Με την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ιερά Πανήγυρις της Ιστορικής Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου στο πνεύμα της Κολλυβάδικης λατρευτικής παράδοσης αφού η Ιερά Μονή θεωρήθηκε το κέντρο των κολλυβάδων με πλούσια πνευματική αναγέννηση.
Κι αυτό αφού οι κολλυβάδες Πατέρες, πέρα από το μνημόσυνα και τα κόλλυβα εκδίδουν και ερμηνεύουν κείμενα της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας, βίους και ακολουθίες αγίων, ύμνους της Εκκλησίας, ακόμη και σχολικά εγχειρίδια Γραμματικής, Ρητορικής, Φιλοσοφίας και μάλιστα θύραθεν συγγραφέων, αρχαίων Ελλήνων και Δυτικών.
Αυτό που προείχε ήταν να φωτισθεί το Γένος και να σταθεί στην πίστη και στις παραδόσεις των Πατέρων, να διασωθεί ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός. Έπρεπε στα σχολεία που άρχισαν να πυκνώνουν, στους δασκάλους, στους μοναχούς, στους κληρικούς να εξασφαλισθεί η δυνατότης να κατανοούν τα ελληνικά κείμενα με τη σχολική παιδεία, αλλά και να τους προσφερθούν τέτοια κείμενα με εκδόσεις, γιατί τα χειρόγραφα εσπάνιζαν, κρυμμένα σε μοναστηριακές βιβλιοθήκες ή συλημένα από επιτηδείους ξένους περιηγητάς.
Η προσφορά της Ιεράς Μονής στον αγώνα της παλιγγενεσίας το 1821 ήταν τεράστια.Υπήρξε κέντρο τροφοδοσίας,πόλος έλξης και καταφυγής των κλεφταρματολών της Θεσσαλίας,καθώς και άλλων περιοχών.υπήρξε καταφύγιο για οπλαρχηγούς και κέντρο συνελέυσεων και συνεδριάσεων ώστε να τους φωτίσει η Υπεραγία Θεοτόκος να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.
Το σημαντικότερο όμως ιστορικό γεγονός της Ιεράς Μονής είναι η κατασκευή της πρώτης Ελληνική σημαίας,η καταγωγή της Γαλανόλευκης.
Ο αείμνηστος δρας Ιωάννης Φραγκούλας τεκμηρίωσε επιστημονικά στη δεκαετία του 80, την ιστορική αλήθεια για την καταγωγή της γαλανόλευκης και συγκεκριμένα αυτής που ως σήμερα κρατά ο Στρατός Ξηράς.
Υψώθηκε και ευλογήθηκε για πρώτη φορά στην Ι.Μ Ευαγγελισμού, το Σεπτέμβρη του 1807, κατά τη Συνέλευση εκεί των Καταδρομέων και των Κλεφταρματολών Οπλαρχηγών στα προεπαναστατικά χρόνια.
Αρχηγός ορίστηκε ο Γιάννης Σταθάς ο οποίος κατέβασε τη ρωσική από το στόλο του -την περίφημη 'Μαύρη μοίρα'- και σήκωσε την ελληνική "φέρουσα επί κυανού πεδίου λευκόν σταυρόν"
Υπαρχηγός ανέλαβε ο Νικοτσάρας ενώ συμμετείχαν ακόμα οι: Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Βλαχάβας, Επιφάνειος Δημητριάδης- Σκιαθίτης διδάσκαλος του Γένους-, Γιώργης Τζαχίλας -αρχηγός μοίρας 'Σκίαθος'- κ.α..
Οι πολεμιστές ορκίστηκαν από τον ηγούμενο Νήφωνα που ευλόγησε και τη σημαία.
Η Σκιάθος επιλέχτηκε ως μόνιμο ορμητήριο του καταδρομικού στόλου, που έφτασε τα 70 πλοία και τους 1400 άντρες, κι αυτό γιατί, πέρα απ' το φιλόξενο κι απόκρυφο μοναστήρι, διέθετε το απάνεμο φυσικό λιμάνι -έρημο καθώς οι κάτοικοι ήταν στο Κάστρο- και το κυριότερο, δεν υπήρχαν Τούρκοι στο νησί.
Για τα παραπάνω γεγονότα φέτος στο εορταστικό πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών της Ιεράς Μονής προστέθηκε και η εορταστική εκδήλωση της πρώτης Ελληνικής Σημαίας το 1807 σε άψογη συνεργασία με τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Δημήτριο Πρεβεζάνο καθώς και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου και τις τοπικές αρχές του Νησιού, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό,λιτή και αρτοκλασία, τη θέση της πήρε η εκδήλωση της Σημαίας όπου τελέσθηκε Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από τον πρώην Δήμαρχο Σκιάθου κ. Ιωάννη Πρεβεζάνο και τέλος η αναπαράσταση της ορκομωσίας από νέους του Νησιού με παραδοσιακές φορεσιές όπου όλοι μαζί ψάλουν τον εθνικό μας ύμνο και απόλυση της ιεράς ακολουθίας.
Έπειτα η εορτή συνεχίστηκε με το κέρασμα της παραδοσιακής φασολάδας στην μεγάλη τράπεζα της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία τελέσθηκε ιερά αγρυπνία όπου στο τέλος στην εόρτια τράπεζα της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκε κατάλυσις Ιχθύος.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.