τώρα.
Υπάρχουν και άλλοι, που θεωρούν ότι η χώρα θα εισερχόταν σε μεγάλες περιπέτειες είτε επικρατούσαμε στο πρώτο κτύπημα, είτε δεν πετύχαινε τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του.
Το μόνο που θα πούμε είναι ότι η αδυναμία συναντίληψης φέρνει στο μυαλό την Κύπρο και την νύχτα των Ιμίων. Με τα γνωστά αποτελέσματα...
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.