Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απέστειλαν 37 ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Πρόκειται για στελέχη που αποστρατεύτηκαν στις έκτακτες και κομματικές -όπως χαρακτηρίστηκαν- κρίσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να τους επανακρίνει και ουσιαστικά να τους επαναφέρει στο Σώμα.
Ανάμεσα σε εκείνους που υπογράφουν την επιστολή, που φέρνει στο φως η «Καθημερινή» είναι ο πρώην επικεφαλής της ΓΑΔΑ Αντιστράτηγος Χρήστος Παπαζαφειρης, ο αναπληρωτής ΓΑΔΑ υποστράτηγος Δήμος Λασπιας, ο διοικητής της Κρατικής Ασφάλειας ταξίαρχος Αθανάσιος Πράπας κ.α..
Στην επιστολή τους οι πρόσφατα αποστρατευθέντες αξιωματικοί της παραθέτουν ένα σύντομο ιστορικό των γεγονότων που είχαν ως κατάληξη την αποστρατεία τους, ξεκινώντας από την ανάδειξη στην αρχηγία του Σώματος του Αριστείδη Ανδρικόπουλου, μετά την παραίτηση του προκατόχου του Κωνσταντίνου Τσουβαλα στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Όπως επισημαίνουν, με απόφαση του κ. Ανδρικόπουλου και τη σύμφωνη γνώμη της πρώην υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, υπεγράφη τον Οκτώβριο Προεδρικό Διάταγμα που έδινε τη δυνατότητα διενέργειας έκτακτων κρίσεων στο Σώμα.
Στην επιστολή, οι υπογράφοντες αξιωματικοί παραθέτουν αυτούσια ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η Νέα Δημοκρατία, στην οποία κατήγγειλε ότι «η αποχωρούσα κυβέρνηση δρομολογεί, ως φαίνεται, έκτακτες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία με σκοπό να αλώσει κομματικά και τη Δημόσια Τάξη».
Υπενθυμίζουν την παρουσία του κ. Ανδρικόπουλου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλουν ότι «αποτελεί μη χρηστή διοίκηση και καταχρηστική άσκηση διακριτικής ευχέρειας το να διενεργούνται έκτακτες κρίσεις δύο μήνες πριν τις τακτικές κρίσεις και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί η ετήσια υπηρεσιακή αξιολόγηση των κρινόμενων».
Κλείνοντας ζητούν από τον Πρωθυπουργό να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου επανακρίνοντας τους και «επαναφέροντας τα πράγματα στην κατάσταση πριν μεσολαβήσει η παράνομη ενέργεια, δηλαδή να θεωρηθούν οι εν λόγω πράξεις ως μη γενόμενες».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
Προς
1. τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Κυριάκο
2. τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη
3. τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα αντεγκληματικής πολιτικής κο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο
Κε Πρωθυπουργέ,
Η παρούσα επιστολή υπογράφεται από τριάντα επτά (37) αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, άπαντες αποστρατευθέντες κατά τις έκτακτες κρίσεις που διενεργήθηκαν την 01-11-2018, κατ΄ εφαρμογή του Π.Δ. 98/2018 και ήδη προσφεύγοντες για την ακύρωσή του ενώπιον του ΣτΕ.
Στη συνέχεια παρατίθεται σύντομο ιστορικό προς ενημέρωσή σας.
1. Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, την 03 και 05-08-2018 παραιτήθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Τους διαδέχθηκαν στα ανάλογα αξιώματα η κα Όλγα Γεροβασίλη και ο Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, μέχρι πρότινος υπαρχηγός του σώματος.
2. Ο τελευταίος φέρεται από την πρώτη στιγμή να είχε εκφράσει σε ευρύ κύκλο συνομιλητών του τη βούλησή του να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και προς τούτο δεν προέβαινε στην αναπλήρωση της κενής θέσης του υπαρχηγού που δημιουργήθηκε, βάσει διαδικασιών που προέβλεπε η υφιστάμενη νομοθεσία και ειδικότερα αυτή του άρθρου 36 παρ. 2 του ν. 4249/2014 όπου ορίζεται ότι ο Υπαρχηγός είναι ο αρχαιότερος Αντιστράτηγος μετά τον Αρχηγό.
3. Ήδη, είχε αρχίσει το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις γύρω από το ενδεχόμενο διενέργειας ή μη έκτακτων κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία. Μάλιστα φέρεται ότι η νέα υπουργός ύστερα από περιστατικά, όπως οι καταδρομικές επιθέσεις στην πρεσβεία του Ιράν και το Α.Τ. Ομόνοιας δεχόταν εισηγήσεις ή ακόμα και πιέσεις από τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ανοίξει τον δρόμο των έκτακτων κρίσεων, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο σχήμα «δεν τραβάει».
4. Έτσι, τη Δευτέρα 22-10-2018, συνέταξε και υπέβαλε προς νομοπαρασκευαστική επεξεργασία ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση επιλογής νέου αρχηγού στην Ελληνική Αστυνομία, μπορεί να διενεργούνται έκτακτες κρίσεις σε ανώτατους αξιωματικούς και αστυνομικούς διευθυντές γενικών καθηκόντων.
5. Την ίδια στιγμή, το θέμα προκαλούσε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και στην υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα.
6. Στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., μεταξύ των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, ήταν διάχυτος ο προβληματισμός «γιατί κόπτονται να κάνουν τώρα έκτακτες κρίσεις όταν οι τακτικές είναι προγραμματισμένες να γίνουν σε δύο μήνες» και η πεποίθηση ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν η κατά το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση στελεχών που αποτελούσαν επιλογές της προηγούμενης διοίκησης και η αντικατάστασή τους από αξιωματικούς που, σύμφωνα με μια εκδοχή, θα βρίσκονται εγγύτερα στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
7. Σοβαρές ενστάσεις εξέφρασαν τα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Αξιωματικών εγείροντας ακόμα και νομικής φύσης ζητήματα, αναφορικά με τη διαδικασία των έκτακτων κρίσεων. Ένα από τα βασικά επιχειρήματά τους είναι ότι το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την πλήρωση κενών θέσεων στο οργανόγραμμα.
8. Για το θέμα η τότε αξιωματική αντιπολίτευση προέβη σε ανακοίνωση, η οποία παρατίθεται αναλυτικά:
«Η αποχωρούσα κυβέρνηση δρομολογεί, ως φαίνεται, έκτακτες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία με σκοπό να αλώσει κομματικά και τη Δημόσια Τάξη. Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί εν κρυπτώ και Προεδρικό Διάταγμα για να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ γνωρίζει ότι ούτως ή άλλως θα γίνουν τακτικές τον Ιανουάριο του 2019. Για τις μεθοδεύσεις η ηγεσία της ΠΟΑΞΙΑ ζήτησε και είχε συνάντηση με τους αντιπροέδρους της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη. Οι αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους της ΠΟΑΞΙΑ ότι η επόμενη κυβέρνηση θα δώσει στην Αστυνομία όλες τις δυνατότητες για να επιτελέσει την αποστολή της. Κατέστησαν παράλληλα σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει από τη θέση της προκειμένου η ηγεσία της Αστυνομίας να μην καταστεί παράρτημα της Κουμουνδούρου. Σε κάθε δε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις κρίσεις και τις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
9. Στο ενδιάμεσο υπήρξαν δημοσιεύματα ότι «ο κ. Ανδρικόπουλος είχε συντάξει λίστα 22 ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ (σσ.: επί συνόλου 91 του αστυνομικού σώματος, δηλαδή πέντε αντιστρατήγων , 20 υποστρατήγων και 66 ταξιάρχων) που επιθυμεί να αποχωρήσουν από την ΕΛ.ΑΣ, η οποία λίστα παραδόθηκε στην υπουργό Ολγα Γεροβασίλη προς υλοποίηση».
10. Την 30-10-2018 εκδόθηκε το Π.Δ. υπ΄αριθ. 98/2018, ΦΕΚ 184 Α/30-10-2018 »Έκτακτες κρίσεις αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας», σύμφωνα με το οποίο μπορεί να διενεργούνται έκτακτες κρίσεις, με τη λήψη της σχετικής απόφασης μέσα σε ένα μήνα από την επιλογή του Αρχηγού και πάντως όχι το μήνα Δεκέμβριο.
11. Την 01-11-2018 συνεδρίασαν τα παρακάτω Συμβούλια Κρίσεων:
α) το Συμβούλιο Κρίσης Αντιστράτηγων Αστυνομίας έκρινε διατηρητέους και τους τέσσερις (4) Αντιστρατήγους του Σώματος.
β) το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, εκ των είκοσι (20) Υποστρατήγων του Σώματος, προήγαγε έναν (1) στο βαθμό του Αντιστράτηγου, διατήρησε δεκαπέντε (15) στον αυτό βαθμό και έκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους τέσσερις (4), εκ των οποίων τρεις (3) εξ ημών. Μάλιστα, δύο (2) εκ των αποστρατευθέντων καίτοι είχαν προαχθεί στις τακτικές κρίσεις του Ιανουαρίου 2018 (στο βαθμό του υποστράτηγου), κρίθηκαν μη προακτέοι κατά τις έκτακτες κρίσεις του Νοεμβρίου 2018, και μάλιστα όχι παρασυρόμενοι από προαγωγή νεοτέρου τους.
γ) το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, εκ των εξήντα έξι (66) Ταξιαρχών του Σώματος, προήγαγε πέντε (5) στο βαθμό του Υποστράτηγου, διατήρησε σαράντα τέσσερις (44) στον αυτό βαθμό και έκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους δεκαεπτά (17), εκ των οποίων δώδεκα (12) εξ ημών. Σημειώνεται ότι έξι (6) εκ των αποστρατευθέντων καίτοι είχαν προαχθεί στις τακτικές κρίσεις του Ιανουαρίου 2018 (στο βαθμό του ταξίαρχου), κρίθηκαν μη προακτέοι κατά τις έκτακτες κρίσεις του Νοεμβρίου 2018.
δ) το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, προήγαγε είκοσι ένα (21) Αστυνομικούς Διευθυντές στο βαθμό του Ταξίαρχου και έκρινε ως ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους είκοσι επτά (27), εκ των οποίων είκοσι δύο (22) εξ ημών.
12. Κατόπιν τούτων κατατέθηκαν εμπροθέσμως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δύο (ξεχωριστές) αιτήσεις ακύρωσης του Π.Δ. 98/2018, δυνάμει του οποίου διενεργήθηκαν οι έκτακτες κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πρώτη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α) και η δεύτερη από αποστρατευθέντες (πρόωρα, άδικα και παράνομα) αξιωματικούς, οι οποίοι υπογράφουν την παρούσα.
13. Κατά τη διάρκεια όμως της προεκλογικής περιόδου Μαίου 2019, για την ανάδειξη εκπροσώπων για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση, εκπλαγήκαμε δυσάρεστα καθόσον παρατηρήθηκε η συστηματική συμμετοχή του ήδη παραιτηθέντος Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Ανδρικόπουλου Αριστείδη σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του απελθόντος Κόμματος, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την υποχρέωσή του σε «πολιτική ουδετερότητας». Ειδικότερα, γνωρίζεται ότι το αστυνομικό προσωπικό υπόκειται σε περιορισμό έκφρασης των πολιτικών του πεποιθήσεων και απόλαυσης των πολιτικών του δικαιωμάτων, καθόσον «Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ πολιτικών κομμάτων … στα όργανα των σωμάτων ασφαλείας …» (άρθρο 29 παρ. 3 Συντ.) και οι «αξιωματικοί …. των σωμάτων ασφαλείας» υπάγονται σε δυσμενή εκλογική ρύθμιση και εκλογικά κωλύματα (άρθρο 56 παρ. 1 και παρ. 3 Συντ.).
Η ως άνω επιδεικνυόμενη συμπεριφορά, η οποία δημοσιεύθηκε και τέθηκε σε ευρεία κριτική, έγκειται εκτός των καθηκόντων του και προσβάλλει το κύρος της θέσεώς του και του αστυνομικού θεσμού. Περαιτέρω, ούτε επιχειρησιακά μπορεί να δικαιολογηθεί, καθόσον κανένας επιχειρησιακός κανόνας, αλλά ούτε οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι επιτρέπουν την παρουσία Αρχηγού στην πρώτη σειρά των «χειροκροτητών». Τοιουτοτρόπως, είναι αδύνατον με αυτό τον τρόπο να ασκηθεί εποπτεία και προστασία της εκδήλωσης και δημόσιας συνάθροισης. Η «δικαιολογία» ότι η Υπουργός έδωσε τη σχετική εντολή δε δύναται να στοιχειοθετηθεί, καθόσον είναι εκτός της εξουσίας της και δεν αφορά (άρθρο 3 ν.2800/2000) «χάραξη της πολιτικής δημόσιας τάξης», στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, κατά την έννοια των διατάξεων των άρθρων 26 παρ. 2 και 82 του Συντ. και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αντιθέτως, αφορά αποκλειστικά τη διοίκηση και την επιχειρησιακή τακτική της Αστυνομίας.
14. Θεωρούμε ότι αποτελεί μη χρηστή διοίκηση και καταχρηστική άσκηση διακριτικής ευχέρειας το να διενεργούνται έκτακτες κρίσεις δύο μήνες πριν τις τακτικές κρίσεις και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί η ετήσια υπηρεσιακή αξιολόγηση των κρινόμενων. Να προάγεται κάποιος στο βαθμό του Υποστρατήγου ή του Ταξιάρχου στις τακτικές κρίσεις τον Ιανουάριο 2018 και να αποστρατεύεται εκτάκτως το Νοέμβριο του ιδίου έτους, ήτοι σε διάστημα μικρότερο των δέκα μηνών να κρίνεται διαδοχικά και μάλιστα από Συμβούλια Κρίσεων η σύνθεση των οποίων κατά τις έκτακτες κρίσεις του Νοεμβρίου ήταν κατά τα 2/3 ίδια με αυτή των τακτικών κρίσεων του Ιανουαρίου. Να κρίνονται αποστρατευέοι περισσότεροι αξιωματικοί στις έκτακτες κρίσεις, έναντι των τακτικών που αποστρατεύτηκαν λιγότεροι, παρά το δεδομένο ότι κατά κόρον στο νομικό κόσμο η έννοια των »έκτακτων κρίσεων» ταυτίζεται με την πλήρωση κενών θέσεων και όχι με την ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού.
κε Πρωθυπουργέ,
Η Κυβέρνησή σας υποχρεούται να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου επανακρίνοντας τους εκτάκτως (παρανόμως) αποστρατευθέντες, επαναφέροντας τα πράγματα στην κατάσταση πριν μεσολαβήσει η παράνομη ενέργεια, δηλαδή να θεωρηθούν οι εν λόγω πράξεις ως μη γενόμενες.
Η ηρεμία, η ομοψυχία, το ηθικό και το αξιόμαχο του προσωπικού, που αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό όπλο, έχει πληγεί βάναυσα.
Για την αποκατάσταση της κανονικότητας, της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας δικαίου θεωρούμε ότι κρίνεται αναγκαία η επιλογή νέας ηγεσίας στην Ελληνική Αστυνομία.
Αθήνα, 10 Ιουλίου 2019
Με τιμή,
Οι υπογράφοντες
1. Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Παπαζαφείρης
2. Αντιστράτηγος ε.α. Αθανάσιος Μαντζούκας
3. Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Τόλιας
4. Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Καλύβας
5. Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Νικολιδάκης
6. Υποστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Λυδάκης
7. Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Ματσούκας
8. Υποστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Τσίρος
9. Υποστράτηγος ε.α. Θωμάς Φεύγας
10. Υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Ντόντης
11. Υποστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γατσούνιας
12. Υποστράτηγος ε.α. Αθανάσιος Μπασιούκας
13. Υποστράτηγος ε.α. Θεολόγος Τσακίρης
14. Υποστράτηγος ε.α. Δήμος Λασπιάς
15. Υποστράτηγος ε.α. Βασίλειος Καριανάκης
16. Ταξίαρχος ε.α. Μαζαρακιώτης Χρήστος
17. Ταξίαρχος ε.α. Μπάρμπα Γεωργία
18. Ταξίαρχος ε.α. Παπαδάκος Γεώργιος
19. Ταξίαρχος ε.α. Πανώριος Τριαντάφυλλος
20. Ταξίαρχος ε.α. Μπουτσικούδης Κωνσταντίνος
21. Ταξίαρχος ε.α. Σταματελόπουλος Νικόλαος
22. Ταξίαρχος ε.α. Στεφάνου Ανδρέας
23. Ταξίαρχος ε.α. Γούλας Αθανάσιος
24. Ταξίαρχος ε.α. Σταματόπουλος Γεώργιος
25. Ταξίαρχος ε.α. Παπασωτηρίου Σωτήριος
26. Ταξίαρχος ε.α. Τρομπούκης Χρήστος
27. Ταξίαρχος ε.α. Σουρβίνος Γεώργιος
28. Ταξίαρχος ε.α. Μίχας Σταύρος
29. Ταξίαρχος ε.α. Λαλούσης Σίμος
30. Ταξίαρχος ε.α. Βασιλάκος Ιωάννης
31. Ταξίαρχος ε.α. Αμαραντίδης Ευθύμιος
32. Ταξίαρχος ε.α. Πράπας Αθανάσιος
33. Ταξίαρχος ε.α. Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος
34. Ταξίαρχος ε.α. Κωνσταντόπουλος Νικόλαος
35. Ταξίαρχος ε.α. Μουστάκας Εμμανουήλ
36. Ταξίαρχος ε.α. Παπαδόπουλος Κυριάκος
37. Ταξίαρχος ε.α. Αποστολόπουλος Ιωάννης»
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.