Απρόβλεπτες εξελίξεις όσον αφορά την ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών φέρνουν οι εκλογές που ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ στα γειτονικά Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.
Εάν στις εκλογές νικήσει ο Ζάεφ, έχει υποσχεθεί ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, προηγείται το εθνικιστικό κόμμα VMRO που έχει ταχθεί πολέμιος της Συμφωνίας. Είναι βέβαιο, πως αν εκλεγεί το VMRO θα ακολουθήσει το μονοπάτι του εθνικισμού που υπαγορεύει την παραβίαση της Συμφωνίας σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως βιβλία, εμπορικά σήματα, μετονομασίες κτιρίων και πόλεων. Επίσης, στο εσωτερικό της χώρας θα συνεχίσουν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, καθώς, η Συμφωνία προβλέπει ότι η αλλαγή ονόματος σε όλα τα νέα επίσημα έγγραφα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε.
Η ελληνική αντίδραση
Η Ελλάδα, όπως είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, μπορεί να παρέμβει στην περίπτωση παραβιάσεων των όρων από τους Σκοπιανούς: «Εάν παραβιαστεί η συμφωνία, είναι λόγος καταγγελίας της συμφωνίας και άρα, τότε παύει να ισχύει», σημείωσε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης.
Πράγματι, η Ελλάδα μπορεί να αντιδράσει προσφεύγοντας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το άρθρο 19. Σε αυτή όμως την περίπτωση, η διαδικασία είναι χρονοβόρα: Ο Μάθιου Νίμιτς θα κληθεί εκ νέου να λύσει ένα ζήτημα που του πήρε 30 χρόνια για να οδηγήσει στην Συμφωνία των Πρεσπών.
«Το πιθανότερο να συμβεί είναι ένας απίστευτος «ψευτοπόλεμος» για την εφαρμογή της συμφωνίας, να αναβιώσει ο εθνικισμός και τέλος να ξαναδούμε Τραμπ και Πούτιν να διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή στο δελτίο ειδήσεων του Star.
Διπλωματική γλώσσα από το ΥΠΕΞ
Πάντως, στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κρατούν χαμηλούς τόνους. Με προσεκτικά διατυπωμένη διπλωματικά γλώσσα, παίρνοντας θέση στις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, το υπουργείο στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και καθιστά σαφές πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, «τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους».
Ειδικότερα με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.