0
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε, απαντώντας στις δηλώσεις Τόμσεν, ότι «δεν θα μειωθούν το αφορολόγητο, ούτε οι συντάξεις».


Ξεκαθάρισε ότι όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις χαμηλότερες από όσα δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ, θα πάρουν τη διόρθωση που τους αναλογεί από τις 4 Οκτωβρίου και μετά. Είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και προσέθεσε πως εάν πρόκειται για αναδρομικά δεκαμήνου τότε θα δοθούν τμηματικά. Σε περίπτωση που αφορά σοβαρά μεγαλύτερα ποσά η κυβέρνηση θα αποφασίσει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας , όπως ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι το νέο ασφαλιστικό -που στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί έως τα τέλη του 2019- είναι συνδεδεμένο με τις αποφάσεις του ΣτΕ για να διορθωθεί το «έκτρωμα Κατρούγκαλου», όπως χαρακτήρισε το σχετικό νόμο, ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για τις αυξημένες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και τη χαμηλή ανταποδοτικότητα. Υπογράμμισε ακόμη ότι το κόστος μετάβασης για το νέο σύστημα για τις επικουρικές θα είναι χαμηλό εφόσον ισχύσει για νέους ασφαλισμένους, και σε κάθε περίπτωση θα είναι εγγυημένο από το κράτος. 

Είπε ότι σχετικά με την απόδοση των κεφαλαίων θα υπάρχει πλαίσιο με κανόνες για το πού θα επενδύονται οι εισφορές με βάση τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές και υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος ενώ αναφέρθηκε στο σκανδιναβικό μοντέλο.

Όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα που θα προκύψει από τα πλεονάσματα ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πού θα δοθεί, σημειώνοντας ότι όλα θα κριθούν στα τέλη Νοεμβρίου όταν θα είναι ξεκάθαρη η πορεία των εσόδων.

Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είπε ότι θα καταβληθεί έως τα τέλη του έτους για να μην παρατηρείται ο «τραγέλαφος των προηγούμενων ετών καθώς καταβαλλόταν μετά το τέλος της περιόδου». Πάντως, είπε πως δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση εάν θα αυξηθεί η επιδότηση της τιμής ανά λίτρο ή θα αλλάξουν κριτήρια για συγκεκριμένες ζώνες.

«Δεν καλούμε κανένα οικονομικό μετανάστη να έλθει στη χώρα»

«Δεν καλούμε κανένα οικονομικό μετανάστη να έλθει στη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι όσοι «επενδύσουν» χρήματα για να μεταφερθούν από διακινητές θα τα χάσουν γιατί θα επιστρέψουν πίσω.
Έως τα τέλη του 2020 θα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία 10.000 που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, είπε μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, σημειώνοντας ότι στα 4 προηγούμενα χρόνια έγιναν μόλις 1.800 επιστροφές. Για τα ασυνόδευτα είπε πως υπάρχει πρόταση προς τις χώρες της ΕΕ να ανακατανεμηθούν αλλά μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μόλις δυο χώρες, εκ των οποίων ανέφερε την Ιρλανδία.

Όσοι έχουν προφίλ πρόσφυγα, τόνισε, θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους, ενώ οι οικονομικοί μετανάστες θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές και προαναχωρησιακά κέντρα.

Απαντώντας στην κριτική για αστυνομοκρατία σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για το άσυλο που δόθηκε προς διαβούλευση είπε ότι ασκείται από εκείνους που είχαν το δόγμα του «ξέφραγου αμπελιού» για «να δείξουν δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο αλλά έδειξαν σε όλο τον κόσμο το πρόσωπο της Μόριας».

Επιμένει ο Τόμσεν στις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου

Επιμένει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης στην Ελλάδα, μέσω της μείωσης του αφορολογήτου, καθώς και στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, την οποία χαρακτηρίζει από τις υψηλότερες στην ΕΕ!

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο Τόμσεν ανέφερε πως η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση ως προς την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της, καθώς έχει χαμηλή παραγωγικότητα και δέχεται πιέσεις από το δημογραφικό.

«Η βασική πρόκληση είναι η Ελλάδα να κινηθεί πιο κοντά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ως προς την παραγωγικότητα», είπε και προσέθεσε πως η ελληνική οικονομία πρέπει να ανοίξει και να υπάρξει πρόσθετη απελευθέρωση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο σημείο αυτό ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ τόνισε πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα εφαρμόστηκε μερικώς κατά τα χρόνια των ελληνικών προγραμμάτων. Αναγνώρισε δε πως η Ελλάδα επέτυχε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία όπως είπε δεν έγινε με φιλικό τρόπο, καθώς βασίστηκε σε περικοπή λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως για να πετύχει η Ελλάδα βιώσιμη ανάπτυξη με φιλικά δημοσιονομικό τρόπο πρέπει να προχωρήσει στις περικοπές των συντάξεων της που είναι ακόμη υψηλές και πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση της.

«Υπό αυτή την οπτική είμαστε απογοητευμένοι για το ότι οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ανεστράφησαν μετά τη λήξη του προγράμματος», είπε σχετικά.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top