0
Όταν στις αρχές του μήνα ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκαν τυχαία σε μια παράσταση στο Ηρώδειο, όπου καταγράφηκε μια από τις πιο ψυχρές χειραψίες μεταξύ πολιτικών ανδρών στα χρονικά της πολιτικής ιστορίας της χώρας. 



Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά είναι αποκαλυπτικότατες για τη σχέση των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όλος χαμόγελο, προσέτρεξε να χαιρετήσει τον Κώστα Καραμανλή και εκείνος έδωσε με εμφανή ψυχρότητα το χέρι του, ενώ δεν μπήκε καν στον κόπο να σηκωθεί από τη θέση του. Το δε παγερό βλέμμα του ήταν ενδεικτικό της… ενόχλησής του και των αισθημάτων του για την… ανεπιθύμητη αυτή συνάντηση!


Το στιγμιότυπο αυτό αποτελεί πράγματι μία από εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες το ρητό «μια εικόνα χίλιες λέξεις» βρίσκει τη δικαίωσή του. Για τους γνώστες της κατάστασης, στο μυαλό του κ. Καραμανλή ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραμένει πολιτικός αντίπαλος και οι μεταξύ τους λογαριασμοί από την περίοδο 2004-2009 είναι ακόμη ανοιχτοί.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται ξανά στα έδρανα της Βουλής έπειτα από σχεδόν μία πενταετία αποτελεί επαρκή λόγο για τον οποίο θα μπορούσαμε να δούμε ξανά μια κοινοβουλευτική μονομαχία των δύο ηγετών! Δεν πρόκειται για υπερβολή ή σχήμα λόγου.

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Οι πληροφορίες από την πλατεία Μαβίλη δεν αποκλείουν στο προσεχές διάστημα ο κ. Καραμανλής να κάνει παρέμβαση στη Βουλή και ως έναν από τους λόγους που αναφέρει το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού είναι η περίπτωση κατά την οποία ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να σηκώσει το γάντι, αν προκληθεί από τον κ. Παπανδρέου.

Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή επισημαίνουν, μάλιστα, τις συνεχείς αναφορές της Φώφης Γεννηματά και των άλλων στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. στην «πενταετία Καραμανλή» και έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τη ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να διαπιστώσουν τη σκοπιμότητα αυτής της «εμμονής» του κόμματος της κυρίας Γεννηματά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» σε κάθε περίπτωση και ασχέτως του αν θα γίνουμε μάρτυρες μιας τέτοιας κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης τους επόμενους μήνες, η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει ότι έπειτα από μία δεκαετία σιωπής ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δείχνει έτοιμος να αναβαθμίσει και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τις δημόσιες παρεμβάσεις του, τις οποίες εγκαινίασε το περασμένο καλοκαίρι, όταν μίλησε για πρώτη φορά στην προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.

Δεν μπορεί δε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόθεσή του εκδηλώνεται τη στιγμή που πλησιάζουμε προς την προεδρική εκλογή. Σε αυτό πρέπει κανείς να προσθέσει ότι ο κ. Καραμανλής έχει ήδη προγραμματισμένες δύο παρεμβάσεις με ιδιαίτερο συμβολισμό.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η μία, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», θα γίνει παραμονές της εθνικής επετείου, στις 27 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Καραμανλής είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το «παρών» θα δώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η παρέμβαση αυτή του κ. Καραμανλή αναμένεται να έχει είτε άμεσα είτε έμμεσα μηνύματα για τα εθνικά ζητήματα (ελληνοτουρκικά και πορεία των δυτικών Βαλκανίων στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών) και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Επόμενος σταθμός για τον κ. Καραμανλή είναι η βρετανική πρωτεύουσα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο με θέμα «Ο κόσμος που αλλάζει» στις 6 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα της τριήμερης διοργάνωσης. Το συνέδριο διεξάγεται με αφορμή τα 35 χρόνια από την ίδρυση του κέντρου ναυτιλίας, εμπορίου και οικονομικών από τον Κώστα Γραμμένο στο City του Λονδίνου.

Μάλιστα, στη λίστα των ομιλητών συμπεριλαμβάνονται διεθνούς φήμης καθηγητές, πολιτικοί, διπλωμάτες και στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών και μεγάλων επενδυτικών funds. Η παρέμβαση του κ. Καραμανλή αναμένεται να εστιάσει στη διακυβέρνηση των σύγχρονων δημοκρατιών, αλλά και στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες του σύγχρονου κόσμου.

Πληροφορίες θέλουν τον κ. Καραμανλή να έχει δεχτεί προτάσεις και από αμερικανικά πανεπιστήμια, ωστόσο από το περιβάλλον του σημειώνουν ότι ενδέχεται στις αρχές του 2020 ο κ. Καραμανλής να κάνει μία ομιλία, πιθανότατα στο πανεπιστήμιο Tufts.

ΈΧΕΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

Το ερώτημα που από πολλούς τίθεται είναι αν η αυξημένη κινητικότητα σε επίπεδο δημόσιων εμφανίσεων και ομιλιών-παρεμβάσεων από την πλευρά του κ. Καραμανλή αποτελεί απάντηση στη φημολογία που διατηρούν συγκεκριμένα κέντρα περί αποστράτευσής του ή είναι εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αυτό, πάντως, που παρατηρούν πολλοί είναι ότι οι παρεμβάσεις του κ. Καραμανλή στο εσωτερικό της χώρας έχουν ως βάση εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε στην προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2019, παρουσιάζοντας μάλιστα και τους υποψήφιους βουλευτές της Α΄ και της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας.

Υπό την έννοια αυτή, ο συμβολισμός των δημόσιων εμφανίσεων του κ. Καραμανλή καθιστά σαφές ότι τα περί αποστράτευσης δεν έχουν κάποια βάση, καθώς οι παρεμβάσεις του κ. Καραμανλή γίνονται στην περιφέρεια στην οποία εκλέγεται βουλευτής, ενώ το περιεχόμενο των παρεμβάσεων του κ. Καραμανλή ως πρώην πρωθυπουργού επίσης ξεπερνούν το παραταξιακό πλαίσιο.

Όλα, λοιπόν, συγκλίνουν στην ύπαρξη πραγματικού ενδιαφέροντος εκ μέρους του κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ασχέτως του γεγονότος ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του ή να εμπλακεί άμεσα στις διεργασίες…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top